Universiteit van Tilburg

Promotie jurist Wim Weterings

Letselschadebranche gebaat bij scherpe normen en mediation

De letselschadebranche dient meer en scherpere normen te introduceren om de aansprakelijkheid en schade vast te stellen. Nu verloopt de afhandeling van letselschadeclaims vaak moeizaam en traag. Dit stelt jurist Wim Weterings die op 24 maart in Tilburg promoveert. Ook conflictbemiddeling door deden kan leiden tot snellere en betere schikkingen, gelooft Weterings./p>

De overgrote meerderheid van de letselschadeclaims (95-99 %) worden afgehandeld zonder tussenkomst van de rechter. Het 'in der minne schikken' kent vele voordelen, o.a. minder kosten, snellere afhandeling, meer betrokkenheid van de cliënt en vermindering van de werklast van de rechterlijke macht. De buitenrechterlijke afdoening van letselschadeclaims verloopt echter vaak moeizaam, is geregeld frustrerend voor het slachtoffer én verzekeraar en gaat gepaard met hoge kosten.
De Tilburgse jurist Wim Weterings onderzocht hoe schadeclaims beter, sneller en met minder kosten afgewikkeld zouden kunnen worden. De grootste verbetering verwacht hij van meer en scherpere normen voor de vaststelling van aansprakelijkheid en schade. Normen zorgen ervoor dat het verloop en de uitkomst van de schaderegeling meer vast komt te liggen. Toekomstige arbeidsschade zou bijvoorbeeld genormeerd kunnen worden door uit te gaan van carrièreprofielen en gemiddelde inkomens. Ook procedurele normen omtrent tijdpad en omgangsregels kunnen bijdragen aan een efficiëntere en effectievere schaderegeling. De letselschadebranche (verzekeraars, belangengroepen en andere 'marktpartijen') dient zelf deze normering op te pakken (zelfregulering), meent Weterings. Voor de overheid voorziet de jurist een rol als 'buffer' en toezichthouder. Het rechtssysteem blijft uiteraard 'dreigend' op de achtergrond aanwezig. Ook zou de letselschadebranche vaker gebruik kunnen maken van conflictbemiddeling door derden zoals mediation. Thans blijven partijen vaak te lang stug dooronderhandelen, terwijl ook de rechterlijke procedure geen aantrekkelijke optie is. De verschillende belangengroepen zouden lijsten met onafhankelijke en deskundige mediators, arbiters en andere geschiloplossers kunnen opstellen. De branche zou zich meer moeten bemoeien met de opleiding van mediators en arbiters op het gebied van letselschade en beleid moeten ontwikkelen over geschiloplossing door derden.
Weterings benadrukt echter dat het schikken van een letselschadeclaim een kwestie is van onderhandelen en dat ook zal blijven. Nu heerst veelal een competitieve houding tussen de partijen in een conflict. Partijen moeten zich bewust worden welke invloed dit heeft op de onderhandelingen. Wetgever, rechterlijke macht, de wetenschap en de letselschadebranche zouden meer aandacht moeten schenken aan het bewerkstelligen van een coöperatieve houding tussen de partijen. Zo zou een gedragscode, een beter toegankelijke rechter (een nadrukkelijkere 'schaduw' van het recht) en het gebruik van ook andere beloningsmethoden dan de urendeclaratie eraan kunnen bijdragen dat de onderhandelaars gerichter op zoek gaan naar een oplossing en meer oog hebben voor de kosten van langdurige onderhandelingen.

mr. Wim C.T. Weterings (1972) studeerde Nederlands recht in Tilburg. Het bovenstaande onderzoek is uitgevoerd bij het Departement Privaatrecht van de Universiteit van Tilburg. Thans is Weterings werkzaam als advocaat bij NautaDutilh te Rotterdam.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 24 maart om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.mr. J.M. Barendrecht. Het proefschrift is getiteld Efficiëntere en effectievere afwikkeling van letselschadeclaims. Een studie naar schikkingsonderhandelingen in de letselschadepraktijk, normering en geschiloplossing door derden'. Een handelseditie zal verschijnen bij Boom Juridische uitgevers. Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Jurgen de Poorter Wim Weterings is bereikbaar via tel: 010 224 0210 en e-mail: wim.weterings@nautadutilh.com.

Tilburg, 18 maart 2004
Laatst gewijzigd: donderdag 18 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen