ST. FLORISTISCH ONDERZOEK NED.


Stichting Floristisch Onderzoek Nederland(FLORON) Postbus 9514
2300 RA Leiden
tel.: 071-5273533, fax: 071-5273511 website: www.floron.nl

/// Persbericht ///

Zeevenkel verovert Nederlandse kust

Inleiding
Het gaat niet goed met veel wilde planten in Nederland. Van de 1500 soorten zijn er maar liefst 500 bedreigd. Er is echter een zeer zeldzame soort die een spectaculaire uitbreiding te zien geeft: Zeevenkel.

De opmars van Zeevenkel
Zeevenkel is een fraaie plant met vlezige bladen en schermen van gele bloemen. De soort groeit bij voorkeur op rotsen aan de kust. Deze zeldzame plant groeide tot voor kort vrijwel alleen in zuidelijker streken, maar het gaat de plant aan de Hollandse kust momenteel voor de wind. Recentelijk zijn er tenminste 21 nieuwe groeiplaatsen van Zeevenkel gevonden, met name in Zeeland. De soort blijkt maar op enkele van de 34 oudere vindplaatsen verdwenen te zijn. Behalve in Zeeland is de soort nu ook op diverse plekken langs de Afsluitdijk gevonden. Ook in Groningen bij Delfzijl is de plant al gezien. Deze uitbreiding naar het noorden is vrijwel zeker een gevolg van de door de klimaatverandering veroorzaakte temperatuurstijging. De opmars is een positief geluid dat sterk afwijkt van het algemene beeld van veel zeldzame soorten, waarvan in Nederland de meeste achteruit gaan.

FLORON's Bedreigde Soorten Project (BSP).
Planten zijn bij uitstek graadmeters voor de kwaliteit van natuur, land-schap en biodiversiteit. Ze hebben een belangrijke signaalfunctie. Gaat het goed met de wilde planten dan gaat het goed met de natuur in Nederland. Om te onderzoeken hoe het er met Nederlands bedreigde soorten voor staat, is FLORON in 2003 begonnen met het Bedreigde Soorten Project (BSP). In dit project proberen de vrijwilligers van FLORON jaarlijks van een beperkte groep bedreigde soorten alle vindplaatsen op te sporen. Zij tellen de aantallen en brengen de exacte groeiplaatsen in kaart. In 2003 is zo een actueel overzicht gemaakt van 25 bedreigde soorten. De resultaten van dit onderzoek worden in 2004 gepubliceerd. Jaarlijks wil FLORON steeds een nieuwe groep plantensoorten in kaart brengen. Door de resultaten hiervan in de publiciteit te brengen hoopt FLORON dat bedreigde planten meer aandacht krijgen in het natuurbeleid. De overheid en de terreinbeheerders kunnen vervolgens passende maatregelen nemen.

FLORON
De Stichting FLORON is de landelijke organisatie die zich bezig houdt met het inventariseren (waar komen de soorten voor?) en monitoren (hoe vergaat het de soorten in de loop van de tijd?) van de wilde flora van Nederland. De Stichting wil actief bijdragen aan de bescherming van de wilde flora in Nederland. FLORON werkt daarbij samen met andere (natuurbeschermings-)organisaties in het onderzoek, de bescherming en het herstel van de (bedreigde) wilde flora van Nederland. FLORON heeft een Landelijk Bureau in Leiden. Daar werken 7 medewerkers permanent aan de floristische ondersteuning van de honderden waarnemers.

/// Einde Persbericht ///