RUTGERS NISSO GROEP

Handboek voor opstellen seksualiteitsbeleid in ggz

Uitnodiging

Op 31 maart aanstaande om 16.30 uur wordt het eerste exemplaar van een handboek voor het opstellen van seksualiteitsbeleid in GGZ-instellingen uitgereikt aan staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS.
Locatie: DagActiviteitenCentrum Het Nieuwe Spoor, 1e Pijnackerstraat 100B, 3035 GV in Rotterdam. U bent hierbij als pers van harte uitgenodigd. Bijgaand vindt u een persbericht, het programma en een routebeschrijving. Graag zou ik van u weten of u al dan niet van plan bent bij de uitreiking aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groet,

Ingvil van de Lisdonk
Communicatie & Voorlichting Rutgers Nisso Groep

P E R S B E R I C H T

Utrecht, 23 maart 2004

Handboek voor opstellen seksualiteitsbeleid in GGZ-instellingen

Om instellingen voor geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen bij het maken van beleid rond seksualiteit binnen de instelling, heeft de Rutgers Nisso Groep het handboek 'Seksualiteitsbeleid? Gewoon doen!' ontwikkeld, in samenwerking met de Maaskringgroep in Rotterdam. Met de Kwaliteitswet van 1996 is het voor zorginstellingen wettelijk verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit. Het eerste exemplaar van het handboek wordt op 31 maart aanstaande uitgereikt aan staatssecretaris Ross-van Dorp van het Ministerie van VWS.

Het mag dan al jaren bij wet verplicht zijn voor instellingen om beleid te maken omtrent seksualiteit, in de praktijk wordt er op dit gebied nog heel weinig gedaan. Er is wel een aantal goede voorbeelden van instellingen die zich inzetten voor het seksueel welbevinden van hun cliënten, zoals een instelling die condoomgebruik aanmoedigt door ze in een laatje in de algemene ruimte te leggen. Cliënten kunnen seksueel actief zijn, dus je kunt maar beter zorgen dat ze veilig vrijen.

Toch ligt het niet eenvoudig. Hoe om te gaan met een relatie tussen twee cliënten, waarvan de hulpverlener het vermoeden heeft dat er geen anticonceptie wordt gebruikt, of waarvan het vermoeden bestaat dat de seksuele relatie niet op gelijkwaardigheid is gebaseerd? Seksueel ontremd gedrag als gevolg van medicatie of een geestelijk stoornis kan bij hulpverleners gevoelens van schaamte of onveiligheid oproepen. En dan is er ook nog het beroepsgeheim, dat de privacy van cliënten regelt, maar het soms tegelijkertijd moeilijk maakt om de veiligheid van anderen te waarborgen. Bijvoorbeeld als een cliënt seksueel geweld heeft gepleegd met grote kans op herhaling. Privacy van de dader botst dan met de veiligheid van medecliënten en personeel. Uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep uit 2001 bleek dat ten minstens één op de vijf cliënten in de Geestelijke Gezondheidszorg het slachtoffer is geweest van seksueel misbruik in de jeugd of in een relatie. Dat maakt het omgaan met intimiteit en seksualiteit en het praten erover voor hen een stuk gecompliceerder. Omgaan met seksualiteit blijft lastig. Aan de éne kant is er de patiënt die vaak al jaren verstoken is van seks, aan de andere kant de instelling die haar cliënten wil beschermen tegen ongewenste zwangerschap, seksuele aandoeningen en seksuele intimidatie of seksueel geweld.

Het ontbreken van duidelijke, professionele richtlijnen voor het bespreken van en omgaan met seksualiteit in geestelijke gezondheidszorginstellingen kan vervelende gevolgen hebben voor zowel de cliënten als het personeel. Door de seksualiteit en intimiteit van cliënten te negeren of ontkennen krijgen deze bovendien een negatieve lading, terwijl het normale en gezonde aspecten zijn van het leven, en zelfs bepalend voor de kwaliteit van leven. Geen aandacht schenken aan seksualiteit kan ook een voedingsbodem zijn voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hierbij wordt ook stilgestaan in het handboek 'Seksualiteitsbeleid? Gewoon doen!', maar het uitgangspunt is dat alle betrokkenen, zowel cliënten als personeel, intimiteit en seksualiteit op een positieve, prettige en veilige manier kunnen ervaren.

Concreet bevat het handboek een vijf-stappenplan voor het bespreekbaar maken van seksualiteit en het ontwikkelen van beleid voor de dagelijkse praktijk. Het handboek is gebaseerd op de ervaringen van de Maaskringgroep in Rotterdam en de expertise en theoretische kennis van de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit. Daarnaast bevat het handboek werkvormen waarmee personeel op alle niveaus van de instelling zelfstandig inzicht en vaardigheden op kan doen die nodig zijn om seksualiteit bespreekbaar te maken. Voor cliënten is er met hetzelfde doel een voorlichtingsprogramma in het handboek opgenomen. De bijgeleverde snelhulp maakt gebruikers snel wegwijs in geval van incidenten.
Aanvullend kunnen instellingen desgewenst gebruik maken van advies of ondersteuning door consultants en trainers van de Rutgers Nisso Groep.

Van september 2000 tot september 2002 nam de Maaskringgroep deel aan de ontwikkeling van een uniek programma: 'Seksualiteit en Grenzen'. Dit werd uitgevoerd door GGZ-Partners Rijnmond Zuid in samenwerking met het Trimbos-instituut en de Rutgers Nisso Groep. Het programma resulteerde in een gedegen uitgewerkte visie en uitgangspunten voor het seksualiteitsbeleid van de Maaskringgroep. 'Seksualiteitsbeleid? Gewoon doen!' is direct gebaseerd op de praktische ervaringen die deze organisatie en haar medewerkers daarbij opdeden.

Het handboek is gemaakt vanuit een behoefte in de geestelijke gezondheidszorg. Maar ook in andere sectoren van de zorg en hulpverlening is ondersteuning gewenst bij het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit. Instellingen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bijvoorbeeld, ondervinden vergelijkbare belemmeringen bij de ontwikkeling van een seksualiteitsbeleid, maar ook bejaardentehuizen, asielzoekerscentra en scholen. 'Seksualiteitsbeleid? Gewoon Doen!' is in grote lijnen ook voor andere sectoren bruikbaar, al is een meer specifieke ondersteuning nodig. De Rutgers Nisso Groep wil daar graag werk van maken, maar is hiervoor afhankelijk van financiering. De ontwikkeling van het handboek 'Seksualiteitsbeleid? Gewoon doen!' is financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.


---

/////