Aedes

Corporaties bieden kansarme jongeren onderdak

30 maart 2004

'Elke jongere die we nu uit de boot laten vallen, noemen we later een probleemgeval. Daar moeten we mee ophouden. Jongeren hebben recht op een beetje hulp bij leren, aan de slag komen en wonen.' Dit zegt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen naar aanleiding van een debat dat op 31 maart op de BouwRai wordt gehouden over werkhotels voor jongeren.

Overal in het land worden zogenaamde werkhotels en 'foyers de jeunesse' opgericht. Volgens Van Leeuwen liggen er plannen klaar om het aantal plaatsen in werkhotels in een jaar tijd van 150 te vergroten naar 350 plaatsen. 'Woningcorporaties zijn bereid om een forse inspanning te leveren om jongeren die in een achterstandspositie dreigen te belanden een zetje in de rug te geven.'

Aedes vindt dat deze jongeren moeten worden ondersteund om een positie te vinden in de maatschappij. Van Leeuwen: 'Hiermee investeren corporaties in de toekomst van deze jongeren. Door ze een kans te bieden op een afgeronde opleiding, een baan en een woning. Als je zo kunt voorkomen dat er probleemgevallen ontstaan, heeft dat uiteindelijk niet alleen een positief effect op de kwaliteit van hun leven maar ook op de leefbaarheid in de buurten.'

Overal in het land geldt dat het vraagstuk van vroegtijdige schoolverlaters en de toenemende jeugdwerkloosheid een belangrijke reden is voor het starten van een werkhotel. In een werkhotel krijgen jongeren een veilige woon-, leer- en werkomgeving aangeboden. Na afronding van het traject krijgen de jongeren een andere woning en hebben ze perspectief op een baan. Voor jonge mensen is het vanwege de krapte op de woningmarkt niet eenvoudig een starterswoning te vinden. Voor de meest kwetsbare groep jongeren is een tijdelijk verblijf in een werkhotel een goede start van een toekomst met kansen.

Dat snelle actie noodzakelijk is blijkt ook uit de toenemende jeugdwerkloosheid: op dit moment zijn 60.000 jongeren werkloos en dit aantal dreigt verder op te lopen. Om de werkloosheid onder jongeren terug te dringen is eind 2003 de Taskforce Jeugdwerkloosheid opgericht.