Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht
|gezamenlijk PERSBERICHT Gemeente  |Postbus 16200                              |
|Utrecht en Rijkswaterstaat,       |3500 CE  UTRECHT                           |
|directie Utrecht                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Eerste 18.000 bomen geplant in Leidsche Rijn Park


Minister Peijs en college Utrecht openen Boomfeestdag


Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, het Utrechtse college van b en w, een aantal schoolkinderen en omwonenden planten drie lindes in het Leidsche Rijn Park op woensdagochtend 24 maart. Het planten van de lindes is de start van de Utrechtse viering van de Nationale Boomfeestdag. De aanplant van 600 bomen door kinderen is de afronding van de eerste aanplant van ± 18.000 bomen en struiken in het grote Utrechtse groengebied in wording. Het park komt centraal in Leidsche Rijn te liggen en wordt in de komende jaren stap voor stap aangelegd. Het planten van de linde door Minister Peijs symboliseert de aanplant van bomen als compensatie voor bomen die gekapt worden voor de verbreding van de A2. Na het planten van de lindes wordt het ´snipperpad´ officieel geopend. Daarmee wordt de Binnenhof, het binnenste deel van het Leidsche Rijn Park, toegankelijk voor de eerste wandelaars. Belangstellenden zijn vanaf 8.30 uur welkom op ´De Brink´ aan de Alendorperweg om de festiviteiten bij te wonen.

Tijdens Boomfeestdag planten ruim 300 leerlingen van de groepen 6 en 7 van scholen uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern bomen in het oostelijk gedeelte van de Binnenhof. De beplanting bestaat uit gemengd loofbos waaronder zomereik, beuk, es, els, populier, winterlinde en struiken. In het plantseizoen 2004/2005 worden de volgende delen van het oostelijke gedeelte van de Binnenhof beplant. De gemeente Utrecht geeft de aanplant van groen en de aanleg van wandelpaden prioriteit zodat de bewoners al dit jaar gebruik kunnen maken van het park in wording. De gemeente realiseert de eerste aanplant in de Binnenhof samen met Rijkswaterstaat, die tien hectare voor haar rekening neemt. Dit ter compensatie van de bomen die gekapt moeten worden om de verbreding van de A2 ter hoogte van Utrecht mogelijk te maken.

Drie lindes
De officiële handeling bestaat uit het planten van een drietal lindes. De eerste linde wordt geplant door minister Peijs. De tweede linde is de zogenoemde Amaliaboom, die geplant wordt door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht (ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Amalia). De derde linde wordt geschonken door Milieucentrum Utrecht en wordt geplant door bewoners van de Alendorperweg. Deze boom symboliseert de goede samenwerking tussen de gemeente en de bewoners van de Alendorperweg tijdens de planvorming voor de aanplant van de Binnenhof.

Snipperpad
Na de aanplant van de lindes nemen wethouder Lenting (Leidsche Rijn) en gedeputeerde Van Bergen (Wandelen in Utrecht - Agenda 2010 - Provincie Utrecht) het ´snipperpad´ officieel in gebruik. Hiermee is de Binnenhof geopend voor wandelaars. Het snipperpad dat bestaat uit versnipperd snoeihout begint aan de Utrechtseweg en loopt naar de Alendorperweg (in de bocht). Het volgt eerst even de stroom van de Alendorperwetering, het laatste stuk oude loop van de Rijn van voor het jaar 1000. Langs het water staat een monumentale elzenhaag. Daarna doorkruist het pad weilanden en sloten waarover bruggetjes worden aangelegd. Het snipperpad is een initiatief van Milieucentrum Utrecht en Landschapsbeheer Vleuten-De Meern en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Utrecht in het kader van het Agenda 2010 project Wandelen in Utrecht.

Noot voor de media:


Momenten voor de pers

8.30 uur Vertrek vanaf De Brink Alendorperweg richting de Binnenhof
8.45 uur Planten drie lindes en openen ´snipperpad´
9.00-12.00 uur Boomfeestdag in de Binnenhof voor leerlingen groep 6 en 7 Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
9.30-12.00 uur Minisymposium, Gereformeerde Kerk, Alendorperweg 57

Aanmelden minisymposium
Aansluitend aan de officiële opening vindt voor genodigden het minisymposium ´Vroege vogels in het Leidsche Rijn Park´ plaats, dat in samenwerking met de stichting Vrienden van het Leidsche Rijn Park is georganiseerd. Uw redactie is van harte welkom om dit symposium bij te wonen. Vanwege het beperkt aantal zitplaatsen graag aanmelden bij Jurjen van Keulen, Projectbureau Leidsche Rijn gemeente Utrecht, 030-2867113.

Het symposium start om 9.30 uur in de Gereformeerde Kerk aan de Alendorperweg 57, in de Binnenhof. Een drietal sprekers geven hun visie op de functie van groen in een stedelijke omgeving vanuit het perspectief van de gebruiker en vanuit ontwerpperspectief. Sprekers zijn Adriaan Geuze van West 8, de hoofdontwerper van Het Leidsche Rijn Park. Tweede spreker is Erik van de Merwe, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Leidsche Rijn Park. Derde spreker is Hugo van der Poel, hoofddocent Vrije Tijdswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Aansluitend voeren vertegenwoordigers van overheid, politiek, bedrijfsleven, natuur- en milieuorganisaties en andere belangenorganisaties een forumdiscussie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
- J. van Keulen, Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn, 030-286 71 13.
- P. Bataille, Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, 030.286 11 40
- T. de Lange, Rijkswaterstaat, directie Utrecht, 030-600 97 85

Utrecht, 11 maart 2004.


---- --