Gemeente Voorburg-Leidschendam


Projecten voorbeeld voor de nieuwe ISV-periode

Persberichten, Leidschendam-Voorburg, 24 maart 2004
---

Stedelijke vernieuwing onder de loep

Het college heeft vandaag kennisgenomen van de voortgangsrapportage Stedelijke Vernieuwing 2000-2004. Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) is in 2000 door het Rijk in het leven geroepen om stedelijke vernieuwing in gemeenten te stimuleren. Projectwethouder Agnes Jelsma: Wij zijn trots op wat we bereikt hebben met de ISV-gelden. Dit betekent niet dat we klaar zijn. Daarom hebben we als gemeente weer een verzoek in gediend bij de provincie voor de volgende periode 2005 - 2009. Dit verzoek is tot onze grote vreugde ingewilligd.

Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) Het ISV is in 2000 door het Rijk in het leven geroepen om stedelijke vernieuwing in gemeenten te stimuleren. De voormalige gemeente Voorburg is door de provincie Zuid-Holland in 2000 op aanvraag van de gemeente aangewezen als programmagemeente in het kader van het ISV. Als programmagemeente heeft voormalig Voorburg in 2000 het Meerjaren Ontwikkelings Programma (MOP) 2000-2004 opgesteld, dat door de raad in december 2000 is vastgesteld. De voormalige gemeente Leidschendam was geen programmagemeente maar kreeg project gerelateerd budget voor de projecten Prinsenhof en Damcentrum. De stedelijke vernieuwingsprojecten in het kader van het ISV vinden plaats in de herstructureringswijken Voorburg-Noord, Bovenveen en t Loo.

Bouwplan Reuvenslaan
Dit is een van de grotere projecten in de wijk ´t Loo. Drie complexen met in totaal 120 verouderde woningen zijn gesloopt en worden vervangen door 24 eengezinswoningen en een appartementencomplex met 57 woningen. Er komt een buurtpark én er komen meer parkeermogelijkheden voor de bewoners en omwonenden van deze locatie. Er is een projectgroep ingesteld, waarin verschillende belanghebbenden en instanties deelnemen. In de projectgroep werd onder andere besproken hoe om te gaan met de mensen die moesten verhuizen voor dit plan, iets wat natuurlijk heel ingrijpend is. Uiteindelijk is dat tot volle tevredenheid van de bewoners verlopen. Omdat alle partijen zitting hebben in de projectgroep, kon een inschatting gemaakt worden van de haalbaarheid van ideeën en waren de communicatielijnen met de achterban heel kort. Inmiddels is de nieuwbouw in volle gang en wordt over twee weken de eerste woningen opgeleverd. De herinrichting van de straten en de aanleg van het buurtpark zijn eind 2004 klaar.

Bouwplan Julianaschool
Dit is een van de projecten in Voorburg Noord. In de Van Sevenbergestraat wordt een voormalige lagere school verbouwd tot een kinderdagverblijf voor 48 baby´s en peuters en zeven appartementen voor starters. Dit is de eerste keer dat in onze regio een bestaand schoolgebouw verbouwd wordt tot appartementen. Inmiddels is de ruimtelijke procedure afgerond en zijn, na de officiële starthandeling onder leiding van Koos Postema, de werkzaamheden inmiddels gestart. In het najaar van 2004 zal de verbouwing klaar zijn.

Verbetering Van Alphenstraat-Spoorstraat e.o.
Naar aanleiding van de nota ´de Scheprand van Voorburg´ zijn in oktober 2001 bewoners en betrokkenen uit de Van Alphenstraat en de Spoorstraat uitgenodigd om mee te denken over de verbeteringsplannen voor hun buurt. In het voorjaar van 2002 is vervolgens met dit advies van de bewoners het plan van aanpak opgesteld. Met name in de planvorming was de rol van bewoners erg belangrijk, bij de uitvoering is hun taak verminderd. Met ondersteuning van het opbouwwerk (WeD) zijn onder andere plannen ontwikkeld voor de herinrichting van de straat Nieuw Oosteinde. Naar verwachting wordt dit jaar hiermee gestart.

Een apart onderdeel van de verbeteringsplannen is de particulier woningverbetering. Op
11 juni 2002 is dit deelproject Woningonderhoud Van Alphenstraat gestart. Huiseigenaren en gemeente werken nauw samen om het achterstallig onderhoud aan zo´n honderd portiekwoningen weg te werken. Uniek aan het project is dat de gemeente stimuleert, motiveert en ondersteunt, maar dat de regie over de feitelijke aanpak door de huiseigenaren zelf wordt gevoerd. Het is de bedoeling om Verenigingen van Eigenaren (VvE´s) te laten komen tot een gezamenlijke aanpak op woonblokniveau. Daartoe is speciaal voor dit project een stimuleringsregeling opgesteld. Jelsma: De huiseigenaren zijn echt enthousiast aan de slag gegaan. De huiseigenaren kunnen, wanneer ze voldoen aan de gestelde eisen, in aanmerking komen voor een ´zachte lening´. Dit is een lening met een laag rentepercentage. Vooralsnog is deze regeling alleen van toepassing in de Van Alphenstraat. Afhankelijk van het succes van het project, zal de Stimuleringsregeling op termijn worden uitgezet in heel Voorburg Noord.

Van Royenschool
Dit is een groot project in Bovenveen. Op de plek van de voormalige Van Royenschool, die inmiddels gesloopt is, en het voormalig Philips-servicecentrum aan de Savallelaan worden 66 eengezinswoningen, een nieuw wijkgebouw voor de wijkvereniging Bovenveen, een appartementengebouw met 52 seniorenwoningen en een zorgcentrum gerealiseerd.
Er is vanaf het begin een klankbordgroep, bestaande uit omwonenden en andere belanghebbenden, ingesteld waarin alle voorstellen eerst getoetst werden.
Eind 2002 is het definitieve bouwplan gepresenteerd aan de buurt en in 2003 verder uitgewerkt en in procedure gebracht. Het plan kreeg slechts twee formele bezwaren. Voor een dergelijk omvangrijk plan is dat zeer minimaal. De omwonenden hebben ook veel invloed gehad. Er is in het plan één woning geschrapt en de nieuw aan te leggen sloot is omgelegd op uitdrukkelijke wens van de bewoners om drie platanen te behouden.

Voor de periode van 2005-2009 is de gehele gemeente Leidschendam-Voorburg aangewezen als programmagemeente. Het budget dat is toegekend bedraagt 5.1 miljoen. In de loop van het jaar wordt er voor deze periode een MOP opgesteld welke vervolgens door de gemeenteraad zal worden opgesteld.