De Unie


Rabobank - CAO-overleg gestart


25 maart 2004 - Gisteren is het overleg over een nieuwe CAO voor de Rabobank van start gegaan. Bijgaand zend ik U de voorstellenbrief die De Unie ten behoeve van dit overleg heeft ingediend. De inhoud van deze brief is bepaald op grond van de (vele) reacties die zijn binnen gekomen op de mailing van 26 februari jl.

Alle CAO-partijen hebben hun brieven toegelicht. De voorstellenbrief van de Rabobank kunt u vinden op het RaboWeb.

Door de bank is verklaard op termijn wel te willen praten over een winstdelingsregeling, maar dat voor deze CAO nog een brug te ver te vinden. Een eenmalige uitkering werd dan ook in eerste reactie afgewezen.

Ook een alternatief Sociaal Plan voor calamiteiten werd positief beoordeeld, maar ook hier weer: ten behoeve van een volgende CAO. Dus medio volgend jaar, wanneer de nu af te sluiten CAO is afgelopen. Wel wordt, net als vorig jaar, door de bank voorgesteld alvast de bemiddelingstermijn te begrenzen, waarna eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan plaatsvinden. Op deze wijze is dit voor De Unie niet bespreekbaar; de mening van De Unie hierover vindt u in de voorstellenbrief.

Over ziektewet/arbeidsongeschiktheid is kort gesproken. Wel is duidelijk dat dit een van de hot items in het overleg zal zijn. Niet in de laatste plaats dankzij de opstelling van het kabinet. Maar ook het Verbond van Verzekeraars lijkt niet mee te helpen: De leden van het Verbond mogen geen verzekering aanbieden, noch een collectieve, noch een individuele.
En dat terwijl het kabinet de eigen verantwoordelijkheid voorop wil stellen, en nu een zieke medewerker na een jaar wordt gedwongen tot een maximaal inkomen van 70% van het maximum dagloon (70% van ongeveer
168 euro dus).
Binnen De Unie en de vakcentrale wordt naarstig gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Per 1 januari a.s. komt dit in volle omvang op ons af. Een CAO met een langere looptijd kan dus niet zonder een oplossing hiervoor.

Er is ook gesproken over Performance Management: Beoordelen en Belonen. De discussie hierover gaat op dit moment (nog) met name over hoe voor de huidige medewerkers de overgang naar een nieuw systeem moet gebeuren (belangrijke issues hierbij zijn een conversie met minimaal het behoud van het huidige inkomen en het perspectief op termijn), over hoe de organisatie (in het bijzonder de leidinggevenden, maar ook de medewerkers zelf) een en ander moet uitvoeren en over de hoogte van onder meer de doorgroeipercentages en de inbouw van de beoordelingstoeslag.

Op 15 april praten we verder. De kop is eraf, de sfeer is nog goed, maar er zijn de nodige lastige noten te kraken. De Rabobank wil zich echter in positieve zin onderscheiden van andere financiële instellingen, niet alleen voor de klanten, maar ook voor de medewerkers. Adel verplicht!

De onderhandelingsdelegatie

Co de Bondt, Frank te Kloese en Wim ter Welle

* Integrale tekst CAO-voorstellen (pdf)

donderdag, 25 maart 2004