Ingezonden persbericht


Geachte heer, mevrouw,

A.s. zaterdag 27 maart zal Jan Talich, primarius en altist van het gerenommeerde Talich Kwartet, de openbare masterclasses aan de NSKA verzorgen, als altijd in het Bethanienklooster aan de Barndesteeg 6b te Amsterdam:

11.30 Melanie Jansen (primarius Prinse kwartet)
14.00 Rubens kwartet (Tjaikowski, kwartet in D, opus 11) 15.45 Prinse kwartet

Toegang: 5 euro voor de hele dag.

Verder maak ik gebruik u te wijzen op een aantal bijzondere strijkkwartetactiviteiten de komende weken:

Masterclass voor strijkkwartetten door het Vermeer Kwartet

Tijdens een masterclass op zaterdag 3 april a.s. in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam zal het Amerikaanse Vermeer Kwartet twee veelbelovende strijkkwartetten verder op weg helpen naar de absolute muzikale top. Aanvang 10.00 uur. Toegangsprijzen: ¤ 18,- (CJP ¤ 12,50). Op 3 april geven zij adviezen aan twee Nederlandse kwartetten: het Matangi Kwartet en het Rubens Kwartet. Uitgevoerd wordt o.a. Beethovens Strijkkwartet in e klein, op. 59, nr. 2.Ook treedt het Vermeer kwartet op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw op 1 en 3 april ('s avonds). Meer informatie via www.concertgebouw.nl

Strijkkwartetten? voor iedereen! 'een muzikale reis door de tijd'

Het Lagos kwartet (deeltijdopleiding NSKA) organiseert een serie concerten in diverse stadsdelen van Amsterdam met als doel de buurtbewoners kennis te laten maken met strijkkwartetmuziek. Hierbij zal tevens aandacht worden besteed aan het verhaal achter de werken op het programma en aan de instrumenten die de leden van het Lagos kwartet bespelen. Het wordt een reis met als hoogtepunten Op.95 van Beethoven (bijgenaamd 'Serioso') en het beroemde Amerikaanse strijkkwartet van Dvorak. Concertdata:

28 Maart - Schelling-wouderkerk 16.00 uur Wijkergouw 6 (020) 4216474

15 April - Ostadetheater 20.30 uur van Ostadestraat 233d (020) 6795096

19 Mei - Pleintheater 20.30 uur Sajetplein 39 (020) 6933380

23 Mei - Posthoornkerk 16.00 uur Haarlemmerstraat 124 (020) 4216474

Entree: 7,50 euro

contactpersoon: S. de Rode, tel: 020-4216474, of via www.lagoskwartet.nl

zondag 28 maart, 14.15 u

Schönberg Kwartet en Rainer Kussmaul, altviool

Schonberg * Eerste strijkkwartet in d, op. 7
Brahms * Tweede strijkkwintet in G, op. 111

Schönberg - Eerste kwartet op. 7 Brahms - Kwintet op.111

Slechts veertien jaren liggen er tussen het eerste kwartet van Schönberg, en het tweede strijkkwintet van Brahms. Rainer Kussmaul, voormalig concertmeester van de Berliner Philharmoniker, voegt zich ditmaal als altviolist bij het Schönberg Kwartet. Meer informatie via de Stichting KAM, 020 305 89 36, of www.concertgebouw.nl

Ik hoop u bij een van deze bijzondere activiteiten te mogen begroeten,

Met vriendelijke groet,

Inge Lobbezoo
NSKA

Mocht u geen prijs meer stellen op informatie van de NSKA, dan verzoek ik u dat ons door te geven.

MASTERCLASS GASTDOCENT 27 MAART 2004

Jan Talich (Talich kwartet)

locatie: Bethanienklooster, Barndesteeg 6b, Amsterdam entree : 5 euro
aanvang: 11.30 uur

DE NSKA

"I am convinced, that the activity of this institute, in a few years time, will provide the Netherlands with a level of chamber music players, which Dutch music life deserves but apparently lacks at the moment." Norbert Brainin, primarius Amadeus Kwartet De Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) is in 2001 in Amsterdam opgericht door Stefan Metz voor bijzonder begaafde jonge musici die zich willen specialiseren in de studie van het strijk­kwartet op het hoogst mogelijke niveau. De opleiding is op twee pijlers ge­bouwd: continuïteit door middel van wekelijkse master­­classes door de vaste docent Stefan Metz en perio­dieke master­classes van gast­docenten, waar­onder leden van het Amadeus Kwartet, Borodin Kwartet, Juilliard Kwartet en Smetana Kwartet.

