Gemeente Moerdijk


VERVOLGSTUDIE NOORDRAND ZEVENBERGEN

Het college adviseert de raad in te stemmen met het vervolgen van de haalbaarheidsstudie van de noordoostzijde van Zevenbergen en met de herontwikkeling van de Blokweg en het zuidelijk deel van de vloeivelden.

Vorig jaar is er al ingestemd met de ontwikkelingsstudie Noordrand en is aangegeven dat een verder onderzoek van de haalbaarheid belangrijk is.

Daarvoor is een aantal activiteiten verricht zoals het houden van een tweetal informatiebijeenkomsten, één voor burgers en de ander voor ondernemers.

Daarvoor is een aantal activiteiten verricht zoals het houden van een tweetal informatiebijeenkomsten, één voor burgers en de ander voor ondernemers.

De haalbaarheidsstudie is in samenwerking met projectontwikkelaar Apron Development BV gedaan. Het contract met Apron wordt voor nog zeker twee jaar verlengd, omdat er meer bij de haalbaarheidsstudie is komen kijken dan eigenlijk de planning was. De insteek hierbij is dat de nodige onderzoeken voor rekening komen van Apron. Hieronder vallen o.a. de haalbaarheid van de randweg en de invulling van het gebied.

Naast de haalbaarheidsstudie is het ook belangrijk dat er een bedrijven-terrein komt. Dit is van belang, omdat met uitzondering van Koekoek I en het bedrijventerrein Zevenbergschen Hoek geen bedrijfsgrond meer beschikbaar is.
Daarnaast moet eerst worden gekeken of inbreiding mogelijk is voordat uitbreiding aan de orde komt. Als locatie wordt gedacht aan de westzijde van de Blokweg en aan het zuidelijk deel van de vloeivelden. De Blokweg is al bestemd als bedrijventerrein en het zuidelijk deel van de vloeivelden heeft nog een industriële en een agrarische bestemming. Daarnaast wordt de Blokweg verlengd. De ontwikkeling van het zuidelijk deel van de vloeivelden is nodig om de kosten van de herontwikkeling van de Blokweg te kunnen dekken.

Voor de realisatie van de noordelijke randweg is medewerking van de provincie noodzakelijk, omdat het hier om een provinciale weg gaat. De kosten worden geschat op 16 tot 18 miljoen euro. Hier zijn de grondaankopen, de kosten van het verleggen nutsleidingen en grondwatersaneringen niet bij inbegrepen.

De ontwikkelaar betaalt een extra bedrag per m² voor de ontwikkelingen binnen de noordrand die niet door de ontwikkelaar worden uitgevoerd. Dit bedrag is geschat op 10 miljoen euro. Zoals het er nu voorstaat zijn de ontwikkelingen binnen de randweg financieel haalbaar.

Als aanvulling op de ontwikkelingsstudie is er globaal gekeken naar wat de ontwikkeling betekent voor natuur, landschap en water aan de Noordrand. Dit heeft onder andere het volgende opgeleverd:

De Roode Vaart, het noordelijk deel van de vloeivelden en de omgeving van de waterzuivering zijn belangrijk voor de 5 bedreigde en kwetsbare vogelsoorten die er leven. Er moet nog onderzocht worden in hoeverre deze vogels afhankelijk zijn van de vloeivelden, mochten deze in de toekomst verdwijnen. Bijzondere plantensoorten en bijzondere, extra beschermde amfibieën zijn in het gebied waarschijnlijk niet aanwezig.

Op 22 april behandelt de raad het voorstel.