Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Infrastructurele consequenties nieuw evenwicht voor de Koninklijke Landmacht

22-3-2004 12:04:00

Inleiding In de Prinsjesdagbrief hebben de Minister en ik aangekondigd de 41^eGemechaniseerde Brigade op te heffen en de legerplaats Seedorf te verlaten. Een belangrijk deel van de brigade-eenheden zal niet worden opgeheven, maar naar Nederland worden teruggehaald. Met deze brief informeer ik u over de infrastructurele consequenties van dit besluit.

Naast het opheffen van de brigade in Seedorf hebben ook andere maatregelen uit de Prinsjesdagbrief en de Najaarsbrief 2002 ingrijpende infrastructurele gevolgen voor de Koninklijke landmacht. Het betreft de ontruiming van de locatie Ede-Oost en de omvorming tot een volledig parate Koninklijke landmacht. Laatstgenoemde maatregel omvat, naast het opheffen van de reserve-eenheden, tevens: * het afstoten van het meervoudig raketlanceersysteem MLRS, * het aanpassen van de logistieke organisatie na invoering van het Fysieke Distributie concept, * de concentratie van logistieke en artillerie-eenheden, * het uitbreiden van de special forces- en de geniecapaciteit.

Bij de uitwerking van de infrastructuurplannen is gebleken dat genoemde maatregelen zo nauw met elkaar verweven zijn, dat de onderliggende infrastructurele projecten veelal niet aan specifieke maatregelen toe te rekenen zijn. Daarnaast leiden deze maatregelen tot wijzigingen in reeds lopende of geplande infrastructurele projecten voor wat betreft de omvang, fasering of locatie.

Met deze brief informeer ik u daarom niet alleen over de infrastructurele consequenties van het besluit om de brigade in Seedorf op te heffen, maar over alle samenhangende infrastructurele projecten van de Koninklijke landmacht die moeten leiden tot een "nieuw evenwicht". Daarnaast worden er de komende jaren ook projecten uitgevoerd die niet gerelateerd zijn aan de Prinsjesdagbrief, waaronder projecten die nodig zijn om te voldoen aan specifieke wet- en regelgeving en het project infrastructuur KMA. Laatstgenoemde projecten vallen buiten het bestek van deze brief.

Wat willen we bereiken? Het opheffen van de 41^eGemechaniseerde Brigade en het sluiten van de legerplaats Seedorf eind 2007 leidt tot forse besparingen, enerzijds door het reduceren van functies en anderzijds door het besparen van kosten gerelateerd aan het verblijf in het buitenland. De eenheden van de 41^eGemechaniseerde Brigade die niet worden opgeheven, worden in Nederland gehuisvest. Er vindt een herschikking plaats van de gevechtskracht over de twee resterende gemechaniseerde brigades. In goed overleg zal de legerplaats Seedorf eind 2007 aan Duitsland worden overgedragen.

Al eerder is het besluit genomen om de luchtverdedigingseenheden van de Koninklijke landmacht te verhuizen naar luchtmachtbasis De Peel en de Prins Mauritskazerne te Ede af te stoten (Ede-West). Door het afstoten van deze kazerne is het doelmatiger tevens het relatief kleine kazernecomplex Ede-Oost te sluiten en de daar gelegen eenheden op andere locaties onder te brengen. Het complex Ede-Oost zal eind 2006 worden afgestoten.

In de Najaarsbrief 2002 is besloten de reserve-eenheden van de Koninklijke landmacht op te heffen. Door dit besluit kan een grote hoeveelheid materieel en een aantal mobilisatiecomplexen worden afgestoten. Daarmee vervallen ook de kosten die samenhangen met het beheer en de instandhouding van dit materieel en deze complexen. Door de verwevenheid van de reservecomponent met de parate eenheden van de Koninklijke landmacht worden noodzakelijkerwijs aanpassingen in de parate component doorgevoerd. Zo zullen de parate capaciteiten van de genie en van het Korps Commando Troepen (KCT) worden vergroot. De omvorming tot een volledig parate Koninklijke landmacht is in 2007 afgerond.

Uit doelmatigheidsoverwegingen zullen soortgelijke of verwante eenheden van de Koninklijke landmacht worden samengebracht op dezelfde locatie. Daarbij wordt echter toegezien op een goede geografische spreiding van de grotere eenheden, onder meer omwille van de werving.

Het bovenstaande leidt in hoofdlijnen tot de volgende verschuivingen: * Op de locatie van de 43^eGemechaniseerde Brigade in Havelte wordt een tankeskadron uit Seedorf toegevoegd en neemt de omvang van de logistieke eenheid af; * Het tweede pantserinfanteriebataljon van de 43^eGemechaniseerde Brigade (geformeerd uit de drie paraat te stellen pantserinfanteriecompagnieën en de om te vormen staf van het tankbataljon uit Seedorf) wordt uit oogpunt van geografische spreiding niet in Havelte gelegerd maar in Ermelo; * Op de locatie van de 13^eGemechaniseerde Brigade in Oirschot worden een tankeskadron, een pantserinfanteriebataljon en een pantsergeniecompagnie uit Seedorf toegevoegd. De pantsergeniecompagnie uit Seedorf zal opgaan in het nieuwe pantsergeniebataljon (uitbreiding geniecapaciteit); * In het kader van de uitbreiding van de geniecapaciteit wordt tevens in Wezep een extra pantsergeniecompanie paraat gesteld, aangevuld met een deel van de constructieopleiding uit Vught. * Op de locatie ´t Harde verdwijnt de MLRS-batterij en worden de twee afdelingen veldartillerie volledig paraat gesteld door de toevoeging van de twee batterijen uit Seedorf. Naast de artillerie worden in ´t Harde ook de ISTAR-eenheden geconcentreerd. Op deze locatie worden bovendien twee verkenningseskadrons (waarvan één uit Seedorf), de EOV-compagnie (uit Stroe/Garderen) en de SMID (uit Ede-Oost) gelegerd. Tegelijkertijd verhuist het Bevoorradings & Transportbataljon van t Harde naar Stroe/Garderen; * In Stroe/Garderen worden de logistieke eenheden geconcentreerd die worden omgevormd tot fysieke distributie-eenheden; * In Vught/Hedel zullen de parate NBC-beschermingscompagnie en de brugcompagnie worden samengebracht met de bijbehorende opleidingscapaciteit; * In Amersfoort worden de verbindingsopleidingen en het C2-Support Centrum uit Ede-Oost ondergebracht; * In Roosendaal wordt een extra compagnie van het KCT paraat gesteld.

