European Commission

P/04/39

Brussel, 19 maart 2004

7578/04 (Presse 96)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de vorming van een nieuwe regering in Haïti

De Europese Unie is verheugd over de vorming van een nieuwe regering in Haïti. Dit wettigt nu de hoop dat er wezenlijke vorderingen zullen worden gemaakt op de weg naar democratie en de rechtsstaat, zodat het land kan loskomen uit de politieke impasse van de afgelopen jaren en de langverbeide stabiliteit terugkrijgt.

De Europese Unie is bereid de nieuwe regering te steunen en haar bijstand te verlenen bij de vestiging van de rechtsstaat in het land. De Europese Unie is bezorgd over de ernstige achteruitgang van de sociale en economische situatie in Haïti, en wil het lijden van het Haïtiaanse volk verlichten via snelle humanitaire hulp die aan de omstandigheden is aangepast.

De Europese Unie is ingenomen met de verklaring van minister-president Gérard Latortue over het belang van nationale verzoening en met zijn bereidheid om een regering van nationale eenheid te leiden. De EU is van oordeel dat verzoening en samenwerking onder alle Haïtianen de absolute voorwaarden zijn voor een duurzame ontwikkeling van het land en voor de verbetering van de levensstandaard van al zijn burgers.

De Europese Unie is verheugd over het eenparig besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een multinationale interimstrijdmacht naar Haïti te sturen. Zij juicht alle internationale inspanningen toe om veiligheid en stabiliteit in het land te vestigen.

De Europese Unie is verontrust over de voortdurende verslechtering van de veiligheid in Haïti en doet een oproep tot alle Haïtianen zonder onderscheid om elke vorm van geweld achterwege te laten.

De Europese Unie brengt hulde aan de aanzienlijke inspanningen van de OAS en Caricom om vrede en stabiliteit in Haïti te doen terugkeren. Zij hoopt dat deze inspanningen onverminderd zullen doorgaan in nauw overleg met de nieuwe regering van Haïti, de Verenigde Naties en de multinationale interimstrijdmacht.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________