Universiteit van Tilburg

Postnatale depressie te voorspellen, nog niet te voorkomen

Promotie psychologe Gerda Verkerk

Al tijdens de zwangerschap is eenvoudig vast te stellen of een vrouw een grote kans heeft een postnatale depressie te krijgen. De depressie is echter nog niet te voorkomen. Psychologe Gerda Verkerk pleit desondanks voor het opsporen van de 'hoogrisicovrouwen'; de depressie kan dan sneller worden behandeld. Verkerk promoveert op 24 maart aan de Universiteit van Tilburg.

Eén op de tien vrouwen zit na de bevalling niet op de spreekwoordelijke 'roze wolk'. Integendeel, ze zijn somber, lusteloos, verdrietig, angstig, boos en voelen een grote leegte: een postnatale depressie. In Nederland gaat het jaarlijks om zo'n 20.000 vrouwen. Een postnatale depressie (PND) is een ingrijpende aandoening die een grote invloed heeft op het dagelijks leven. Een vrouw met PND praat liever niet over haar problemen (de zwangerschap was toch bewust gepland?) en kan zo in een isolement komen. De depressie kan de relatie tussen moeder en kind langdurig verstoren en ook de verstandhouding met de partner staat zwaar onder druk. Bovendien verdubbelt een postnatale depressie de kans op een volgende depressie. Een belangrijke vraag in het onderzoek is dan ook: Is het mogelijk een postnatale depressie te voorkomen?
Om deze vraag te beantwoorden volgde de Tilburgse psychologe Gerda Verkerk een groep zwangere vrouwen met een hoog risico en een groep met een laag risico op PND tot een jaar na de bevalling. De twee groepen waren samengesteld na een screening onder ruim 1500 zwangere vrouwen. Zij vulden op een vragenlijst in of zij eerder een depressie doormaakte, of depressie in de familie voorkomt, of ouders ernstige relatieproblemen hadden tijdens de jeugd en tenslotte of in de huidige zwangerschap al sprake is van depressieve symptomen. Een kwart van de vrouwen in de hoogrisicogroep raakte depressief, tegenover vijf procent in de andere groep. Welke vrouwen een verhoogd risico lopen is dus op relatief eenvoudige wijze (een vragenlijst van vijf minuten) vast te stellen, aldus Verkerk. De voorspelling is nog sterker wanneer ook rekening gehouden wordt met persoonlijkheid. Een studie van Verkerk onder bijna driehonderd vrouwen wijst uit dat introvertheid in combinatie met 'zich snel zorgen maken' het risico met een factor vier doen toenemen.

Depressie sneller opmerken
In een poging PND te voorkomen kregen negentig vrouwen uit de hoogrisicogroep in de eerste drie maanden na de bevalling psychologische counseling. Tijdens tien huisbezoeken spraken psycholoog en moeder een half uur lang over gevoelens en zorgen. Hoewel de vrouwen zeer tevreden waren over de gesprekken en ze als zinvol en ondersteunend typeerden, verminderde de counseling het risico op een depressie niet.
Ondanks dat een postnatale depressie nog niet voorkomen kan worden, pleit Verkerk nadrukkelijk voor screening op risicofactoren tijdens de prenatale zorg. Door vrouwen met een verhoogd risico extra in de gaten te houden, kan een depressie immers sneller opgemerkt en behandeld worden. De extra aandacht kan uitgaan van verloskundigen, de huisarts of de verpleegkundigen van het consultatiebureau. Door over PND te praten voelen veel vrouwen zich vaak al enorm opgelucht.

Drs. Gerda J.M. Verkerk (1964) studeerde ontwikkelingspsychologie en klinische- en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht, daarna startte zij als AIO aan de Universiteit van Tilburg. Het bovenstaande onderzoek is uitgevoerd bij het Departement Psychologie en gezondheid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen in de periode 1997-2003. Thans is Gerda Verkerk werkzaam als staffunctionaris preventie bij het GGZ Midden-Holland, circuit Jeugd, te Gouda

Bezoek Brits expert
In de promotiecommissie heeft de vermaarde Britse expert professor John Cox zitting. Deze autoriteit op het gebied van onderzoek naar postnatale depressie ontwikkelde onder meer de vragenlijst welke momenteel wereldwijd wordt gebruikt voor het vaststellen van deze vorm van depressie. Cox is tijdens zijn verblijf in Nederland beschikbaar voor media. Journalisten die hem woensdag 24 maart willen interviewen kunnen contact opnemen met promotor prof.dr. Victor Pop tel: 06 5575 1614.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 24 maart om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotores zijn prof.dr. V.J.M. Pop, prof.dr. J.K.L. Denollet en prof.dr. M. van Son. Het proefschrift is getiteld 'Postpartum depression: detection and prevention through intervention' (ISBN 90-3619-441-5). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Jurgen de Poorter Gerda Verkerk is bereikbaar via tel: 06 4291 5872 en e-mail: g.j.m.verkerk@uvt.nl. Ook kunt u contact opnemen met promotor Victor Pop tel: 06 5575 1614.

Tilburg, 18 maart 2004
Laatst gewijzigd: donderdag 18 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen