CNV BEDRIJVENBOND

Oproep CNV Metaal en elektro tijdens aandeelhoudersvergadering

CNV Metaal en elektro zal morgen om 14.00 uur tijdens de aandeelhoudersvergadering van Philips de aandeelhouders oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de beloning van de top van het concern. Voorzitter van de raad van bestuur, Gerard Kleisterlee, incasseerde vorig jaar 1,2 miljoen euro (inclusief bonussen een stijging van 47 procent).

De bond vindt die stijging onverantwoord en in geen enkele verhouding staan tot de ontwikkelingen in Nederland. In een open brief roept bestuurder Arthur Bot, centrale onderhandelaar van CNV Metaal en elektro bij Philips, de aandeelhouders vragen stappen te ondernemen tegen dit soort verhogingen.
De aandeelhoudersvergadering wordt gehouden in het Okura Hotel in Amsterdam.

Bredere actie tegen stijging topinkomens
De bond onderneemt overigens bredere actie tegen exorbitante inkomensstijgingen van topbestuurders. Leden en niet-leden kunnen vanaf donderdag 25 februari van de internetsite van de bond een pdf-bestand downloaden waarmee zij aandeelhouders van hun eigen bedrijf kunnen benaderen als er sprake is van veel te grote inkomensstijging. De bond vindt die actie gerechtvaardigd. Uit cijfers van de Vereniging van Effectenbezitters blijkt dat topbestuurders van grote ondernemingen structureel en qua bonussen enorme bedragen binnenhalen terwijl de werknemers op de nullijn zitten.

Voor nadere informatie
Arthur Bot (bestuurder CNV Metaal en elektro over Philips, tel.: 06 20 44 51 90
Jaap Jongejan (cao-coördinator voor algemene informatie over topbeloning), tel.: 06 53 69 53 99
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 22 39 30 12

OPEN BRIEF:

Beloning topmanagers

Aan de aandeelhouders van Philips

Het zal u niet zijn ontgaan dat er de laatste tijd veel commotie is ontstaan over de stijging van de beloning van topmanagers van -vooral
- multinationals. Die beroering is er niet voor niets. Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de stand van de economie. Omdat het slecht gaat hebben sociale partners in 2003 met de overheid afspraken gemaakt over het achterwege laten van structurele loonsverhogingen in 2004.
De CNV BedrijvenBond houdt zich aan die afspraken en vraagt uw medewerkering om topbestuurders van de onderneming waarvan u aandeelhouder bent aan te zetten tot hun bijdrage aan de naleving van de najaarsakkoorden van 2002 en 2003. De stijging van de beloning van de topman van Philips, Gerard Kleisterlee, draagt hieraan niet bij. In tegendeel. Het stemt de CNV BedrijvenBond tot grote zorg dat hiermee niet het goede voorbeeld wordt gegeven. Bovendien tast dit gedrag van hem, zijn collega's en degenen die beslissen over de salarissen en bonussen - ook bij andere bedrijven - de voedingsbodem aan voor naleving van het najaarsakkoord van 2003 en daarmee vormt dit gedrag een bedreiging voor het herstel van de economie. Dit herstel is cruciaal. Niet alleen voor werknemers en werklozen, maar ook voor bedrijven en hun aandeelhouders. Immers, ook aandeelhouders profiteteren van een gezonde economie.
Reacties van werknemers op onze internetsite over topinkomens zijn zonder uitzondering negatief. De meerderheid van degenen die reageerden vindt dat bedrijven waarbij de top tientallen procenten erbij krijgt moeten worden uitgezonderd van de werking van het najaarsakkoord. Een andere, veel gedane suggestie van het eisen van een 'wantrouwentoeslag' in sociale plannen.
In dit verband is het heel wrang dat een bedrijf als Philips voortdurend reorganiseert, banen schrapt en werknemers ontslaat, terwijl de top van de onderneming salarisstijgingen (al dan niet inclusief bonussen) van tientallen procenten incasseert. Ook al gaat het bij een bedrijf als Philips in totaal niet om veel geld, toch stellen we u de vraag: hoeveel werknemers zouden met dit geld hun baan langer hebben kunnen behouden?
Sinds 1991 werken er bij Philips Nederland ruim 15.000 werknemers minder. Onder meer vanwege de kwaliteitsslag en verhoging van de winst. Duizenden van deze werknemers waren en zijn aangewezen op een uitkering. Terwijl deze kwaliteitsslag doorgaat, zullen binnenkort honderden banen verdwijnen in de vestiging in Nijmegen. Tegelijkertijd laat de top zich rijkelijk belonen. Zelfs de Vereniging van Effectenbezitters keert zich tegen dit soort gedrag. Aandeelhouders, u hoort de cijfers aan, de uitleg. Maar wat gaat u ermee doen? Staat u erbij en kijkt u er naar of doet u er wat aan?

CNV Metaal en elektro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond.

24 mrt 04 11:14