Provincie Limburg

Oplossing voor capaciteitsprobleem justitiële jeugdinrichtingen Gedeputeerde Odile Wolfs daagt met Youth at Risk minister Donner uit

Voor de capaciteitsproblemen in justitiële jeugdinrichtingen bied ik minister Donner een substantiële oplossing, dat zegt gedeputeerde Odile Wolfs bij de afsluiting van het project Youth at Risk van Rubicon jeugdzorg in Horn. Met het geld dat één opname in een justitiële jeugdinrichting kost, kunnen via Youth at Risk drie jongeren worden geholpen. Maar liefst 80% van de jongeren die meedoen aan dit project functioneren weer succesvol in de maatschappij. Zij hebben weer nieuw perspectief gekregen. Ik daag minister Donner uit gebruik te maken van Youth at Risk, besluit gedeputeerde Wolfs.

Het traject Youth at Risk is vandaag afgesloten in onze provincie en nu vier keer uitgevoerd. In totaal investeerde de Provincie Limburg ruim 1 miljoen euro in Youth at Risk-trajecten. Hiermee zijn in totaal zon 65 minderjarigen geholpen (ongeveer 16.000,- per jongere). De gemeente Venlo voegde daar voor een aantal Venlose jongeren 57.000,- aan toe.

Youth at Risk
Youth at Risk is een uit Amerika overgewaaide methode om jongeren (vanaf 15 jaar) weer op het rechte pad te krijgen. Deze is bestemd voor jongeren met ernstige problemen op veel terreinen. Met name jeugdcriminaliteit in combinatie met gedragsproblemen. De gewone hulpverlening heeft geen vat op deze jongeren. Youth at Risk pakt jongeren hard en stevig aan. Het is een methode die jaren geleden not done zou zijn, juist vanwege de hardheid van de aanpak. Vooral in de eerste deelnameweek is de aanpak erg confronterend. Die hardheid schrikt klassiek geschoolde hulpverleners nog steeds af. Youth at Risk duurt negen maanden en kost per jongere 16.000,-. Youth at Risk wordt nu nog vooral gegeven door Amerikaanse trainers die daar speciaal voor moeten worden overgevlogen. Als er Nederlandse trainers zijn kunnen de kosten verder worden verlaagd.

Toekomst
Youth at Risk zorgt voor brede betrokkenheid en is perfect geschikt om van probleemwijken vitale wijken te maken. Probleemwijken krijgen regelmatig te maken met overlastveroorzakende respectievelijk criminele jongeren. De wijkagent kent ze, het buurtcentrum kent ze, de jongerenwerker kent ze. Ze hebben er echter geen van allen greep op. In een toekomstige aanpak van Youth at Risk is de begeleiding van jongeren door zogeheten committed partners essentieel. Dezegeworven in de betreffende wijk, waardoor buurtbewoners zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun mede buurtbewoners in plaats van ze links te laten liggen.

Buurtbewoners die de jongeren in negatieve zin kennen, committeren zich aan hen en zien hen veranderen. Na negen maanden zijn de jongeren in staat mee te werken aan het creëren van een vitale wijk. Déze vorm van Youth at Risk is in deze opzet nog niet gerealiseerd in onze provincie. Daarmee wil de Provincie nu wel starten. De gemeente Sittard-Geleen wil zon vorm van Youth at Risk in hun gemeente realiseren.

22-3-2004 09:13