Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Scheikunde

6 februari 2004

XXS
De grote invloed van kleine bewegende deeltjes

Ze bewegen, je kunt ze met je blote oog net niet zien en je vindt ze in haargel, melk en verf maar ook in een kopieermachine of een harde schijf. Het zijn colloïden. Ontdek het belang van deze bewegende deeltjes in het Universiteitsmuseum van de Universiteit Utrecht in de expositie 'XXS'; te zien van 25 maart tot en met 31 oktober 2004.

Expositie 'XXS'
Colloïden zijn deeltjes van hooguit eenduizendste millimeter groot, dus extra extra small (XXS), die bepalend zijn voor de eigenschappen van alledaagse producten als haargel, melk, verf, inkt en harde schijven. Voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld een goede wet look gel, een romige mayonaise of een haarscherpe fotokopie is veel kennis over colloïden nodig. De compacte expositie ´XXS´ laat de bezoekers een onzichtbare wereld ontdekken achter allerlei producten die dagelijks worden gebruikt. Waarom colloïden vanzelf bewegen bijvoorbeeld en dat samenklonteren van colloïden leidt tot het schiften van melk of het uitzakken van verf. In enkele experimenten kan iedereen zelf de proef op de som nemen en wordt dit scheikundig specialisme toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

100 jaar onderzoek
Aanleiding voor de expositie is het honderdjarige jubileum van het Van ´t Hoff laboratorium van de faculteit Scheikunde van de Universiteit Utrecht op 16 mei 2004. Naamgever J.C. van 't Hoff kreeg in 1901 de Nobelprijs voor de chemie voor 'zijn uitzonderlijke bijdragen aan het ontdekken van de wetten van chemische dynamica en osmotische druk in oplossingen'. Tot op de dag van vandaag neemt het Van 't Hoff laboratorium in de colloïdchemie een vooraanstaande positie in.

Van ´t Hoff laboratorium
Bekende wetenschappers als J.Th.G. Overbeek, E.J.W. Verwey en H.R. Kruyt waren verbonden aan het Van 't Hoff laboratorium. Overbeek ontwikkelde samen met Verwey een algemene theorie om de stabiliteit van colloïdale dispersies te begrijpen, een theorie waar nu in alle tekstboeken naar wordt verwezen en wereldwijd intensief gebruik van wordt gemaakt. Professor H.N.W. Lekkerkerker, tegenwoordig werkzaam bij het Van 't Hoff laboratorium, ontving afgelopen najaar de Rhodia European Colloid and Interface Prize 2003 en de Bakhuys Roozeboom medaille van de KNAW. Kenmerkend voor het onderzoek van de colloïdchemie in Utrecht is de symbiose van chemie en fysica. Er wordt experimenteel onderzoek verricht naar de invloed van deeltjesvorm en
-interactie op het macroscopische gedrag van colloïden. Voor meer informatie over het Van 't Hoff laboratorium zie www.chem.uu.nl/fcc.



Universiteit van Utrecht