WERELD NATUUR FONDS

Dick Advocaat doet aftrap FSC-campagne

Aftrap FSC-campagne door Dick Advocaat

Bondscoach Dick Advocaat heeft vanavond voorafgaand aan de 'voetbalderby' Fortuna Sittard - VVV-Venlo de officiële aftrap gegeven voor de FSC-campagne van het Wereld Natuur Fonds en FSC-Nederland. Onder het motto 'Spaar het woud, koop FSC-hout' roepen zij consumenten op om voor FSC-hout te kiezen. Nog altijd worden bossen in een hoog tempo verwoest met een jaarlijkse oppervlakte van ongeveer vier keer Nederland. De keuze voor duurzame houtkap volgens de maatstaven van FSC in plaats van kaalslag is de enige manier om de wereldbossen voor de toekomst te behouden.

Reuzenstoel

Op initiatief van Fortuna Sittard Combinatie, ook FSC, vond de aftrap van de campagne in hun stadion plaats. Op de middenstip stond voor de wedstrijd een reuzenstoel met een gewicht van 400 kilo en een hoogte van 3,60 meter met daarop de vraag: 'Waar komt deze stoel vandaan?'. Presentator Gaston Starreveld gaf samen met Dick Advocaat het antwoord op deze vraag.
Dick Advocaat trapte een mega voetbal door de reuzenstoel met het FSC-keurmerk waardoor de campagne is gestart. Tevens waren aanwezig Huub Stevens, Bert van Marwijk, Frans Körver, Mark van Bommel en Hans Kraay jr.

Tot en met zaterdag 17.00 uur staan er reuzenstoelen op het Museumplein (Amsterdam), het Neude (Utrecht), Plein 44-45 (Nijmegen) en op de Grote Markt (Groningen). 'We leggen hiermee de link tussen alledaagse houtproducten die iedereen in huis haalt en het onmisbare huis van miljoenen dieren, planten en mensen. Ongecontroleerde en illegale houtkap bedreigt wereldwijd de bossen. Door houtproducten met het FSC-keurmerk te kopen, draagt de consument een steentje bij aan het behoud van de bossen van de wereld. Met FSC-hout zit je dus altijd goed.', aldus Arnold van Kreveld, Programmahoofd Bossen van het Wereld Natuur Fonds.

Wereldstoel van FSC-hout

FSC is te krijgen in alle soorten en maten. De reuzenstoelen zijn gemaakt van verschillende houtsoorten uit alle delen van de wereld: Paniculata (Eucalyptus paniculata) uit Zuid Afrika, Massaranduba (Manilkara bidenta) uit Brazilië (Amazone), Lariks (Larix decidua) uit Nederland, Robinia (Robinia Pseudoacacia) uit Hongarije en Yellow Poplar (Liriodendron tulipifera) uit Noord-Amerika. Al het gebruikte hout is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen.

Het FSC-keurmerk

Goed bosbeheer volgens de maatstaven van de internationale, onafhankelijke organisatie Forest Stewardship Council (FSC, vrij vertaald: raad voor goed bosbeheer) is de bewezen oplossing om vernietiging en verwoesting van bos te stoppen. Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk dat waarborgt dat hout uit goed beheerde bossen komt. In een FSC-bos gaan commerciële houtproductie en zorg voor dieren- en plantenleven hand in hand. Bovendien geeft het FSC-keurmerk aan dat de rechten van de mensen die in en van het bos leven, worden gerespecteerd en dat de bosarbeiders goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden hebben. Er zijn al meer dan 1400 verschillende houtproducten met het FSC-keurmerk op de Nederlandse markt beschikbaar.

FSC-campagne

De FSC-campagne, gericht op de consument, loopt tot 30 april en heeft het motto: 'Spaar het woud, koop FSC-hout'. Jaarlijks verdwijnt er 15 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is vier keer Nederland. Om dit een halt toe te roepen, maakt het Wereld Natuur Fonds zich al jaren sterk voor het behoud van de bossen in de wereld. Onder meer door zich hard te maken voor het FSC-keurmerk.

///////////////////

Extra informatie:

Bekendheid FSC-keurmerk
Het aantal consumenten dat bij aankoop van houtproducten let op het FSC-keurmerk is gestegen van 13% naar 20% in één jaar tijd. Was in 2002 nog slechts 12% van de consumenten in staat spontaan het houtkenmerk FSC te noemen; in 2003, noemt 21% van de consumenten spontaan het FSC-keurmerk bij beantwoording van de vraag welke keurmerken men voor houtproducten kent. De totale bekendheid van het FSC-keurmerk is gestegen van 44% in 2002 naar 49% in 2003 (bron: Heliview, mei 2003).

Informatie op internet:
Meer informatie is te vinden op www.wnf.nl/perstoolkit en www.fscnl.org.
Op www.wnf.nl/perstoolkit vindt u nadere informatie over de houtsoorten waarvan de stoel is gemaakt.
Fotomateriaal is te vinden op www.wnf.nl/perstoolkit. Voor fotomateriaal in hoge resolutie kunt u bellen of mailen met Esther Visser.

Op aanvraag beschikbaar:
Beelden houtkap en tropische bossen op betacam. Foto stoel in Groningen.
Foto officiële aftrap in stadion Fortuna Sittard.

Meer informatie:
Esther Visser, persvoorlichter, tel. 030-6937313 of 06-52052951, e-mail: evisser@wwf.nl

26 mrt 04 20:30