Digitale Gemeente Houten

Gemeente deelt 450 gele en rode kaarten uit

dinsdag 23 maart 2004 - Bron: Gemeente Houten

Verontruste burgers bellen naar de afdeling Milieu. Zij hebben net een gele kaart op hun afvalcontainer gevonden. Na twee gele kaarten volgt een rode en dan wordt de kliko niet geleegd. Hoe zit dat met die kaarten, willen ze weten.

Sinds 1 maart delen vuilnismannen in héél Houten gele en rode kaarten uit in totaal zijn er al zo'n 450 verspreid. Een en ander heeft geleid tot een zichtbare verbetering van het aanbiedgedrag. Desondanks blijkt niet iedereen de aanbiedregels achterop de afvalkalender te kennen. Veel gele kaarten worden uitgedeeld omdat de kliko te vol zit waardoor het deksel niet dicht kan. Overvolle containers stinken of veroorzaken op een andere manier overlast voor uw buren, bijvoorbeeld doordat afval naast de container valt of wegwaait en huisdieren vuilniszakken openmaken. Bij het legen moet de vuilnisman de kliko volledig sluiten om te voorkomen dat afval op straat valt.

U krijgt ook een gele kaart wanneer u uw kliko niet met de duwstang (handvat) naar de weg zet. In dat geval moet de vuilnisman uw container eerst omdraaien en doet hij er dus langer over om 'm te legen. Daarbij komt dat vuilnismannen last van hun armen en polsen kunnen krijgen als zij veel klikos eerst moeten omdraaien. De meeste rode kaarten gaan naar mensen die verkeerd afval (plastic, restafval, grond, zand) in hun groene kliko doen of omdat hun kliko te zwaar is. Vooral klikos gevuld met grond of zand zijn vaak boosdoeners.

Onschuldig
,,Ik heb mijn container wél met gesloten deksel aan de weg gezet.'' ,,Mijn kliko stond wél met het handvat naar de weg.'' ,,Anderen hebben vuilnis in mijn kliko gestopt, toch kreeg ik een gele kaart.'' Kortom: ,,Ik ben onschuldig.'' Dat zijn veel voorkomende opmerkingen die bij de afdeling Milieu binnen-komen.
De gemeente adviseert u om de container pas op de dag van legen buiten te zetten. De inzameling start om 7.30 uur. Hiermee kunt u voorkomen dat een ander s avonds illegaal afval in uw kliko stopt. Overdag is dit door omwonenden beter te controleren. Ook het verplaatsen van uw container kunt u
hiermee voorkomen.

Verantwoordelijkheid
Inwoners bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid bij het aanbieden van huisvuil. Dat is een belangrijk doel van de gele en rode kaarten. Natuurlijk mag u, als u zelf een keer een vuilniszak teveel heeft, deze in een andere kliko stoppen. Maar bezorg de eigenaar van die kliko dan geen last. Maak de container niet vuil en prop hem niet vol. Het beste is uiteraard dat u toestemming vraagt aan de 'eigenaar' van de kliko, uw buurman.

Rood voor de vuilnisman
,,De vuilnisman zou rood moeten krijgen omdat hij klikos na het legen niet goed terugzet.'' Soms krijgt de gemeente die opmerking van bewoners te horen. Klachten worden doorgespeeld aan de inzamelaar. Ook hij heeft immers zijn verantwoordelijkheid bij het schoonhouden van uw aanbiedplaats. De liefde moet van twee kanten komen: de vuilnisman doet zijn best, en als u ook uw steentje bijdraagt, houden we de buurt samen schoon.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).