De NSKA heeft een deeltijd- en voltijd curriculum. In de voltijd­opleiding ont­vangen de studenten een studie­beurs, zodat zij zich geheel op de opleiding kunnen richten en het volledige programma kunnen volgen. De studenten in het deeltijd curriculum volgen de op­leiding naast hun eigen werk­zaam­heden en ont­vangen geen beurs. Naast de masterclasses vinden er regel­matig muziek­analyses, luistersessies en lezingen plaats, eveneens gegeven door inter­nationale deskundigen. Een ander belangrijk onderdeel is de concert­praktijk. In het kader van de op­leiding geven de strijk­kwartetten regelmatig concerten, waarbij hun optredens ge­regi­streerd en geanalyseerd worden.

Gebruik­makend van het nationale en inter­natio­nale netwerk van de NSKA bouwen de studenten aan hun eigen netwerk. Daarnaast worden de kwartetten voorbereid op deelname aan internationale strijk­kwartet­concoursen.

"In my opinion chamber music in general and stringquartet in particular requires a highly specialised education. During my two years stay in Holland I worked with many different student and professional ensembles. This experience has led me to the conclusion, that in Holland it is necessary to establish such a specialized education." György Kurtàg, componist Parijs

Hoewel de opleiding een postconservatoriaal karakter heeft, legt de NSKA groot accent op samenwerking met de Nederlandse conservatoria. De bedoeling is dat de opleiding naadloos aansluit bij de Tweede Fase. Hiertoe zijn contacten geweest met alle conservatoria, waaruit bleek dat studenten van o.a. de conservatoria in Den Haag en Amsterdam in aanmerking komen voor een 'kennismakingssemester' aan de NSKA.

"In de vertolking van dit repertoire een niveau te bereiken, dat recht doet aan haar kwaliteit, vergt een specialisatie die in de twee Tweede Fase-studiejaren niet haalbaar is, wanneer men ervan uitgaat dat de kwartetleden daartoe dagelijks vele uren samen zullen moeten studeren. Het moge duidelijk zijn dat ik het initiatief daartoe van harte ondersteun." Ton Hartsuiker, oud-directeur conservatoria Amsterdam en Utrecht

PLANNING MASTERCLASS GASTDOCENTEN 2004
31 januari : Milan Skampa (Smetana Quartet) - openbare examens 21 februari: Ruben Aharonian (Borodin Quartet)
27 maart: Jan Talich (Talich Quartet)
24 april: Isidor Cohen (Juilliard Quartet en Beaux Arts Trio) 22 mei: Gabor Takacs-Nagy (Takacs Quartet)
12 juni: Bretislav Novotny (Prague Quartet) - openbare examens

De masterclass op de laatste dag van de 'week van de gastdocent' is toegankelijk voor geïnteresseerden (de overige lessen zijn besloten). Lokatie : Bethanienklooster, Barndesteeg 6b te Amsterdam.

KWARTETTEN IN DE OPLEIDING
Rubens Kwartet (voltijdsopleiding incl. beurs)
Lagos Kwartet (deeltijdopleiding)
Prinse Kwartet (deeltijd opleiding)
Romeo Kwartet (deeltijd opleiding)
En Accord kwartet (kennismakingssemester, Conservatorium Den Haag)

De NSKA wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van OCenW, Société Gavigniès, SNS Reaal Fonds, Maurits van Kattendijke Stichting, Thuiskopie Fonds, Delancey Foundation, Van Bijlevelt Stichting, Stichting K.F. Hein Fonds, JCP Stichting.

NSKA
Inge Lobbezoo
Keizersgracht 261
1016 EC Amsterdam
tel. 020 4281057
fax 084 8751533
info@nska.nl
www.nska.nl