Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Uitvoeringsbesluiten Wet Major worden aangepast en vereenvoudigd: uniforme erkenning van havenarbeiders in ons land

Eén nieuw koninklijk besluit dat zestien bestaande besluiten vervangt, zal zorgen voor een uniforme erkenning van havenarbeiders ongeacht in welke Belgische haven ze aan de slag zijn. Tegelijk werd in de nieuwe tekst verduidelijkt dat Europese havenarbeiders in dit land erkend kunnen worden, op voorwaarde dat ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als de Belgische havenarbeiders. Tijdens een gezamenlijke vergadering van de zes verschillende paritaire subcomités van de havens afgelopen maandag gaven de sociale partners een nagenoeg éénparig gunstig advies bij het nieuwe KB. Minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke en staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt zenden het nieuwe KB nu samen met de adviezen naar de Raad van State. Voor de zomer moet het nieuwe KB dan in werking treden.

De integratie van de bestaande besluiten tot één KB is een rechtstreeks gevolg van de in november weggestemde Europese havenrichtlijn. De havenarbeid stond toen onder druk en de aanpassingen vandaag zorgen voor een grotere transparantie van het Belgische stelsel van havenarbeid ten aanzien van het buitenland. Vandenbroucke en Van Brempt maken daarmee hun in november gedane belofte waar.

De gelijkschakeling van de erkenningsvoorwaarden zal geen schokgolf in havenmiddens veroorzaken. De verschillen tussen de verschillende havens waren immers eerder beperkt. Het ging in de praktijk onder meer over verschillen in het aantal lesdagen bij de opleiding tot havenarbeider en verschillen in de redenen waarom erkenningen kunnen worden ingetrokken. Toch zijn Vandenbroucke en Van Brempt er van overtuigd dat de éénduidigheid nodig was, niet in het minst om mogelijke dubbelzinnigheden weg te werken ten aanzien van de Europese Commissie. Op die manier kan het statuut van de havenarbeider beter worden beschermd tegen Europese aanvallen. Dit statuut, dat samenhangt met een goede opleiding, is een waarborg voor de arbeidsveiligheid in de havens.

Dat laatste geldt ook voor een nieuwe passage in de tekst die verduidelijkt dat havenarbeiders uit de EU in dit land erkend kunnen worden, op voorwaarde dat ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als de Belgische havenarbeiders. In feite is dat niet meer dan een wettelijke bevestiging van een bestaande toestand: ook vandaag zijn er al tientallen nationaliteiten aan de slag in de havens.

Aan de totstandkoming van de nieuwe tekst ging uitgebreid sociaal overleg vooraf. Vandenbroucke en Van Brempt zijn zeer tevreden over de constructieve houding van iedereen in dit dossier. Kathleen Van Brempt: "Sleutelen aan de besluiten bij de wet op de havenarbeid ligt zeer gevoelig bij alle betrokkenen. Ik ben dan ook erg blij dat iedereen zeer snel op dezelfde golflengte zat. Het geeft me goede hoop op tijden van sociale rust in de havens, daar is iedereen wel aan toe. Dat we tegelijk hebben kunnen zorgen voor een sterk staaltje administratieve vereenvoudiging - van zestien besluiten naar één - is mooi meegenomen".
back