Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Gemeenten volop actief bij aanpak jeugdwerkloosheid

(19/03/04)

Het beeld dat gemeenten bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid tekortschieten is door VNO/NCW volkomen ten onrechte in de wereld geholpen. Het VNO/NCW baseert zich slechts op de resultaten van het eigen jongerenproject. Het beeld op lokaal en regionaal niveau is juist dat gemeenten samen met het CWI, scholen en het bedrijfsleven actief aan de slag zijn met het voorkomen en bestrijden van de jeugdwerkloosheid.

Gemeenten zijn juist volop actief bij het voorkomen en bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Gemeenten werken op lokaal niveau actief samen met het CWI, scholen en het bedrijfsleven om één aanspreekpunt voor jongeren en bedrijven te realiseren. Op verschillende plaatsen zijn of worden hiervoor jongerenloketten of servicecentra opgericht: Amsterdam, Groningen, Dordrecht.

Gemeenten voeren bovendien de sluitende aanpak uit. Dat betekent dat alle jongeren die langer dan een half jaar werkloos zijn op een traject worden gezet. Gemeenten geven daarbij uiteraard vaak de voorkeur aan scholings- en werkervaringstrajecten voor jongeren gericht op direct werk boven een stage met behoud van uitkering.

Het werken met behoud van uitkering is mogelijk geworden in de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB). In samenwerking met werkgevers en werknemers in de Raad voor Werk en Inkomen is een gezamenlijk advies uitgebracht om het werken met behoud van uitkering voor drie maanden mogelijk te maken, met een uitbreiding naar zes maanden. In de meeste van de reeds vastgestelde reïntegratieverordeningen hebben gemeenten deze mogelijkheid nu al opgenomen. Volgens de WWB moeten gemeenten deze verordening voor 1 januari 2005 na een discussie in de gemeenteraad klaar hebben.

De aanpak jeugdwerkloosheid wordt donderdag 25 maart besproken in de Raad voor Werk en Inkomen.