Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Utrecht komt met actieprogramma bestrijding nieuwe woningnood

Met een 'Actieprogramma Wonen' bindt de gemeente Utrecht op lokaal, regionaal en nationaal niveau de strijd aan met de achterblijvende woningproductie. Het woningtekort in Utrecht is naar verhouding tweemaal zo groot als het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit het Woning Behoefte Onderzoek 2002 van het ministerie van VROM. 'De knelpunten op de Utrechtse woningmarkt zijn weliswaar niet uniek, maar laten zich in Utrecht wel scherper voelen dan elders', aldus Marie-Louise van Kleef, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen. 'Het uitbrengen van het Actieprogramma Wonen onderstreept de urgentie om samen met andere overheden en met marktpartijen het volume en het tempo in de bouw op te voeren.'

De combinatie van een achterblijvende bouwproductie, hoge koop- en huurprijzen en een economische dip beperkt met name de mogelijkheden van starters op de woningmarkt. Door de jaarlijkse instroom van studenten (met ook na hun studie een sterke binding aan de stad) kent Utrecht verhoudingsgewijs een sterke startersmarkt. Uit het Woning Behoefte Onderzoek 2002 blijkt dat starters in Utrecht 45 procent van de woningvraag voor hun rekening nemen. Een van de belangrijkste oorzaken van de knelpunten is het feit dat de woningbouw niet in het gewenste tempo wordt gerealiseerd. Er is dan ook geen aanleiding om de bestaande woningbouwprogramma`s fundamenteel te wijzigen, maar des te meer om de productie zoveel mogelijk te stimuleren.
Utrecht werkt in Leidsche Rijn en in de bestaande stad aan een ambitieus programma van per saldo 45.000 woningen toe te voegen in de periode tot tussen 1995-2015. Het niet tijdig realiseren van die ambities heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van wonen van burgers en voor de aanpak van de vernieuwing van de naoorlogse wijken en leidt tot het voortbestaan van de onevenwichtige woonbalans tussen stad en regio. Het achterblijven van de bouwproductie belemmert verder ook de economische ontwikkeling van de stad.

Het actieprogramma beschrijft een groot aantal acties op verschillende niveaus. Onder meer wordt aandacht besteed aan:

Een zoektocht naar extra bouwlocaties. Om de woningproductie in de stad te maximaliseren (zeker nu sprake is van overprogrammering van kantoren) wordt op korte termijn gezocht naar extra bouwlocaties voor de periode tot 2015. Een zelfde zoektocht vindt in regionaal verband plaats binnen het kader van het Regionale Structuur Plan 2005-2015.
Opvoeren van het bouwtempo. Er komen periodieke rapportages van alle lopende bouwinitiatieven en van mogelijke bouwlocaties teneinde sneller knelpunten te kunnen signaleren. Inmiddels zijn voor Leidsche Rijn en voor De Utrechtse Opgave (de herstructurering van de woningvoorraad in de na-oorlogse wijken) speciale ambtenaren aangesteld om de programma´s op tempo te houden en knelpunten op te lossen.
Aanpak regelgeving. Naast de actieve medewerking aan de herijking van de rijksregelgeving met betrekking tot de woningbouw, start de gemeente ook zelf met het stroomlijnen en verkorten van gemeentelijke procedures. Ook worden lokale ambities en eisen nog eens kritisch onder de loep genomen.
Bieden van faciliteiten. Naast de onlangs ingevoerde Starterslening Utrecht om het kopen van een woning voor lagere inkomens te vergemakkelijken wil de gemeente laagrentende leningen ook inzetten om uitvoering van speciale woningprojecten mogelijk maken. Om de keuzevrijheid van de woonconsument te vergroten en de doorstroming te bevorderen, wordt op lokaal en regionaal niveau gewerkt aan nieuwe vormen van woonruimteverdeling, die de slaagkansen van bepaalde doelgroepen vergroten.
Extra aandacht voor studenten- en jongerenhuisvesting. In samenwerking met verschillende partijen worden locaties gezocht voor diverse tijdelijke en permanente vormen van studentenhuisvesting.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, telefoon 030 286 11 68 of 06 - 270 30 714. Op verzoek kan het Actieprogramma Wonen en de daarbij horende rapportages worden toegstuurd.

Utrecht, 24 maart 2004


---- --