GroenLinks Tweede-Kamerfractie 23 maart 2004 15:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks eist ingrijpen kabinet in excessieve stijging topinkomens
(23 maart 2004)
Kamervraag
De regering moet een harde veroordeling uitspreken over de enorme stijging van de topinkomens in 2003. Loonsverhogingen van gemiddeld bijna veertig procent, zoals blijkt uit een inventarisatie van de VEB, zijn onacceptabel. Zéker in een tijd waarin het besteedbaar inkomen van werknemers achteruit holt.
VNO-NCW laat wederom zien, net als in de brief van voorzitter Schraven aan de minister van SZW, maling te hebben aan het Najaarsakkoord. Het kabinet, minister De Geus voorop, wordt daarom opgeroepen in te grijpen.
Kees Vendrik en Ineke van Gent
Vragen van de leden Vendrik en Van Gent aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Financiën en Economische Zaken, ingediend 23 maart 2004, over de excessieve loonstijging van topmanagers.
1. Heeft u kennis genomen van de analyse van de jaarverslagen van beursgenoteerde ondernemingen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ?
2. Wat is uw mening over de constatering dat de beloning van de leden van de raad van bestuur van de AEX-genoteerde ondernemingen met gemiddeld 39,9% is gestegen?
3. Hoe beoordeelt u de geconstateerde inkomensontwikkeling in vergelijking met de code Tabaksblat?
4. Vindt u deze stijging passend, zeker in een periode dat voor werknemers een nominale nullijn geldt? Vindt u de inkomensontwikkeling aan de top nog uit te leggen aan werknemers?
5. Bent u met GroenLinks van mening dat een gemiddelde stijging van het basissalaris van de topbestuurders met 6,6% rechtstreeks strijdig is met het Najaarsakkoord dat in november 2002 is gesloten? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid om de voorzitter van VNO-NCW nogmaals aan te spreken op deze excessieve inkomenssprong van de Nederlandse topbestuurders en hem te herinneren aan zijn handtekening onder het Najaarsakkoord en aan zijn opmerkingen op 17 mei 2003 dat de beloningen in 2003 met gemiddeld twee procent zouden stijgen?
7. Wat is uw oordeel over de brief van de voorzitter van VNO-NCW van 18 maart 2004, in reactie op de brief van de minister van SZW over de inkomensontwikkeling in ondernemingen?
8. Deelt u de mening van GroenLinks dat, zoals ook uit de VEB-analyse blijkt, VNO-NCW zijn handtekening onder de Najaarsakkoorden eenzijdig opzegt? Zo ja, bent u bereid om de voorzitter van VNO-NCW hierop aan te spreken?
9. Hoe beoordeelt u uw eigen verantwoordelijkheid in de nakoming van de afspraken uit het Najaarsakkoord 2002 en 2003?
10. Welke maatregelen, naast het vergroten van de invloed van aandeelhouders, gaat u nemen om de excessieve loonstijging in te dammen?
11. Wat is het actuele oordeel van de regering over de Wet openbaarheid topinkomens ("wet Harrewijn")? Bent u van mening dat invoering van deze wet een bijdrage zal leveren aan de matiging van topinkomens?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks