Gemeente Breda

Persberichten

25-03-2004

Sociale Zaken doet het goed

De dienstverlening van Sociale Zaken Breda aan mensen met een bijstandsuitkering is goed. Dit blijkt niet alleen uit een tevredenheidsonderzoek dat eind vorig jaar onder de klanten is uitgevoerd, maar ook uit een landelijke vergelijking van de prestaties van diverse gemeenten. Het college van burgemeester en wethouders biedt de resultaten van beide onderzoeken binnenkort aan de raadscommissie SAW en de Participatie Raad Breda aan.

Goede prestaties
Sinds 2000 werkt Sociale Zaken Breda jaarlijks mee aan een landelijk onderzoek (benchmark) waarin de prestaties van verschillende sociale diensten met elkaar vergeleken worden. Doel hiervan is de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. In 2003 hebben 79 gemeenten aan deze benchmark meegedaan. Belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn dat Sociale Zaken de bijstandswet doelmatig uitvoert met relatief lage uitvoeringskosten en dat een Bredase klant sneller (gemiddeld binnen 33 dagen) een uitkering heeft dan in vergelijkbare gemeenten (gemiddeld binnen 42 dagen). Daarnaast voert Breda 90% van haar heronderzoeken op tijd uit, waarmee zij ook beter dan het landelijke gemiddelde scoort.
Het toeleiden naar werk is het speerpunt geworden van het beleid van sociale diensten. De afspraken die Breda hierover heeft gemaakt met het Rijk, zijn in 2002 volledig gehaald. Verder blijkt uit de benchmark dat het aantal aanvragen voor bijzondere bijstand in Breda groot is onder huishoudens met een inkomen tot maximaal 105% van het sociaal minimum.

Klant meer tevreden
In 2000 hebben klanten die een bijstandsuitkering ontvangen, voor het eerst hun oordeel gegeven over de dienstverlening van Sociale Zaken. Zij waardeerden deze toen met een 7,1. Sindsdien zijn zij positiever gaan denken, wat zich uit in het rapportcijfer 7,4 dat zij eind 2003 hebben gegeven. Als reden hiervoor geven zij aan dat de telefonische bereikbaarheid, de dienstverlening van de vaste contactpersonen en de uitbetaling van de uitkering zijn verbeterd. Ook voelen klanten zich in vergelijking met 2000 rechtvaardiger behandeld.

Werk voorop
Voor alle sociale diensten geldt dat werk -meer dan ooit- voorop staat. Dit wordt ook zo ervaren door de klant: in vergelijking met 2000 zien klanten Sociale Zaken steeds meer als een instantie die hen zo snel mogelijk weer aan het werk wil hebben. Ook vinden meer klanten dat Sociale Zaken hen meer te bieden heeft dan alleen een uitkering. Dat blijkt ook uit het feit dat volgens klanten tijdens de heronderzoeken steeds meer aandacht besteed wordt aan de mogelijkheden van werk.

Verdere verbetering dienstverlening
Op grond van de resultaten van de Benchmark en het Klanttevredenheidsonderzoek 2003 gaat Sociale Zaken in 2004 een aantal verbeteringen realiseren. Zo wil zij de rol van de klantmanagers verder verduidelijken en haar voorlichtingsmateriaal doelgerichter inzetten. Ook wordt er een visie ontwikkeld over hoe de rechtmatigheid van uitkeringen in de toekomst vastgesteld moet worden nadat een uitkering toegekend is. Reden hiervoor is dat gemeenten niet langer verplicht zijn heronderzoeken uit te voeren door de komst van de Wet werk en bijstand die per 1 januari van dit jaar de oude bijstandswet vervangt.
Daarnaast wil de gemeente maatregelen treffen om de gemiddelde doorloopsnelheid van beëindigingonderzoeken (73 dagen) te versnellen. Zo wordt het risico verkleind dat zon onderzoek niet meer uitgevoerd kan worden omdat de cliënt onvindbaar is of niet meer aan dit onderzoek mee wil werken.

Verder gaat Sociale Zaken afspraken maken met het Centrum voor Werk & Inkomen (CWI) die de eerste uitkeringsintake verzorgt. Het gaat dan om het verder bespoedigen van de doorloopsnelheid van de aanvragen levensonderhoud, een betere beoordeling van de aanvragen en het voorkomen dat klanten onnodig dubbel worden opgeroepen. Ook wordt nagegaan of het formulier dat klanten moeten invullen voor het aanvragen van een uitkering, verbeterd kan worden en of de klant meer privacy geboden kan worden bij het CWI. Daarnaast wil Sociale Zaken om de tafel gaan zitten met de reïntegratiebedrijven om hun dienstverlening aan klanten met een bijstandsuitkering te verbeteren.

Breda, 25 maart 2004