CGEY

Europese life sciences sector onder druk

CAP GEMINI ERNST & YOUNG NEDERLAND B.V.

Utrecht, 25 maart 2004

Europese life sciences sector onder druk, maar uitbreiding van de EU biedt hoop

Nederland scoort hoog als potentiële vestigingsplaats voor investeringen in onderzoek-intensieve sectoren van de life sciences industrie, concluderen Cap Gemini Ernst & Young en Ernst & Young in een gezamenlijk nieuw rapport

Europa mag dan wereldleider in de farmaceutische industrie zijn, als het op innovatie in de biotechnologie en de farmaceutica (de 'ife sciences') aankomt, loopt het achter. Volgens het nieuwste rapport van Cap Gemini Ernst & Young, in samenwerking met Ernst & Young, wordt Europees succes op dit gebied belemmerd door een gefragmenteerde markt, intense druk om de kosten van fabricage en R&D te verlagen en een klimaat waarin innovatie niet wordt gestimuleerd of beloond.

De toetreding van 10 nieuwe landen in het kader van de uitbreiding van de EU dit jaar biedt echter mogelijkheden om de positie van Europa op het gebied van de life sciences op de lange termijn te versterken. Deze uitbreiding geeft toegang tot een breder scala van vaardigheden, een groot en bereidwillig reservoir van patiënten voor klinische tests en rendabeler faciliteiten. De nieuwe EU-landen verkeren in een gunstige positie om klinische ontwikkelingsactiviteiten te ondersteunen, zodat nieuwe medicijnen sneller op de markt gebracht zullen kunnen worden.

'Investeringskosten, culturele kwesties en de regelgeving in West-Europa hebben de keuze voor Europa als de locatie bij uitstek voor het uitvoeren van klinische tests altijd in de weg gestaan', aldus Roy Lenders, principal consultant bij Cap Gemini Ernst & Young. 'Met hun lagere klinische ontwikkelingskosten, een hogere productiviteit en minder plaatselijke regelgeving zouden Midden- en Oost-Europese landen de huidige druk op farmaceutische ondernemingen in Europa kunnen verlichten. Maar dat zal zeker nog niet op korte termijn gebeuren. Vanwege de ingewikkelde patentenwetgeving na de uitbreiding van de EU en de opener omgeving voor generieke farmaceutica in de toetredende landen verwachten we een toename van de parallelhandel binnen de EU.'

Europese landen plachten altijd het gros van alle nieuwe farmaceutische producten te ontwikkelen en te produceren, maar hun aandeel in het op de wereldmarkt brengen van nieuwe medicijnen is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Tussen 1990 en 2002 werden de investeringen in R&D in de Verenigde Staten meer dan vervijfvoudigd, terwijl die in Europa slechts 2,5 maal zo groot werden. Als gevolg van dit trage investeringstempo zijn de Europese life sciences een belangrijk deel van hun getalenteerde mensen kwijtgeraakt aan de Verenigde Staten, waar de carrièremogelijkheden beter zijn.

Tussen 1997 en 2002 waren er 787 buitenlandse investeringsprojecten in de Europese sector voor life sciences, met het Verenigd Koningrijk en Frankrijk als grootste ontvangers, op de voet gevolgd door Ierland, Duitsland, België en Spanje. Het rapport laat zien dat de Noord-Europese landen momenteel in de gunstigste positie verkeren om de 'broedplaats' voor biotechnologie onderzoek in de EU te worden, dankzij de goede faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), een ondersteunende infrastructuur, stimuleringsregelingen voor startende ondernemingen en de nauwe banden tussen universiteiten en bedrijfsleven.

De ingewikkelde Europese wet- en regelgeving maakt Europa minder aantrekkelijk voor investeringen in de life sciences dan de V.S. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, dat één toezichthouder voor alle staten kent, heeft Europa 15 aparte regelgevende instanties in de huidige EU, en wel 40 voor heel Europa. Dit zal met de uitbreiding van de EU niet veranderen.

Ook het grote aantal ethische commissies in West-Europa is niet bepaald gunstig voor Europa als plaats voor de snelle ontwikkeling van medicijnen. Ter vergelijking: aan een studie in meerdere centra komt in de V.S. slechts één centrale ethische commissie te pas, en, waar van toepassing, plaatselijke ethische commissies voor de verschillende centra.

'De uitbreiding van de EU brengt de mogelijkheid mee om de 'innovatiekloof' tussen de V.S. en Europa te verkleinen. Een aantrekkelijker en meer innoverende omgeving die Europees talent in staat stelt zich te ontplooien kan de trend keren dat onze wetenschappers elders carrière proberen te maken. Goedkopere klinische ontwikkeling, een hogere productiviteit en hoog opgeleide medewerkers zijn allemaal vitale factoren waaraan de 10 nieuwe landen een belangrijke bijdrage kunnen leveren,' aldus Roy Lenders, principal consultant bij Cap Gemini Ernst & Young.

EU Enlargement - Driving Change in the European Life Sciences Industry geeft niet alleen een analyse van de huidige 15 EU-landen en hun potentieel om meer investeringen in de life sciences industrie binnen te halen, maar gaat ook dieper in op de consequenties van de uitbreiding en de noodzaak voor de toetredende landen om hun wetten op een lijn te brengen met de Europese regelgeving. Een samenvatting van het rapport is te vinden op www.nl.cgey.com.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young Group is één van de grootste aanbieders ter wereld op het gebied van consultancy, technologie en outsourcing diensten. De onderneming helpt bedrijven nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 48.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2003 een omzet van meer dan 5,75 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.nl.cgey.com.

EINDE PERSBERICHT