Gemeente Nieuwegein

Inzetten op de sterke punten van Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein heeft haar plannen op het gebied van toerisme en recreatie gepresenteerd in de beleidsvisie "gebruik maken van Nieuwegeins sterke punten". De visie zet in op vier beleidsspeerpunten: cultuurhistorie; water; recreatief groen; imago en betrokkenheid. Daarnaast streeft de visie naar een heldere rolverdeling tussen alle partijen, die betrokken zijn bij de realisering van toeristisch-recreatieve projecten. De daadwerkelijke uitvoering van toeristisch recreatieve projecten zal bij de inwoners, bedrijven en (toeristische) instellingen komen te liggen. Daarmee sluit de visie aan bij de onlangs gestarte discussie 'Nieuwegein kiest', waarin ook gesproken wordt over de rolverdeling tussen de gemeente en haar partners. Een nieuwe visie is nodig om in te kunnen spelen op andere relevante ontwikkelingen, zoals het Streekplan en het Regionaal Structuurplan. De gepresenteerde visie is nog een conceptversie. De komende vier weken zal de inspraak plaatsvinden. Daarna zal het college van B&W de definitieve beleidsvisie vaststellen.

Cultuurhistorie
De gemeente wil meer promotie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze loopt door het oostelijk deel van Nieuwegein, waaronder bedrijvenpark het Klooster, en omvat diverse forten. De gemeente wil deze en andere overblijfselen uit het verleden bewaren door ze hedendaagse functies te geven. Tenslotte wil Nieuwegein de kwaliteiten van de kernen Jutphaas en Vreeswijk bewaren. Het historische straatbeeld, de bijzondere gebouwen, het water en de sluizen maken de gebieden aantrekkelijk voor toeristen.

Water
Nieuwegein ligt op een kruispunt van waterwegen. De gemeente wil het gebruiksnut aanwezige waterwegen vergroten. Zo zou het wenselijk zijn dat de openingstijden van bruggen en het schutten van de sluizen - vooral in de zomer - meer rekening houden met de recreatievaart. Op het gebied van de oeverrecreatie constateert de nota dat er hard gewerkt wordt aan het realiseren van voldoende oeverrecreatieplaatsen in de gebieden Laagraven en ´t Waal nabij de Lek.

Recreatief groen
Park Oudegein, het centrale stadspark, is oorspronkelijk bedoeld voor openbare recreatie. Deze functie moet behouden blijven. Eventuele nieuwe initiatieven, die de verdere gebruikswaarde van het park kunnen vergroten, zijn welkom. Ook een horecavestiging zou hieraan bij kunnen dragen. In en om de woonwijken wordt gestreefd naar behoud van kleinschalige parken.

Imago en betrokkenheid
De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners en bedrijven meer binding met Nieuwegein krijgen. Eén mogelijkheid daartoe ziet ze in het inzetten van activiteiten, die de saamhorigheid versterken, zoals bijvoorbeeld de landelijke Sinterklaas Intocht, aanhaken bij de Utrechtse missie om de Tour 2007 naar de stad te halen of een Tv-programma als te land ter zee en in de lucht. Daarnaast wil de gemeente dat Nieuwegeiners zich meer bewust zijn van het al bestaande toeristisch-recreatief aanbod en daar ook trots op zijn. Zo is de kans groot dat nieuwe Hollandse Waterlinie wordt geplaatst op de Werelderfgoedlijst. Met behulp van toeristische voorlichting wil ze Nieuwegeiners beter informeren.

Rolverdeling
De gemeente ziet voor zichzelf een voorwaardenscheppende rol weggelegd: het bieden van kansen en het wegnemen van belemmeringen. Zij zal dit vormgeven door het verminderen van regelgeving, het ruimtelijk ordeningsbeleid en het verkrijgen van fondsen bij hogere overheden. De daadwerkelijke uitvoering is volgens de gemeente een zaak van private partijen: inwoners, bedrijven en (toeristische) instellingen. Als zij niet in staat zijn om concrete toeristisch-recreatieve projecten op te starten, dan zal de gemeente deze rol niet op zich nemen. Gemeentelijk bijdragen in de vorm van incidentele of structurele subsidies, zullen niet tot nauwelijks meer worden toegekend. Verder wil de gemeente ook op toeristisch-recreatief gebied uitvoering geven aan de samenwerking tussen de regiogemeenten IJsselstein, Vianen en Houten.

Verdere besluitvorming
De beleidsvisie is een voorlopige versie. Het inspraaktraject is nu gestart en loopt tot met woensdag 28 april 2004. In deze periode kan iedereen schriftelijk bij het gemeentebestuur zijn reactie en commentaar geven op de nota. De nota is tevens toegestuurd aan alle belangrijke instanties die met toerisme en recreatie te maken hebben. Op basis van de reacties en eventuele aanpassingen in de nota zal het college van B&W de nota definitief vaststellen.

Invoerdatum 26-3-2004