(T.A.V.: redactie)
Titel: Rijke zee kan duurzaam worden benut ipv leeggeroofd
INNOVATIENETWERK
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 25-03-2004 08:25
Rijke zee kan duurzaam worden benut ipv leeggeroofd
Het is de hoogste tijd om fundamenteel anders naar de zee te gaan kijken.
In plaats van de zee
leeg te roven en te vervuilen kunnen we er op een duurzame manier veel
meer uit oogsten dan
we nu doen. De zee heeft bijvoorbeeld energie, medicijnen, gezond voedsel
en industriële
grondstoffen te bieden. Dit kan worden geoogst zonder de zee uit te
putten of te vervuilen.
Dit is de voornaamste conclusie uit de publicatie 'Zee in zicht, zilte
waarden duurzaam benut '
die vandaag, 25 maart, zal worden gepresenteerd tijdens een symposium op
de Pier in
Scheveningen over de resultaten van de uitgebreide toekomstverkenning
Ocean Farming -
duurzaam zeegebruik. Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting
Toekomstbeeld der
Techniek en InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. Deze
samenwerking kwam tot
stand in het kader van de Commissie van Overleg Sectorraden (COS).
In de publicatie 'Zee in zicht - zilte waarden duurzaam benut' wordt deze
nieuwe manier van
oogsten concreet en voorstelbaar gemaakt. Voor drie verschillende
gebieden zijn vernieuwende
ideeën uitgewerkt.
Het gaat ten eerste om de Rijke Noordzee. In dit gebied kan bijvoorbeeld
een SeaWing worden
gerealiseerd, een vorm van meervoudig ruimtegebruik op zee: een compact,
drijvend bassin
waarin op een duurzame manier energie en voedsel wordt geproduceerd.
Golf- en windenergie
worden omgezet in waterstof. Deze energiedrager wordt gebruikt voor
voortstuwing en als
energiebron voor de productie van visvoer. Dit voer en algen uit het
zeewater worden gebruikt
voor duurzame kweek van schelpdieren in bassins aan boord. Maar ook wordt
m.b.t. de
Noordzee gepleit voor tijdelijk niks doen: dit levert op termijn veel
meer op aan voedsel en
zeenatuur.
Het tweede gebied waarvoor vernieuwende ideeën zijn uitgewerkt betreft
Zeecultuurpark (in
ondiepe overgangsgebieden tussen land en water). In de Oosterschelde zou
kunnen worden
geëxperimenteerd met nieuwe vormen van dijken, waardoor nieuwe oogst- en
productiemethoden voor schelpdieren mogelijk worden en waar de recreant
de natuur letterlijk
kan proeven.
Ten slotte wordt in Zee-op-land, waarbij zeeproducten worden gemaakt in
gesloten systemen
op het land, bijvoorbeeld kweek van sponzen als grondstof voor nieuwe
medicijnen
voorgesteld, of kunnen duurzaam gekweekte vissen met extra meervoudig
onverzadigde
vetzuren worden geproduceerd.
Tijdens het symposium zal door o.a. Prof.dr.ir. Peter Folstar (directeur
Regie-Orgaan Genomics,
lid van de Commissie Positie Koninklijk NIOZ in het Toekomstig
Zeeonderzoek), Wouter
Klootwijk (journalist, gespecialiseerd in voedsel en consument) en Mr.
Alfons Schmid (Vice
President Food Safety, Koninkijke Ahold NV) worden gediscussieerd wat
nodig is om deze
omslag te maken van leegroven van de zee naar duurzaam en rijk oogsten
uit de zee.
25 maart 2004: symposium 'Zee in zicht - zilte waarden duurzaam benut.'
Tijd: 13.00 uur (ontvangst) tot 17.00 uur
Plaats: De Pier, Strandweg ongenummerd, Scheveningen
De uitgewerkte voorstellen kunt u in verkorte vorm in tekst en beeld
vinden via www.stt.nl en
www.agro.nl/innovatienetwerk. De beelden zijn van deze websites ook te
downloaden.
Informatie: Esther Luiten, projectleider Ocean Farming - Duurzaam
zeegebruik, 06-51969193,
070-3029832 of Claudi Hulshof, communicatie, 06-51857559