Den Haag, 25 maart 2004
Vragen van de leden Arib, Heemskerk en Smits (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
1. Herinnert u zich de toezegging dat op 1 juli 2004 de nieuwe decentrale contracten moeten ingaan tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, waarmee de ondersteuningsstructuur open komt te staan voor alle deelnemers aan de eerstelijnszorg? Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de onderhandelingen over deze contracten?
2. Is het juist dat als gevolg van stroeve onderhandelingen niet voor 1 juli 2004 wordt overgegaan tot een andere financieringsstructuur en dat als gevolg hiervan belangrijke ondersteuningsstructuren om de zorg efficiënt en effectief op elkaar af te stemmen, verloren gaan?
3. Is het correct dat bij een ontbrekende integrale financieringsstructuur en met het vervallen van diverse subsidies voor organisaties, capaciteitsproblemen niet meer adequaat kunnen worden bestreden, wat vervolgens een negatief effect zal hebben op de kwaliteit van de zorg?
4. Kunt u aangeven of u op korte termijn het CTG opdracht geeft de financierings-structuur dusdanig te veranderen dat de eerstelijns verloskundige zorg niet in gevaar komt? Kunt u de Kamer hierover informeren?
5. Bent u bereid om, indien er niet in zal worden geslaagd de financieringssystematiek tijdig te wijzigen op de diverse eerstelijnsorganisaties waarvan de subsidie is gestopt, de subsidiekorting niet toe te passen? Zo nee, kunt u dan aangeven hoe u de ondersteuning aan de beroepsgroepen zal waarborgen?
6. Bent u bereid om, gezien uw integrale aanpak voor de eerste lijn en uw verklaring in uw brief dat u de verloskunde een belangrijk onderdeel vindt van de eerste lijnszorg, vaart te zetten achter een goede decentrale financieringssystematiek, waarbij maatwerk en de ondersteuning ter bevordering van goede eerstelijnszorg uitgangspunt is?
7. Wat vindt u van de optie om op korte termijn (uiterlijk voor 1 juli) met een module op het tarief van verloskundigen te gaan werken, opdat op korte termijn het financiële bestaansrecht van de verloskundigenzorg in Nederland gewaarborgd is? Acht u het verstandig om tevens voor andere eerstelijns zorgaanbieders een dergelijke systematiek toe te passen?
1. Algemeen Overleg Eerstelijnszorg d.d. 29 januari 2004
Partij van de Arbeid