Gemeente Den Helder

25-03-2004
Officieel startsein restauratie watertoren

Maandag 22 maart gaven wethouders Bais en Waltmann het officiële startsein voor de restauratie van de watertoren. De restauratie is een gezamenlijk project van de heer C. Koks uit Weesp en de gemeente. De watertoren wordt zoveel mogelijk hersteld in de oorspronkelijke staat van 1908, naar het ontwerp van architect J. Schotel.

De heer C. Koks kocht de toren in december 2001 met de bedoeling de toren te renoveren en geschikt te maken als woning. Hoewel zijn renovatieplan paste bij de uitgangspunten van de gemeente, koos de gemeente, omdat zij het meteen goed wilde aanpakken, uiteindelijk voor reconstructie/restauratie van de watertoren en niet voor renovatie. De watertoren is een beeldbepalend element in de openbare ruimte door het karakteristieke uiterlijk en forse afmetingen. Verder is het ook bijzonder dat de watertorens in Nederland zich kenmerken door een gevarieerde bouwstijl, omdat de waterleidingbedrijven de torens als hun visitekaartje beschouwden. Uiteindelijk leverde dit een unieke verzameling torens op (op dit moment nog 175). Genoeg reden om te investeren in de restauratie van de Helderse watertoren. De gemeentelijke investering komt op een bedrag van bijna 1,5 miljoen euro en de investering van Koks is becijferd op ongeveer 1,2 miljoen euro.

25-03-2004
De toekomst
De watertoren krijgt een nieuwe bestemming: niet langer zal hij fungeren als waterreservoir voor de stad, maar als woning voor de heer Koks en als uniek en exclusief uitkijkpunt voor toeristen. Tegelijkertijd zal het een mooi landmark zijn in de stad. Maar voor het zover is moet er nog heel wat werk worden verzet. En deze werkzaamheden kunnen in de toekomst wellicht overlast voor u veroorzaken. Daarvoor vragen wij uw begrip. Als alles volgens planning verloopt, verwachten we dat de metamorfose van de toren begin volgend jaar is voltooid.

Waterproject Manusa
De gemeente houdt de herinnering aan de oorspronkelijke functie van de watertoren op symbolische wijze levendig. De gemeente stortte maandag namelijk duizend euro in de kas van de stichting Horizon Holland. Deze duizend euro is bestemd voor het realiseren van een watervoorzieningsysteem in het bergdorp Manusa op de Molukken. Hiervoor is in totaal is een bedrag nodig van tienduizend euro.

De bewoners van Manusa gaan zelf het watervoorzieningsysteem aanleggen. Het geld is bestemd voor de aanschaf van materiaal, zoals bijvoorbeeld buizen, pomp en bassin. Op dit moment moeten de bewoners nog twee kilometer lopen om water te halen. Een watervoorzieningsysteem zal daarom een enorme verbetering betekenen in de leefomstandigheden van de bevolking.

honderd jaar geleden
In Den Helder was honderd jaar geleden nog lang niet iedereen aangesloten op het (kleine) waterleidingnet vanuit Huisduinen en waren veel mensen afhankelijk van waterboeren die met hun tonnen water langs de deuren ventten. De nieuwe grote watertoren op de vijfsprong (gereed in 1908) was destijds voor de Heldenaren dan ook een enorme verbetering. Daarom vond de gemeente het passend dit waterproject in Manusa te steunen en te koppelen aan de restauratie van de watertoren.

gulle gevers
Natuurlijk roept de gemeente andere gulle gevers op om haar voorbeeld te volgen, zodat de bewoners in Manusa snel kunnen starten met de bouw van hun watervoorzieningsysteem en straks kunnen genieten van water uit de kraan. Wilt u een bijdrage storten, dan kunt u dat doen op girorekening 2400060 ten name van Horizon Holland (Laan van Meerdervoort 245, 2563 AC Den Haag) onder vermelding van waterproject Manusa. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de stand van zaken rond het project.

Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over het waterproject Manusa of de Stichting Horizon Holland, dan kunt u contact opnemen met de heer M.J. van Bunningen, vertegenwoordiger van de Stichting Horizon Holland in Noord-Holland, telefoon 0223 612 365 of 06 12527382, of e-mail m.j.vanbunningen@planet.nl. U kunt de gegevens van de Stichting Horizon Holland ook nalezen op internet www.horizonholland.org. of een informatiefolder aanvragen bij het hoofdkantoor, Postbus 63566, 2502 JN Den Haag.