Ingezonden persbericht
Trefwoorden: smaak, zintuigen
Promotie drs. P.R. Klosse
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel: "The concept of flavor styles to classify flavors".
Promotores: Prof.dr. W.H.M. Saris;Prof.dr. H.C. Hemker.
Woensdag 24 maart 2004, 16.00 uur
Dit proefschrift is de uitwerking en onderbouwing van een voorstel om smaken
te classificeren door middel van smaakstijlen. Deze smaakstijlen zijn
gebaseerd op de variabelen strak mondgevoel, filmend mondgevoel en
smaakrijkdom en leveren acht verschillende combinaties op waarin de smaken
van producten kunnen worden ingedeeld. Het model dat deze indeling
illustreert is de Smaakstijlenkubus. Verder krijgt ook de toepassing van
Smaakstijlen aandacht. Met behulp van smaakstijlen worden Culinaire
Succesfactoren geformuleerd, waaraan het succes van nieuw te ontwikkelen
gerechten kan worden afgemeten. Verder heeft het onderzoek nieuwe inzichten
opgeleverd met betrekking tot de smaakfactor "umami", in het bijzonder de
invloed ervan in wijnen.
{
{
Trefwoorden: Sarcoïdose
Promotie mw.drs. S. Rothkrantz-Kos
in de Faculteit der Geneeskunde.
Titel: "Biochemical parameters in monitoring severity of sarcoidosis".
Promotor: Prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser; co-promotor: mw.dr. M. Drent.
Woensdag 03 maart 2004, 14.00 uur
Sarcoïdose is een aandoening waarbij de reactie van het afweersysteem
gestoord is. Er kunnen ophopingen van afweercellen (zgn. granulomen)
ontstaan. Naast de longen, kunnen allerlei organen betrokken zijn bij het
ziekteproces. De waarde van bloedtesten bij het aanduiden van de ernst van
de ziekte is onderzocht. Eén van de onderzochte stoffen (sIL2R) bleek
hiervoor geschikter dan de tot nu toe meest gangbare test (ACE). Dit is van
belang bij het vervolgen van deze patiënten. Verder is aangetoond dat
oxidatieve stress (teveel zuurstofradicalen) een rol speelt bij sarcoïdose.
Dit heeft een ander licht geworpen op behandelmogelijkheden van deze
aandoening in de nabije toekomst.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via
043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail:
pers@voorlichting.unimaas.nl .