European Commission

Brussel, 22 maart 2004

Biowetenschappen in de hedendaagse samenleving: de mens in het perspectief van de moderne biologie

In Genua in 2004 Europese culturele hoofdstad vindt op 22 en 23 maart een unieke conferentie plaats tijdens welke wetenschappers en prominenten uit de wereld van kunsten, menswetenschappen en politiek van gedachten zullen wisselen over de invloed van de biowetenschappen op opvoeding en cultuur in de samenleving van vandaag. Daarbij zal worden onderzocht hoe het komt dat de wetenschap, en de biologie in het bijzonder, het brede publiek zowel fascineert als angst inboezemt. Ten tijde van de Renaissance en de Verlichting verlegden aardrijkskundige ontdekkingen en vernieuwingen in kunst, wetenschap en technologie de grenzen van de kennis. Vandaag de dag zijn het de moleculaire biologie en de moderne fysica die nieuwe inzichten opleveren in het wezen van het leven en van de kosmos; maar zij zijn tegelijk een bron van scepsis. Op de conferentie zal naar een verklaring daarvoor worden gezocht. Omdat is gestreefd naar een representatief spectrum van waarden, belangen en invalshoeken wordt aan de conferentie deelgenomen door wetenschappers, filosofen, sociologen, psychologen, politici, schrijvers, dichters en andere kunstenaars. Deze bijeenkomst op het hoogste niveau wordt georganiseerd door de Europese Groep voor biowetenschappen (EGLS), een groep van persoonlijke adviseurs van Europees commissaris voor wetenschappelijk onderzoek Philippe Busquin. Tijdens dit evenement wordt ook het boek "Moderne biologie en mensbeeld" voorgesteld, dat de standpunten van een aantal panelleden bevat en dat in het Engels, het Frans en het Italiaans verschijnt.

"Maatschappelijke discussie over de rol van de biowetenschappen en de biotechnologie in de hedendaagse samenleving is van groot belang, willen wij een goed inzicht verkrijgen in de consequenties van het hedendaags wetenschappelijk onderzoek en de effecten daarvan op een ruimere toepassing van de nieuwe technologieën", aldus Europees commissaris Philippe Busquin. "Vandaag de dag kan geen zinnig gesprek over wetenschappelijk onderzoek worden gevoerd zonder dat terdege rekening wordt gehouden met wat de wetenschap vermag en niet vermag. Wetenschappelijke en medische doorbraken hebben geresulteerd in drastische verbeteringen van onze levenskwaliteit, maar zij plaatsen ons ook voor talloze maatschappelijke en morele dilemma's. De gevolgen van deze vooruitgang voor de Europese samenleving en cultuur kunnen niet worden genegeerd. Zij zullen de kern vormen van de geplande panelgesprekken."

Leidt vooruitgang in de biowetenschappen ook tot een dieper inzicht?

Het einde van de 20e en het begin van de 21e eeuw werden gekenmerkt door een vloedgolf van wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van de biologie. Nieuwe kennis heeft geresulteerd in nieuwe producten, processen en diensten die een enorme impact hebben gehad op ons leven, niet in het minst in de medische sfeer.

Men denke slechts aan producten zoals menselijke insuline, factor VIII ter regulering van de bloedstolling en interferon om immuunreacties te stimuleren; aan de vervanging van louter chemische door enzymatisch gekatalyseerde processen; en aan diensten zoals genetische tests, het opstellen van genprofielen en in vitro fertilisatie.

Nieuwe vraagstukken, nieuwe dilemma's

Een en ander neemt niet weg dat wij door deze nieuwe wetenschappelijke kennis ook met vele nieuwe vragen worden geconfronteerd en voor nieuwe dilemma's worden geplaatst. Welke gevolgen heeft deze kennis voor de individuele persoon, voor de samenleving, voor het beeld dat de mens van zichzelf en van zijn bestemming heeft? De consequenties van doorbraken zoals de kartering van het complete menselijke genoom zijn aanzienlijk en zij oefenen een diepgaande invloed uit, niet alleen op het leven zelf van de gewone burger, maar ook op de manier waarop deze zijn eigen bestaan percipieert.

Is de wetenschap te ver gegaan of nog niet ver genoeg?

Eeuwenlang hebben velen "wetenschap" gelijkgesteld met "vooruitgang" en geloofd dat de kennis die door wetenschappelijk onderzoek wordt verkregen, van een andere en misschien wel hogere orde is dan de inzichten die voortvloeien uit andere (culturele of artistieke) prestaties. Terzelfder tijd hebben wetenschappers steeds de nadruk gelegd op het objectieve karakter van hun ontdekkingen, die hun toegang zouden verschaffen tot een werkelijkheidsniveau dat vrij is van waardeoordelen en maatschappelijke ideologieën. Er gaan echter stemmen op die deze interpretatie betwisten. Kunnen wetenschappers bij het ontplooien van hun activiteiten werkelijk geheel vrij blijven van beïnvloeding door hun sociale en culturele milieu? Hoe groot is het gevaar dat biologische ontdekkingen worden misbruikt, en vanaf welk punt moet het wetenschappelijk onderzoek aan democratische controle worden onderworpen?

De conferentie

Om een antwoord te bieden op deze en andere vragen zijn vier discussiezittingen gepland, die ieder door een lid van de Europese Groep voor biowetenschappen (EGLS) worden voorgezeten:
* biowetenschappen en vooruitgangsgeloof,
* uitdagingen en beperkingen van het reductionisme^(1) in het biowetenschappelijk onderzoek,

* biowetenschappen en democratie,

* sciencefiction als cultureel uitvloeisel van de verkenning van de biologische realiteit.

Aan het evenement wordt deelgenomen door talrijke prominenten, waaronder Federico Mayor Zaragoza, voormalig secretaris-generaal van de UNESCO, Ladislav Kovac, bioloog en voormalig Slowaaks minister van Educatie, Helga Nowotny, sociologe, Evandro Agazzi, filosoof, Christopher Bigsby, auteur en televisiemaker, en wetenschappers zoals Steven Rose, Axel Kahn, Nobelprijswinnares Christiane Nüsslein-Volhard en Luigi Cavalli-Sforza.

De Europese Groep voor biowetenschappen (EGLS) werd in april 2000 in het leven geroepen om adviezen van het hoogste niveau te verstrekken over de situatie en de ontwikkeling van biowetenschappen en biotechnologieën, om wetenschappers aan te sporen met het maatschappelijk middenveld over de biowetenschappen in debat te gaan, en om de verspreiding van nieuwe kennis te bevorderen. Voor nadere informatie, zie:

http://www.europa.eu.int/comm/research/life-sciences/egls/index_en.htm l.

Voor een uitvoerig programma van de conferentie en achtergrondinformatie in vier talen, zie:

http://europa.eu.int/comm/research/conferences/2004/biology/index_en.h tml.

(1)
Reductionisme is het streven om alle biologische processen te verklaren met behulp van hetzelfde instrumentarium (bijvoorbeeld de wetten van de natuurkunde) die chemici en natuurkundigen gebruiken om het gedrag van de levenloze materie te verklaren.