Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Monitoring oudkomers belastend en tijdrovend(26/03/04)

De VNG heeft de Tweede Kamer gevraagd een punt te zetten achter het Groot Project Inburgering Oudkomers (GPIO) en de daarbijbehorende zware monitoring. Er zijn andere voor gemeenten minder belastende wegen om het Rijk te informeren over de oudkomers.

Sinds 1999 bieden verschillende regelingen gemeenten de mogelijkheid oudkomers een inburgeringstraject aan te bieden. Aan het begin van dit jaar is het aantal regelingen teruggebracht naar twee.

Toen gemeenten er met redelijk succes in geslaagd waren vóór 1 mei 2001 de wachtlijsten weg te werken, is het Groot Project Inburgering Oudkomers opgezet om het beleid te blijven volgen. Gemeenten moesten daarvoor tweemaal per jaar vragenlijsten invullen om de Tweede Kamer te informeren. Al in 2003 vroeg de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie de Kamer de frequentie van deze monitoring terug te draaien naar eenmaal per jaar.
De vragenlijst is zeer gedetailleerd. De VNG vindt dat dat haaks staat op het kabinetsstreven naar deregulering en ontbureaucratisering. Het druist in tegen de gemeentelijke autonomie.
Het verzamelen van gegevens en het invullen is een zware belasting voor gemeenten. In een tijd waarin sterk op de inburgeringsmiddelen wordt bezuinigd, vindt de VNG het niet te verdedigen dat daar zoveel tijd en energie in gestoken wordt.

De belangstelling van de Tweede Kamer wettigt die inspanning ook bepaald niet. Het overleg van de vaste Kamercommissie voor Justitie met de bewindsvrouw is nu al vier keer afgezegd; het laatste dateert van meer dan een jaar geleden, het eerstvolgende staat op de agenda voor 1 april. Honderden gemeenten hebben zich in de tussentijd wél over de monitor moeten buigen.

Volgens de VNG komen er voldoende gegevens uit de verplichte accountantscontrole, nu de oudkomersregelingen sinds 2004 niet meer gebaseerd zijn op input-, maar op outputfinanciering. Gemeenten moeten ook al voor de afrekening de gegevens over instroom en uitstroom aanleveren. Bovendien moeten ze voor een van de regelingen ook de prestatieverbetering van de oudkomers bijhouden om financiering te krijgen.