Onderzoek nieuw productieproces levert veel kennis op
30-03-2004 - Onderzoek naar een nieuw productieproces voor het
voorbakken van frites heeft veel bruikbare inzichten opgeleverd in de
relaties tussen proces en productkwaliteit.
De productie van voorgebakken frites is dankzij een voortdurende
schaalvergroting een zeer grootschalig industrieel productieproces
geworden. In het kader van het EET- (Economie Ecologie Technologie)
programma is de afgelopen vier jaar intensief onderzoek gedaan naar
een nieuw productieproces, gebaseerd op stoomprocessing. Dit proces
heeft grote voordelen op het gebied van energiebesparing,
emissievermindering en zou tot een olievrij proces leiden.
Het onderzoek is uitgevoerd door een consortium van een
apparatenbouwer, fritesproducenten, onderzoeksorganisaties (waaronder
TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie) en de uitvinder van het
proces, B. van Drooge van TO&MMA, Bureau voor Procesinnovatie.
Hoewel besloten is de ontwikkeling niet door te zetten, heeft dit
project veel kennis opgeleverd over de huidige en alternatieve
processen en de daarbij optredende effecten op de productkwaliteit.
Omdat de processen in de fritesindustrie, zoals blancheren,
voordrogen, voorbakken, koelen en invriezen, veel breder toepassing
vinden in de voedingsmiddelenindustrie, is deze kennis ook voor de
overige voedingsmiddelenindustrie zeer relevant.
Daarom worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens een vrij
toegankelijk minisymposium op 12 mei a.s. (aanvang 13.00 uur) bij
TNO-MEP in Apeldoorn. Nadere informatie over en aanmelding voor deze
bijeenkomst: ir. Henk van Deventer, TNO-MEP.
Nieuwsredactie, TNO
Contactpersoon
Ir. Henk van Deventer
TNO-MEP
T 055 549 38 05
Henk.vanDeventer@mep.tno.nl
TNO