Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams Minister van Economie, leidt vandaag het boek "Eéndagsvlieg of pionier: welke ondernemer redt de economie?" van professor Bart Clarysse in. Het boek houdt o.a. een pleidooi voor doordacht starten. Patricia Ceysens wil daarom dat de Durf Na Advies (DNA) Cheque ten laatste op 1 juni beschikbaar is. Op die manier kan een starter tot 3.757 euro gratis advies verkrijgen bij erkende adviesinstanties.

DNA Cheque - "Ondernemen zit in de genen"

"We willen dat starters op een doordachte manier aan een bedrijf beginnen. Het helpt enorm wanneer je een goed uitgedacht ondernemingsplan en haalbaarheidsstudie hebt. De DNA cheque maakt professioneel advies van boekhouders en consultants goedkoop voor beginnende ondernemers," zegt Ceysens.

Marktstudies, ondernemingsplannen en advies van boekhouders, consultants, notarissen of advocaten kan je met de DNA cheque betalen bij erkende adviesinstanties. Ceysens wil dat iedereen die eraan denkt een bedrijf te starten of over te nemen vanaf 1 juni de DNA cheque on- line kan bestellen. Elke starter kan op die manier een starterspremie tot 3.757 euro krijgen van de Vlaamse overheid. Een starter betaalt 7,5 euro voor één DNA cheque ter waarde van 30 euro. De Vlaamse overheid past 22,5 euro bij. Elke starter krijgt tot 167 cheques per jaar. Dat betekent een duwtje in de rug van 3.757 euro.

Cash

Minister Ceysens juicht onderzoek naar innovatief ondernemen in Vlaanderen toe. Het boek van professor Clarysse biedt verder inzicht in de sterkte-zwakte analyse van de Vlaamse economie. Vorig jaar in september stelden minister Ceysens en professoren Sleuwaegen en De Backer de Vlaamse Economische Barometer voor. Op basis van dat rapport trok Patricia Ceysens de kaart van drie pijlers voor een economisch pro-actief beleid: creativiteit, competitiviteit en connectiviteit.

Ceysens voegt daar graag een vierde "C", die van cash aan toe. KMO's ondervinden immers op dit moment de effecten van een kredietschaarste. Ceysens en de Vlaamse regering werken volop aan vijf instrumenten die hieraan tegemoet komen.

-De minister zorgde voor de oprichting van één groot Vlaams Business Angel Netwerk dat vlotter informeel risicokapitaal verschaft.

-Arkimedes, een fiscale stimulering van durfkapitaal, staat in de steigers.

-Het Vlaams Parlement keurde onlangs ook de Nieuwe Waarborgregeling goed die KMO's van een borg voorziet bij een banklening.

-De Vriendenlening maakt het fiscaal aantrekkelijk voor vrienden en familie om kleine bedragen te lenen aan starters.

-De Talentenbank tot slot stelt publiek risicokapitaal ter beschikking van innovatieve projecten. De Vriendenlening en de Talentenbank zijn beslissingen die genomen werden op de Ondernemingsconferentie.

Deze vijf maatregelen moeten ervoor zorgen dat cash geen hinderpaal blijft voor innovatief ondernemen in Vlaanderen.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---