Gemeente Gouda


05.057 Masterplan metamorfose; Goudse Poort gereed

datum: 22 maart 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Frans Bruijns
telefoon: 0182-588903

Masterplan metamorfose; Goudse Poort gereed

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 maart ingestemd met het masterplan Goudse Poort. Het masterplan is opgesteld in nauw overleg met de Belangenvereniging Goudse Poort. De gezamenlijk ambitie van gemeente en belangenvereniging is Goudse Poort te transformeren tot een majeure en complete kantoorlocatie in de Deltametropool. Een kantorenlocatie waar lokale ondernemers terecht kunnen, maar ook nationaal opererende bedrijven. Een kantorenlocatie die verschillende kwaliteiten in zich herbergt en daardoor aantrekkelijk is voor vele typen kantoorgebruikers.
Uiteindelijk doel is dat Goudse Poort gaat behoren tot de top 10 van de Nederlandse bedrijventerreinen.

Het masterplan is een verdere uitwerking van eerdere besluitvorming om bedrijventerrein Goudse Poort te herstructureren en is gebaseerd op een sterkte/zwakte analyse, marktanalyse, een enquête onder de gebruikers, een ruimtelijke verkenning en een verkeerskundig onderzoek.

Speerpunten in het plan zijn:

1. Versterking van de ruimtelijke structuur door een eenduidig en overzichtelijke infrastructuur met toepassing van veel groen en water

2. Programmatische versterking door toevoeging van kantoortorens en clustering van perifere detailhandelsvestigingen. Deze ontwikkeling zal een enorme stimulans geven aan de werkgelegenheid en een toevoeging van 3.000 arbeidsplaatsen is dan ook reëel
3. Verbetering van de uitstraling en beeldkwaliteit. Een beeldkwaliteitsplan moet de aantrekkelijkheid van het terrein waarborgen voor bestaande en toekomstige ondernemers en eigenaren
4. Duurzaamheid op het gebied van bouwen en inrichten, maar ook op het gebied van energie, efficiency, afvalmanagement, collectieve faciliteiten (servicepunt voor ondernemers, onderhoud groen, kinderopvang, mobiliteitsbeheersing, beveiliging)
5. Veiligheid door ingrepen in het ontwerp van de openbare ruimte (sociale veiligheid en verkeersveiligheid), maar ook vermindering van criminaliteit en werken aan een Keurmerk Veilig Ondernemen

ander karakter

Na de metamorfose zal Goudse Poort een ander karakter en andere uitstraling hebben. Het bedrijventerrein is dan een hoogwaardige kantorenlocatie, gelegen op een toplocatie die voldoet aan de eisen van de toekomst. De nieuwe Goudse Poort zal ondernemers naast een hoogwaardige vestigingslocatie ook allerlei aanvullende voorzieningen bieden. Mogelijkheden waaraan gedacht wordt, zijn: een boodschappenservice, een kinderdagverblijf, fitnessfaciliteiten, een innovatief vervoersmanagementsysteem met bijvoorbeeld op afstand bestuurde shuttles.

Voor een betere ontsluiting en afwikkeling van het werknemers-, bezoekers en bevoorradingsverkeer kan bijvoorbeeld de Burgemeester van Reenensingel worden doorgetrokken tot aan en langs de A12. Het bedrijvenpark krijgt een heldere verkeersstructuur en een duidelijk zichtbaar hart met veel groen en waterpartijen en daar omheen geclusterde perifere detailhandelsvestigingen met daarboven kantoren.

hoger bouwen

Het masterplan voor Goudse Poort betreft een ambitieus herinrichtingsplan voor het gebied gelegen tussen de Gouwe, de A12 en de weg Goudse Poort. Het biedt een ontwikkelings- en toekomstperspectief voor de korte, middellange en lange termijn. Uitvoering van het plan biedt grote kansen voor uitbreiding van de werkgelegenheid. Het rechtvaardigt tevens - tezamen met de ontwikkelingen in de spoorzone - een halteplaats van de Rijn-Gouwe lijn nabij het Hamstergat.

Voor de korte termijn is de doelstelling om het achterstallig onderhoud weg te werken. In het plan voor de middellange en lange termijn richt de aandacht zich op het verbeteren van de uitstraling, de bereikbaarheid en de mogelijkheden voor herontwikkeling. Op voorhand is door het college van burgemeester en wethouders uitgesproken dat bij herontwikkeling aanzienlijk hoger gebouwd mag worden om de mogelijkheden van het bedrijventerrein nabij de A12 en A20 beter te benutten.

integrale ontwikkeling

De herontwikkeling van Goudse Poort staat niet op zichzelf, maar zal worden afgestemd op de ontwikkelplannen voor de Spoorzone (herontwikkeling stationsgebied) en de Rijn Gouwe Lijn (Lightrail-verbinding). De Rijn Gouwe Lijn loopt van Gouda naar Leiden en wordt op termijn doorgetrokken naar Katwijk. Deze snelle railverbinding voorziet ook in de mogelijkheid om een voorstadhalte te realiseren ter hoogte van Goudse Poort. Eén van de doelen is om in het Goudse Poort-gebied te komen tot een mobiliteitsplan met als doel de bereikbaarheid van de locatie te verbeteren.

In de transformatie van Goudse Poort is ook de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein GouwePark van essentieel belang. Immers, de bedrijven die in de toekomst qua functie niet meer passen op het vernieuwde Goudse Poort, kunnen uitwijken en een plaats krijgen op GouwePark, zodat die bedrijvigheid voor Gouda behouden blijft.

meer arbeidsplaatsen

Het langs de A12 gelegen bedrijvenpark Goudse Poort is in de jaren zeventig ontstaan en kent een veelheid aan functies, zoals kantoren, grootschalige perifere detailhandel, distributiecentra en productiebedrijven. Het bedrijvenpark biedt nu werkgelegenheid aan circa 7.000 mensen. Door de revitalisering en transformatie tot kantorenpark kan dit worden uitgebreid naar meer dan 10.000.

belangenvereniging Goudse Poort

De herstructurering van de Goudse Poort is een gezamenlijk initiatief van gemeente en ondernemers die zich verenigd hebben in de Belangenvereniging Goudse Poort. De belangenvereniging Goudse Poort stelt zich tot doel de belangen te behartigen van het bedrijfsleven in Goudse Poort. De vereniging tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door te fungeren als platform voor overleg met overheden en door op te treden als coördinatiepunt voor alle wensen die er zijn op het gebied van voorzieningen zoals collectief parkeerbeleid, beveiliging, openbaar vervoer, terreinonderhoud, kinderopvang, collectieve databekabeling en collectieve energie-afname.


- einde persbericht -

Footer