Provincie Zuid-Holland


Zuid-Holland zet vaart achter deregulering

Actualisering Nota PlanbeoordelingIn februari 2004 zette het college van Gedeputeerde Staten (GS) de eerste stap tot deregulering, door de artikel 19 procedure korter te maken en de regels voor de aanvrager overzichtelijker te maken. Nu is de nota Planbeoordeling aan de beurt. GS willen betrokken gemeenten en regionale samenwerkingsorganen meer ruimte geven, maar ook aanspreken op hun verantwoordelijkheden bij de provinciale planvorming. GS willen een reductie bewerkstelligen van een derde tot de helft in de ruimtelijke ordening-regelgeving en bestuurslasten.

In de ruimtelijke ordening zijn veel veranderingen op komst: o.a. een nieuwe wet op de ruimtelijke ordening, de nieuwe nota Ruimte, digitale bestemmingsplannen en deregulering tussen overheden. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen echter niet wachten op de nieuwe instrumenten en kaders en gaan alvast het eigen provinciale toetsingskader herzien. De Nota Planbeoordeling is daar een belangrijk onderdeel van.

GS kiezen ervoor om de provinciale inzet vooral te richten op vraagstukken van regionale en bovenregionale aard. Dat heeft consequenties voor de wijze waarop de provincie met andere overheden wil omgaan. Ruimte vragen van voornamelijk de rijksoverheid en ruimte geven aan de gemeentelijke overheden. Verantwoordelijk gedeputeerde Asje van Dijk: "Ik realiseer me dat we onder de huidige wet ruimtelijke ordening onze verantwoordelijkheid moeten nemen bij het beoordelen van gemeentelijke en regionale plannen. Samen met de streekplannen is en blijft de Nota Planbeoordeling het kader. Wij zullen daarbij echter veel terughoudender optreden dan tot nu toe gebruikelijk en de betrokken gemeenten en regionale samenwerkingsorganen ruimte geven, maar ook aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheden bij de planvorming".

Extern onderzoekAls start van het veranderingsproces is een extern onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen en wensen van de gebruikers van de nota (met name gemeenten en adviesbureaus). De uitkomsten zijn vastgelegd in het rapport "Planbeoordeling Beoordeeld". De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat het aantal regels en voorschriften in de huidige nota te veel is, te gedetailleerd en in de onderlinge samenhang soms onwerkbaar. Ook is het voor de gebruikers soms onduidelijk hoe het besluitvormingsproces bij de provincie tot stand komt. Tenslotte zijn de adviezen en besluiten over de gemeentelijke plannen voor de buitenstaander onvoorspelbaar. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat het gewenst is om op korte termijn zowel de inhoud als het gebruik van de nota Planbeoordeling aan te passen.

Als alles volgens plan gaat, wordt de nieuwe nota Planbeoordeling in 2004 door het college van GS vastgesteld.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22