Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Protocol inzake het overlijden HKH Prinses Juliana der Nederlanden (22/03/04)

Bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis komt de Ministerraad zo spoedig mogelijk bijeen om te bespreken wat er moet gebeuren. Er wordt een protocol opgemaakt, waarin twee zaken die van belang zijn voor gemeenten worden geregeld: het openen van condoleanceregisters in het land en het halfstok hangen van de vlaggen, vanaf het moment van overlijden tot het bijzetten van het stoffelijk overschot op 30 maart in het familiegraf in de Nieuwe Kerk in Delft, met uitzondering van de zondag. De luidinstructie houdt in dat behoudens plaatselijke traditie klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst. Dit protocol wordt naar alle gemeenten gestuurd.

Nederland kent geen nationale rouw, althans dat is niet de terminologie van het protocol. De Ministerraad kan verder geen verplichtingen opleggen aan decentrale overheden of particuliere organisaties of burgers. In principe gaan alle geplande activiteiten gewoon door. Het is aan de gemeente zelf om te beslissen wat zij verder wil regelen. Enkele gemeenten hebben ons gevraagd of hiervoor enige richtlijnen zijn te geven. Uitgaande van de eigen beleidsvrijheid en verantwoordelijkheid van de gemeentebesturen, adviseren wij het volgende.

Wij gaan ervan uit dat geplande huwelijken en andere reguliere zaken gewoon doorgang moeten vinden. De burgemeester kan bijvoorbeeld wel terughoudend zijn met het verlenen van evenementenvergunningen, evenals het College met het verlenen van bijvoorbeeld standplaatsvergunningen. Bij reeds verleende vergunningen kan de gemeente contact opnemen met de vergunninghouders om ongepast feestgedruis te voorkomen. Slechts in extreme gevallen kan gebruik worden gemaakt van de bevoegdheid tot het intrekken of wijzigen van een vergunning. Zoals in artikel 1.6, aanhef en onder b, van de model-APV is vermeld, kan dit alleen als de intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de vergunning is vereist.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat burgers of particuliere organisaties zelf besluiten om hun voorgenomen activiteiten stil te leggen of aangepast doorgang te laten vinden. Een verleende vergunning kan dan op verzoek worden ingetrokken of gewijzigd op grond van artikel 1.6, aanhef en onder e, van de model-APV.

Den Haag, 22 maart 2004