Ingezonden persbericht


Microsoft: 'Voorgestelde schikking voordeliger voor consument'

Beroepsprocedure wordt in gang gezet terwijl samenwerking met de Europese Commissie en Europese overheden onverminderd verder gaat

Schiphol-Rijk, 24 maart 2004 - "De voorgestelde sancties zijn fors te noemen. Dit is voor ons dan ook een moeilijke dag. Wij zijn van mening dat een schikking Europese consumenten meer keuzemogelijkheden zou hebben geboden en softwareontwikkelaars meer kans", zegt Michel van der Bel, algemeen directeur van Microsoft Nederland, in reactie op de uitspraak van de Europese Commissie vandaag. "We vinden het heel erg jammer dat we niet tot een schikking zijn gekomen, vooral omdat die zo dichtbij was." Het bedrijf zal nu om herziening van de uitspraak verzoeken bij het Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg.

"Er is heel hard gewerkt aan het bereiken van een overeenkomst die de zorgen van de Europese Commissie zou wegnemen en tegelijkertijd ons in staat zou stellen om onze producten te blijven verbeteren en innoveren voor de consument", vervolgt Van der Bel. "We respecteren het gezag van de Commissie, maar menen dat ons schikkingsvoorstel van vorige week consumenten uiteindelijk meer keuze en gemak en verregaande voordelen bood."

Tijdens maandenlang overleg en onderhandelingen om tot een schikking te komen, deed Microsoft ver reikende voorstellen die oplossingen boden voor kwesties op het gebied van interoperabiliteit en de integratie van mediaplayer-functionaliteit in Windows. Hiertoe behoorde een voorstel dat concurrenten ongekende toegang tot de technologie van Microsoft bood. Onderdeel van het schikkingsvoorstel van Microsoft was ook het plan om bij iedere PC die met Windows wordt geleverd, tevens drie concurrerende mediaplayers mee te leveren. Dit zou resulteren in de distributie van ruim een miljard concurrerende mediaplayers gedurende de komende drie jaar. Op nadrukkelijk verzoek van de Commissie zouden al deze stappen wereldwijd worden doorgevoerd.

"Wij hebben er alles aan gedaan om op een verantwoordelijke manier te handelen, terwijl we tegelijkertijd een manier zochten om de best mogelijke producten te kunnen bouwen die voorzien in de behoeften van onze klanten", zei vandaag ook Brad Smith, senior vice president en legal counsel van Microsoft. "Naar onze overtuiging is de beslissing van de Commissie uiteindelijk nadelig voor Europese consumenten en voor de softwareontwikkeling in Europa."

Uit onderzoek door Microsoft onder Europese consumenten is gebleken dat zij meer functionaliteit en gemak verwachten van technologie en dat een meerderheid meent dat Windows Media Player een standaard onderdeel van Windows zou moeten zijn. De vandaag bekend geworden beslissing zou de functionaliteit van Windows en de integratie van technologie, die in het gebruiksbelang van consumenten is, beperken.

"Tijdens dit proces hebben we onze volledige medewerking verleend aan de Commissie. We respecteren zowel de procedure als de bezorgdheden die erin aan bod kwamen", vervolgt Van der Bel. "Nu de zaak verder gaat naar het beroepshof, zal Microsoft de Europese wetgeving volledig respecteren en nakomen. Tegelijkertijd blijven we investeren in nieuwe technologieën en zullen we partners en consumenten nieuwe innovaties bieden."

"Hoewel de uitspraak van vandaag teleurstellend is, blijven we onverminderd samenwerken met Europese overheden en de Europese industrie om oplossingen te vinden voor kwesties zoals interoperabiliteit, beveiliging, privacy, spam en de veiligheid van kinderen online", concludeert Van der Bel.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.