Ingezonden persbericht
persbericht
Drugs & Drang, een conferentie over drugs, veiligheid en gezondheid heeft vrijdag 26 maart a.s. plaats in Zalencomplex Engels in Rotterdam. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de wetenschappelijke bureau van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD. Het is uitzonderlijk dat de wetenschappelijke bureaus op een dergelijke wijze samenwerken hetgeen de breed gedragen politieke urgentie van het onderwerp onderstreept. Er bestaan nogal wat praktische en principiële verschillen van mening over het Nederlandse drugsbeleid - tussen, maar ook binnen politieke partijen. In oktober 2002 riep een aantal politieke partijen op tot een fundamenteel debat over de drugsbestrijding. Verkrachters, straatrovers en geweldplegers worden niet vervolgd, terwijl justitie wel veel geld en moeite over heeft voor de aanpak van de 'slachtofferloze' drugssmokkel, aldus deze partijen. Minister Donner van Justitie verklaarde zich toentertijd eveneens bereid tot een 'grondige' gedachtewisseling. De bewindsman vergeleek de drugsbestrijding met 'hozen in een lekke boot'. Volgens sommigen is dat nu precies de reden om het beleid over een heel andere boeg te gooien. Anderen zoeken de oplossing daarentegen in een verbeterde bestrijding van drugshandel.
Bijgaand treft u het programma van de bijeenkomst aan. 's Ochtends worden o.a. inleidingen gehouden door Peter Paul Lampe (president van de rechtbank in Maastricht, namens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) en Theo van Berkesteijn (namens de KNMG). 's Middags vindt o.a. een forumdiscussie plaats m.m.v. de Tweede Kamerleden Van der Ham, Joldersma, Albayrak, Buitenweg en Griffith. De conferentie wordt afgesloten door de Minister van Justitie, P.H.Donner, die door dagvoorzitter Maria Henneman ondervraagd zal worden.
U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden bij jvwijnbergen@groenlinks.nl.U ontvangt dan ook de bundel die ter gelegenheid van de conferentie wordt uitgegeven.
Erik Dees - Kenniscentrum D66
Caroline van Dullemen - Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
Paul Kalma - Wiardi Beckman Stichting
Ab Klink - Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
Patrick van Schie - Teldersstichting
---- --
DRUGS & DRANG
conferentie over roesmiddelen, veiligheid & gezondheid
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan een conferentie over drugs, veiligheid en gezondheid ('Drugs en drang'), die op vrijdag 26 maart a.s. in Zalencomplex Engels in Rotterdam wordt gehouden. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de wetenschappelijke bureau van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD.
Aanleiding voor conferentie vormen de praktische en principiële verschillen van mening over het Nederlandse drugsbeleid - tussen, maar ook binnen politieke partijen. In oktober 2002 riep een aantal politieke partijen op tot een fundamenteel debat over de drugsbestrijding. Verkrachters, straatrovers en geweldplegers worden niet vervolgd, terwijl justitie wel veel geld en moeite over heeft voor de aanpak van de 'slachtofferloze' drugssmokkel, aldus deze partijen. Minister Donner van Justitie verklaarde zich toentertijd eveneens bereid tot een 'grondige' gedachtewisseling. De bewindsman vergeleek de drugsbestrijding met 'hozen in een lekke boot'. Volgens sommigen is dat nu precies de reden om het beleid over een heel andere boeg te gooien. Anderen zoeken de oplossing daarentegen in een verbeterde bestrijding van drugshandel.
Op 26 maart willen we dit debat een nieuwe impuls geven.. Er zal o.a. gediscussieerd worden over de effectiviteit en billijkheid van het vigerend Nederlands beleid in relatie tot dat van andere Europese landen. De gevaren en risico's van de verschillende middelen worden onder de loep genomen en vergeleken met de mogelijke schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en roken. We zullen het Europese drugsbeleid-in-wording analyseren, evenals de internationale inspanningen, waaronder die van de Verenigde Naties (inclusief de uitkomsten van de VN-drugsconferentie te Wenen, april 2003). De invloed van de Amerikaanse war on drugs op nationale en internationale regelgeving staat tevens ter discussie.
Bijgaand het programma van de bijeenkomst. De toegangsprijs bedraagt 25 euro (incl. lunch en borrel). U kunt zich tot uiterlijk 20 maart aanmelden door een mail te sturen naar Janine van Wijnbergen jvwijnbergen@groenlinks.nl en 25 euro over te maken op girorekening 2737962 ten name van GroenLinks, postbus 8008, 3503 RA Utrecht. Half maart ontvangen de deelnemers een bundel artikelen die ter gelegenheid van de conferentie wordt vervaardigd.
