Provincie Noord-Brabant


---- --

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen en werken in de landelijke regio
Zundert en omgeving

De streekplanuitwerking van de regio Zundert en omgeving geeft voor de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Rucphen en Zundert de ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020. In deze regio is behoefte aan ongeveer 34 hectare bedrijventerrein tot 2020, waarvan 23 hectare voor de periode tot 2015. Daarnaast dienen er ongeveer 1600 woningen gebouwd te worden tot 2015.

Voor de landelijke regio's gaat het provinciebestuur uit van het principe 'ten minste bouwen voor de natuurlijke bevolkingsgroei'. Dit betekent dat in deze regio's woningen gebouwd moeten worden voor de natuurlijke aanwas van de eigen bevolking. Bij de planvorming is rekening gehouden met het Reconstructieplan voor "de Baronie" dat in het kader van het project Revitalisering Landelijk Gebied opgesteld wordt. Naast de vier gemeenten is het waterschap Brabantse Delta nauw betrokken geweest bij de opstelling van dit uitwerkingsplan.

Ruimtelijke ontwikkelingen
De locaties voor woningbouw liggen verspreid in de regio, daarnaast is vrijwel bij iedere kern ruimte voor verstedelijking op langere termijn aanwezig. In de gemeente Alphen-Chaam zijn voor de periode 2002-2015: 322 woningen gepland (o.a in het plan De Ligt II in Alphen, Den Brabander in Chaam en een kleine uitbreiding in Galder). In de gemeente Rucphen zijn dat 495 woningen (o.a. De Irenestraat en Marijkestraat in St. Willebrord, de locatie Noorderstraat te Sprundel en in Zegge en Schijf een aantal kleine woningbouwplannetjes). In de gemeente Baarle-Nassau zijn 190 woningen opgenomen (o.a. Bar le Duc terrein, Hoogbraak en locatie Spoorzone en een afronding van het plan Maaijkant in Ulicoten). Daarnaast worden ook nog woningen in het kader van de 'pilot specifieke doelgroepen' en in het kader van 'ruimte voor ruimte' gebouwd. Het aandeel inbreidingslocaties verschilt sterk per gemeente. Zo worden alle woningen in de gemeente Baarle Nassau in bestaand stedelijk gebied gerealiseerd, terwijl in Alphen-Chaam het grootste deel op een uitbreidingslocatie wordt gerealiseerd. De gemeente Zundert neemt deel in de provinciale pilot "bouwen binnen strakke contouren". Als gevolg daarvan kan de gemeente tot en met 2008 onbeperkt bouwen binnen bestaand stedelijk gebied van alle kernen. Als belangrijke doelgroepen in het volkshuisvestelijke beleid zijn starters en ouderen aangewezen. In deze sterk vergrijzende regio zijn woon-zorg arrangementen zeer belangrijk.

Kleine locaties voor bedrijventerreinen zijn aansluitend aan bestaande bedrijventerreinen gepland bij de kernen Alphen, Chaam, Baarle-Nassau, St. Willebrord, Rijsbergen en Zundert. Deze terreinen moeten voorzien in de behoefte voor de planperiode. Zuinig ruimtegebruik via herstructurering, inbreiding op bestaande terreinen en intensivering op nieuwe terreinen zijn daarbij het uitgangspunt geweest.

Regionale thema's
Het Brabantse landschap is de laatste decennia steeds monotoner geworden. Daarom is het versterken van de contrasten en identiteiten een belangrijke leidraad uit het streekplan. Door de oorspronkelijke verschillen meer te koesteren en als ontwerpuitgangspunt te nemen, kunnen nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan de identiteit van de regio Zundert en omgeving.

Een belangrijk kenmerk van deze regio is het groene karakter en de verspreide ligging van de kernen in het buitengebied. Deze kwaliteit moet behouden blijven. Voor wat betreft de kernen Rucphen, Sint Willebrord en Sprundel wijkt dit beeld enigszins af. Hier wordt ingezet op het naar elkaar toe laten groeien van de kernen met behoud van een groene of groen-rode "Binnentuin".

Versterken van het landschap in combinatie met behoud van leefbare kernen is een belangrijk thema. Het is van belang dat de landschappelijke kwaliteiten in deze landelijke regio behouden worden. Verstedelijking dient zich in dit beeld te voegen. Daarom worden nieuwe woon- en werklocaties compact en geconcentreerd gerealiseerd. Behoud van leefbare kernen is van groot belang.