Gemeente Lingewaard


Veranderingen verklaring omtrent het gedrag

Enige tijd geleden heeft de Eerste Kamer de Wet justitiële gegevens aangenomen. Bij de invoering van deze wet per 1 april wijzigt de werkwijze rondom de afgifte van verklaringen omtrent het gedrag (VOG). Tevens wordt een VOG duurder.

Wanneer u solliciteert naar functies, waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan uw werkgever vragen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Voor sommige functies zoals onderwijzer en taxichauffeur is de verklaring zelfs bij wet verplicht gesteld.

U kunt alleen voor uzelf een VOG aanvragen. De beslissing of de verklaring al dan niet wordt afgegeven, ligt bij de Minister van Justitie. Hij geeft de verklaring af als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan die relevant zijn voor de uitoefening van de functie waarvoor de VOG is aangevraagd.

Aanvraag VOG
U vraagt een VOG aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. U ontvangt dit formulier van degene die u om een VOG verzoekt. Dit is veelal een werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat het doel van de aanvraag. Het aanvraagformulier is vanaf
1 april te downloaden via deze website en is op te vragen bij COVOG.

Bij het indienen van de aanvraag moet de gemachtigde de volgende stukken meenemen:

- een volledig ingevuld aanvraagformulier;

- een machtigingsbrief (een brief waarin u aangeeft wie u machtigt om namens u deze aanvraag in te dienen; geef hierin tevens aan op welk postadres u de VOG wenst te ontvangen);

- een kopie van uw identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een paspoort);
- een identiteitsbewijs van de gemachtigde;
- het bedrag van 29,50.

Informatie
Met vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag kunt u terecht bij de medewerkers van het Centraal Orgaan Verklaring omtrent het Gedrag (COVOG), Postbus 16115, 2500 BC Den Haag. E-mail: frontdesk.dbz@minjus.nl. Telefoon: 070-370 7234. Website: www.justitie.nl.

Bericht geplaatst op 15 maart 2004