Gemeente Bergschenhoek


Veiligheidsscan Bergschenhoek-Bouwstenen voor Veiligheid

In de maanden september, oktober en november van 2003 heeft het onderzoeksbureau van de VNG, het SGBO, in opdracht van het college van burgemeester en wethouders, een onderzoek naar zowel de subjectieve (on)veiligheid, dat is de veiligheidsbeleving onder de burgers van Bergschenhoek, als de objectieve (feitelijke) onveiligheid verricht.

De resultaten van deze onderzoeken zijn neergelegd in het rapport Veiligheidsscan Bergschenhoek - Bouwstenen voor veiligheid, dat in februari 2004 aan de gemeente is aangeboden.
Zoals uit de titel van het rapport blijkt, gaat het om een scan. Dit betekent dat sprake is van een momentopname, waarbij de bestaande situatie in beeld is gebracht.

Naast de actuele veiligheidssituatie heeft het SGBO ook nadrukkelijk gekeken naar de wijze waarop de aanpak van de veiligheidsproblematiek beleidsmatig en organisatorisch is vorm gegeven.

Voor het onderzoek is niet alleen gebruik gemaakt van schriftelijke stukken (die overigens maar beperkt aanwezig zijn), maar vooral ook van gesprekken met bewoners en bewonersorganisaties, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en gemeentelijke vertegenwoordigers. Daardoor geeft het rapport ook een goed inzicht in de manier waarop de veiligheidssituatie in onze gemeente door de inwoners wordt ervaren.

Het SGBO concludeert op basis van het onderzoek dat er vier themas zijn die extra aandacht verdienen in het integraal veiligheidsbeleid in Bergschenhoek, nl.:

- jeugd en veiligheid (overlast, vernielingen, inbraak, drugsgebruik en handel);

- verkeersveiligheid ( verkeersknelpunten, infrastructuur en communicatie);

- drugsproblematiek (handel, gebruik, drugsgerelateerde georganiseerde criminaliteit);

- organisatorische borging (regie en afstemming, intern en extern).

Het SGBO concludeert voorts dat binnen de gemeentelijke organisatie onvoldoende capaciteit c.q. formatie beschikbaar is om gestalte te geven aan een slagvaardig integraal veiligheidsbeleid. Het SGBO doet in het rapport aanbevelingen met betrekking tot de organisatorische borging.

Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt de mogelijkheden om de organisatorische inbedding zodanig vorm te geven dat een effectief integraal veiligheidsbeleid eventueel gefaseerd kan worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2004 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 23 maart 2004 - Techniek Aralto ICT