Artsen zonder Grenzen


Strijd tegen tuberculose gedoemd tot mislukken zonder nieuwe geneesmiddelen en tests
woensdag 24 maart 2004

De wereldwijde strijd tegen tuberculose (tbc) is gedoemd te mislukken omdat de beschikbare diagnosetests en geneesmiddelen verouderd zijn. Dat stelt Artsen zonder Grenzen naar aanleiding van Wereld TB dag op 24 maart.

De beschikbare medicijnen dateren van halverwege de vorige eeuw. Vanwege de geringe koopkracht van de meeste TB- patienten in de wereld is er weinig animo bij de farmaceutische industrie om te investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe betere tests en medicijnen. AzG doet daarom een dringende oproep aan regeringen en de WHO om meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling rond tbc.

Tbc doodt elk jaar twee miljoen mensen. Ongeveer één derde van de wereldbevolking is besmet met de ziekte, en zowat acht miljoen van hen krijgen elk jaar ook actieve tbc. De HIV/aids-epidemie heeft het probleem van inadequate medicijnen nog verder verergerd, omdat tbc vaak samen voorkomt met HIV/aids en daardoor moeilijker te behandelen en diagnosticeren is.

De huidige diagnose-instrumenten kunnen tbc slechts bij 50% van de HIV-patiënten opsporen. Vooral de diagnose bij kinderen is problematisch. Meestal kan bij hen tbc niet met zekerheid vastgesteld worden.

AzG behandelt momenteel 20.000 tbc-patiënten in 30 projecten overal ter wereld. De geneesmiddelen waar tot op de dag vandaag mee gewerkt zijn tussen de jaren 40 en de jaren 60 ontwikkeld. Een patiënt moet gedurende zes tot acht maanden elke dag zijn tbc-medicatie nemen. Bovendien zijn de meeste gebruiksvriendelijke vaste combinaties van tbc-geneesmiddelen in veel landen waar AzG actief is, niet verkrijgbaar in doseringen die geschikt zijn voor kinderen.

Binnen enkele maanden na het uitbreken van de SARS-epidemie vorig jaar ontwikkelde het Genoominstituut van Singapore een diagnosetest om deze ziekte op te sporen. Ondanks de enorme aantallen mensen die jaarlijks aan TB overlijden zijn de meeste farmaceutische bedrijven gestopt met het onderzoek naar nieuwe TB-medicatie. Van hen verwacht AzG niet dat ze een nieuw tbc-geneesmiddel zullen lanceren op een gebruikersmarkt die vooral bestaat uit mensen met een zeer lage koopkracht. Daarom roept AzG regeringen en de WHO op om een ambitieuze onderzoek & ontwikkelings-agenda voor tbc uit te werken en te financieren.
---