MONUMENTENZORG

RDMZ: Romantisch Modernisme, Nostalgie in de monumentenzorg

PERSBERICHT
Zeist, 22 maart 2004

ROMANTISCH MODERNISME, NOSTALGIE IN DE MONUMENTENZORG

Mag de monumentenzorg steun verlenen aan de reconstructie van oude geveltjes wanneer daarachter vrijwel alles modern is? Moet de monumentenzorg alleen nog de voorgevel willen beschermen, als de rest van het monument is verdwenen? Is het maatschappelijk verantwoord overheidsgeld te besteden aan de herbouw van een monument dat volledig werd verwoest? Mag zoiets na vijftig jaar nog? Lastige vragen over soms controversiële onderwerpen die prof. dr. Wim Denslagen in zijn nieuwe boek Romantisch Modernisme, Nostalgie in de Monumentenzorg aankaart.

Volgens de gangbare opvattingen in de wereld van de monumentenzorg past op al dit soort vragen een negatief antwoord. Men vindt decorbouw oneerlijk en iets herbouwen dat er niet meer is, wordt een leugen tegen de geschiedenis genoemd. Waar komt deze hang naar oprechtheid vandaan? En waarom kiest men liever voor moderne architectuur in plaats van voor de reconstructie van wat verloren ging? Misschien zien we hier de erfenis van het functionalisme dat het bouwen van schijnarchitectuur verbood. Het functionalisme ontstond uit de Romantiek, toen de architecten zich afkeerden van het academisch formalisme en een nieuwe, rationele bouwkunst wilden uitvinden. Het romantische streven naar oprechtheid werd in de monumentenzorg overgenomen en zo ontstonden een nieuw respect voor het authentieke kunstwerk en een weerzin tegen historiserende restauraties. Zo ontstond ook in de monumentenzorg een afkeer van het cultiveren van een harmonisch stadsbeeld, omdat een kunstmatig oud gehouden stadsbeeld een vorm van bedrog is.
In o.a. de hoofdstukken Het sentimentele stadsbeeld, De vierkante ziekte en Ongemanierde gebouwen zet Wim Denslagen zijn visie uiteen en vermoedt dat in de huidige monumentenzorg op bovengenoemde vragen vaak ten onrechte een ontkennend antwoord wordt gegeven.

Denslagen is werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht in de Theorie en Geschiedenis van de monumentenzorg. Hij publiceerde in 1994 Architectural Restoration in Western Europe. Controversy and Continuity.
Het boek Romantisch modernisme werd geschreven in opdracht van de RDMZ en is uitgegeven bij SUN. Verkoopprijs 29,50 euro.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Ben de Vries, woordvoerder RDMZ, tel. 030-6983475, b.devries@monumentenzorg.nl, of Margreet Flink, uitgeverij SUN, tel. 020 - 5218145 / 06 53534051 / m.flink@uitgeverijsun.nl.

UITNODIGING

Uitgeverij SUN en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg nodigen u graag uit voor de presentatie van het boek Romantisch modernisme, Nostalgie in de monumentenzorg van Wim Denslagen.

De presentatie vindt plaats op donderdag 25 maart om 16.00 uur in de Bondsraadzaal van het Vakbondsmuseum de Burcht, Henri Polaklaan 9 te Amsterdam.

Na een kort welkomstwoord van Henk Hoeks, uitgever van uitgeverij SUN, zal
prof. F. Asselbergs, directeur van de RDMZ een inleiding houden met de titel: Opschudding van de Nederlandse ontwerptraditie. Vervolgens zal ir. H. Engel, docent Architectuur aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, bij wijze van commentaar op het boek Romantisch modernisme spreken over de Historische kern in een uitdijend stadsgebied. Tot slot zal Fons Asselbergs het eerste exemplaar overhandigen aan prof. dr. C. Peeters, emeritus hoogleraar in de geschiedenis van de bouwkunst en voormalig medewerker bij de Kunsthistorische afdeling van de RDMZ.

Na de presentatie is er ruimschoots de gelegenheid om na te praten en wat te drinken.

Wij zien uit naar uw komst,

Met vriendelijke groet,

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via mw. Margreet Flink, Uitgeverij SUN m.flink@uitgeverijsun.nl / t. 020 5218145 of 06 53534051.

22 mrt 04 12:37