Gemeente Amersfoort

Wijzigingen beleid voorzieningen gehandicapten

datum: 23 maart 2004

Het college stelt de raad voor om de verordening voorzieningen gehandicapten te wijzigen.
Ontwikkelingen in de afgelopen jaren, zoals blijvende stijging van de vraag naar Wvg-voorzieningen en van de gemiddelde kosten per voorziening, vragen daarom. De raad heeft het college verzocht om te zorgen voor een sluitende begroting voor de komende jaren. Uitgangspunt blijft dat mensen met een handicap zo veel mogelijk moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven, net als niet-gehandicapten. Mensen die momenteel gebruik maken van de Wvg zullen worden geïnformeerd over de wijzigingen op het moment dat deze definitief zijn vastgesteld.

De Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) heeft als uitgangspunt dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig blijven en kunnen deelnemen aan het sociale en maatschappelijke leven. De wet biedt voorzieningen op het gebied van wonen en vervoer, die dit mogelijk moeten maken. Sinds 1994 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet.

Wijzigingen
Het huidige beleid is door het college kritisch tegen het licht gehouden en waar mogelijk verbeterd.
Daarnaast is gekeken naar kostenbeheersing, zonder de zorgplicht van de gemeente te veronachtzamen. Bij het opstellen van de nieuwe beleidsvoorstellen is samengewerkt met andere gemeenten in de regio Eemland. Ook zijn de voorstellen voorgelegd aan de Seniorenraad Amersfoort en het Gehandicapten en Patiënten Platform Amersfoort.

Een belangrijke wijziging betreft het vervoer. Het college wil mensen met een handicap voortaan een onbeperkt aantal ritten collectief vervoer (Regiotaxi) tegen gereduceerd tarief verstrekken. Tot nu toe worden maximaal honderd ritten verstrekt. De vervoerskostenvergoeding die cliënten op dit moment naast de honderd ritten met de Regiotaxi ontvangen, wordt voortaan echter alleen nog in uitzonderingsgevallen toegekend. Het college wil deze vervoerskostenvergoeding in een jaar afbouwen.

Op een aantal punten wil het college het verstrekken van voorzieningen verruimen. Dit geldt bijvoorbeeld voor sportmogelijkheden. Op dit punt wil men naast een vergoeding voor de sportrolstoel voortaan ook andere sportvoorzieningen voor gehandicapten verstrekken. Voor mensen die op medische gronden niet met de Regiotaxi kunnen reizen, wordt de financiële tegemoetkoming voor (rolstoel)taxivervoer verhoogd. Dit is een gevolg van jurisprudentie.

Aanleiding voor de wijzigingen
Tot 2001 werd het beschikbare Wvg-budget niet volledig benut, maar dat is de afgelopen jaren veranderd. De vraag naar Wvg-voorzieningen is sterk toegenomen. Dit heeft te maken met bevolkingsgroei, vergrijzing, het feit dat mensen met een handicap vaker zelfstandig blijven wonen en het gegeven dat mensen beter dan vroeger weten op welke voorzieningen zij een beroep kunnen doen. Uit een onderzoek dat de gemeente dit jaar heeft laten uitvoeren blijkt dat Amersfoort de komende jaren rekening moet houden met een stijging van de vraag naar Wvg-voorzieningen van mogelijk 8% per jaar.

Voor de stijging van de kosten per voorziening heeft de gemeente eerder al maatregelen genomen door in 2002 een Europese aanbesteding te organiseren voor aanbieders van hulpmiddelen. Dit heeft geresulteerd in contracten met twee leveranciers die standaardvoorzieningen tegen aanzienlijke kortingen leveren. Daarnaast is al jaren een rolstoeldepot in gebruik voor het hergebruik van rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Informatie aan cliënten
Mensen die op die moment gebruik maken van de Wvg zullen na het vaststellen van het nieuwe beleid een brief (beschikking) ontvangen waarin wordt uitgelegd wat dit voor hen gaat betekenen. Naar verwachting besluit de raad eind april over de verordening.