In bijlage 1 bij deze brief zijn de belangrijkste verschuivingen in beeld gebracht.

Wat gaan we daarvoor doen? Randvoorwaarde voor het doorvoeren van bovenbeschreven reorganisaties en verschuivingen is de tijdige beschikbaarheid van de noodzakelijke infrastructuur op genoemde locaties. Voor een deel kan van de bestaande, vrijkomende infrastructuur gebruik worden gemaakt. Deze moet in een aantal gevallen wel worden aangepast. Voor het overige is nieuwbouw noodzakelijk. De belangrijkste infrastructurele aanpassingen betreffen: * nieuwbouw/verbouw van legeringsgebouwen, burelen en een lesaccommodatie te Amersfoort;

* nieuwbouw/verbouw van legeringsgebouwen, burelen en een werkplaats te Ermelo;

* nieuwbouw/verbouw van legeringsgebouwen, burelen en een werkplaats te Oirschot;

* nieuwbouw/verbouw van legeringsgebouwen, burelen, magazijnen en een werkplaats te Stroe.

Deze projecten worden als afzonderlijke projecten uitgevoerd en hebben ieder afzonderlijk een projectomvang van minder dan M 25. Een meer gedetailleerd overzicht treft u aan in bijlage 2 bij deze brief.

Gezien de samenhang tussen de verschillende projecten is het noodzakelijk om alle infrastructurele werkzaamheden die een relatie hebben met de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief onder te brengen in één investeringsprogramma voor de Koninklijke landmacht.

Ten aanzien van de legerplaats Seedorf vindt nog overleg plaats met Duitsland over de wijze waarop en de condities waaronder de legerplaats zal worden overgedragen.

Tijdschema Het tijdschema voorziet in een uitvoering van de projecten in een tijdsbestek van vier jaar (2004-2007). De Koninklijke landmacht streeft naar een versnelling van de uitvoering van de maatregelen, maar is hiervoor afhankelijk van derden.

Wat zijn de consequenties? Financiering In de begroting 2004 (29 200 X nr 1) is voor het project "Infrastructuur opheffen brigade Seedorf" een investering voorzien van M 54, inclusief eventuele sanering. De infrastructurele consequenties van de ontruiming van Ede-Oost en van de omvorming tot een volledig parate Koninklijke landmacht zijn in de begroting niet apart zichtbaar, omdat dit een groot aantal afzonderlijke projecten betreft.

Het investeringsprogramma infrastructuur voor het bereiken van het "nieuw evenwicht", inclusief de infrastructurele projecten als gevolg van het opheffen van de brigade Seedorf, bedraagt in totaal circa M 140 in de periode 2004-2007. Het project "Infrastructuur opheffen brigade Seedorf" zal derhalve als apart project in de begroting vervallen. De eventuele sanering van Legerplaats Seedorf kan in 2008-2009 als apart project worden uitgevoerd.

Het clusteren van alle infrastructurele projecten tot één programma leidt niet tot een grotere totaalbehoefte aan infrastructuur. Wel blijkt het noodzakelijk de fasering van het programma aan te passen en een aantal projecten te vervroegen.

Overleg externe partijen Bij de verplaatsing van eenheden is zoveel als mogelijk rekening gehouden met planologische consequenties. Inmiddels is al overleg gevoerd met de gemeente Ermelo en de provincie Gelderland. Uit dit overleg is gebleken dat de verplaatsing past binnen de bestaande kaders. Met de overige externe partijen zal het overleg in de komende maanden worden gevoerd.

Competitieve dienstverlening In beginsel huurt of leastDefensie geen infrastructuur waarvan het volledig eigen gebruik voor de levensduur verzekerd is. Nader onderzoek in het kader van competitieve dienstverlening (CDV) is daarom niet aan de orde.

De verschillende bouwkundige, civiel- en cultuurtechnische deelprojecten worden volgens de vigerende regelgeving, in sommige gevallen geclusterd, onder concurrentie op de Europese markt gebracht.

Ten slotte Ik heb u met deze brief geïnformeerd over de infrastructurele consequenties van de maatregelen in de Prinsjesdagbrief voor de Koninklijke landmacht, de verplaatsing van eenheden en de infrastructurele projecten die daaruit voortvloeien. Deze projecten tezamen komen mede in de plaats van het in de begroting 2004 voorziene project "Infrastructuur opheffen brigade Seedorf".

Ik ben voornemens, desgewenst na overleg met u, de bovenbeschreven infrastructurele projecten met spoed voort te zetten en de uitvoering aan de Bevelhebber der Landstrijdkrachten te mandateren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

* 2004-03-22 Overzicht Infrastructuurprojecten KL

* 2004-03-22 Verschuivingen aanpassingen nieuw evenwicht Koninklijke Landmacht

Nieuws