Hopend dat u op onze uitnodiging in wilt gaan,
Vriendelijke groeten,
Erik Dees - Kenniscentrum D66
Caroline van Dullemen - Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
Paul Kalma - Wiardi Beckman Stichting
Ab Klink - Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
Patrick van Schie - Teldersstichting
DRUGS & DRANG
conferentie over roesmiddelen, veiligheid & gezondheid
Georganiseerd door WBS, WB GroenLinks, Kenniscentrum D66, Teldersstichting en WICDA.
Locatie: Zalencomplex Engels, Rotterdam
Datum: vrijdag 26 maart
Doelgroep: beleidsmakers, wetenschappers & geïnteresseerden
Dagvoorzitter: Maria Henneman, historica en journalist.
Ochtend: plenair gedeelte
9.30 uur Inleiding van de heer Mr. Peter Paul Lampe, president van de rechtbank te Maastricht, spreekt namens de Nederlandse vereniging voor Rechtspraak.
10.15 uur Inleiding van de heer Theo van Berkestijn, voormalig secretaris-directeur van de KNMG en vanuit deze functie voorzitter van het KNMG (door VWS en Justitie ondersteunde en gesubsidieerde) drugsproject.
11.00 uur koffie
11.30 uur Dubbel forum debat met wetenschappers, juristen en artsen.
Leading questions:
Is de huidige drugsbestrijding schadelijk voor criminaliteitsbestrijding?
Is de strafrechtelijke aanpak van drugsverslaving schadelijk voor de volksgezondheid?
Deelnemers debat a:
Mr. Peter de Beer - teamleider Officieren van Justitie Schiphol
Mr. Harry van den Haak, voormalig president van de Amsterdamse rechtbank (o.v)
Magda Berndsen, Korpchef politie Gooistreek
Deelnemers debat b:
Harald Wychgel, verslavingsdeskundige verbonden aan het Trimbos-instituut
Prof. Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg, verbonden aan het AMC
Dr. Freek Polak - psychiater, bestuurslid Stichting Drugsbeleid
Teun Stortebeker, directeur Stichting De Hoop, verslavingzorg,
lunch
Middag: Workshops:
14.00 - 15.30 uur
Drugs-, alcohol- en tabaksbeleid
Voorzitter: Erik Dees, coördinator Kenniscentrum D66
Eddy Engelsman (voormalig directeur Alcohol-, Drug- en Tabaksbeleid, Ministerie van VWS, thans Ambassaderaad voor VWS bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU; was nauw betrokken bij de onderhandelingen over de internationale conventie over tabak)
Roel Kerssemaker, verslavingsdeskundige verbonden aan de Jellinek op het terrein van alcoholproblematiek
Drugs & de EU
Voorzitter: Ab Klink, directeur Wetenschappelijk Instituut CDA
Jan van der Tas, oud-diplomaat, voormalig ambassadeur in Duitsland
Peter Reijnders, voormalig chef van de Univit synthetische drugs te Eindhoven. Thans is hij ambassaderaad te Brussel (o.v)
Eventueel uitnodigen: Europese drugsmonitoring centrum EMCDDA in Lissabon
Drugs & internationale betrekkingen, war on drugs in relatie tot 11/9, invloed VS (engelstalige sessie)
Voorzitter: Caroline van Dullemen, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
Bart Stapert, advocaat, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, promoveert op dissertatie over Amerikaans versus Nederlands strafrecht.
Dave Borah, als DEA functionaris verbonden aan de Amerikaanse ambassade.
Drugs & achterstanden
Voorzitter: Paul Kalma, directeur Wiardi Beckmanstichting
Y?cel Yesilgöz, criminoloog.
Lotty Eldering, emeritus hoogleraar interculturele pedagogiek te Leiden.
15.30 uur thee
16.00 - 17.15 uur Slotforum met politici / portefeuillehouders.
Boris vd Ham D66
Cisca Joldersma CDA
Nebahat Albayrak PvdA
Kathalijne Buitenweg GL
Laetitia Griffith VVD
In principe komt uit elke workshop een stelling. Ook wordt de stelling voorgelegd:
Nederland moet drugsbeleid aanpassen aan Europese richtlijnen.
17.15 - 17.30 uur Minister Donner reageert op uitkomsten conferentie.
---- --