22-03-2004
Meer weten over cannabis

Utrecht, 22 maart 2004. 'Er valt meer te weten over cannabis', zo heet de nieuwste drugsvoorlichtingscampagne van het Trimbos-instituut, die deze en komende maand wordt gehouden in het hele land. De campagne richt zich primair op jongeren van 12 tot 18 jaar. Belangrijkste doel is om jongeren te informeren over blowen en ze bewust te maken van de risico's van cannabisgebruik. De campagne is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met de instellingen voor verslavingszorg en GGD's, die ook nauw betrokken zijn bij de uitvoering. Opdrachtgever was het ministerie van VWS.

Nederland telt 1,1 miljoen jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Onder deze groep blijkt cannabis de meest gebruikte drug te zijn. 18% van deze jongeren heeft ooit cannabis gebruikt en 15% in het afgelopen jaar. Aantallen die al een paar jaar stabiel zijn, laten cijfers van het Trimbos-instituut zien. Uit onderzoek blijkt verder dat er nogal wat vooroordelen en misverstanden bestaan over blowen. Jongeren zeggen vaak goed op de hoogte te zijn van de effecten van blowen, maar bij doorvragen is dit lang niet altijd het geval. Uit gegevens van de Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut blijkt bijvoorbeeld dat de meeste vragen die gesteld worden te maken hebben met blowen. Ook de recente aandacht voor cannabisgebruik en de psychische gevolgen roept veel vragen op. Reden om in deze voorlichtingscampagne de meest recente feiten rond cannabis centraal te stellen en jongeren te stimuleren op zoek te gaan naar achtergrondinformatie.

De campagne bestaat uit diverse landelijke activiteiten met centraal daarin een aantal veel voorkomende vragen en antwoorden over blowen. Zoals: is blowen verslavend? Wat is hasj? Wat doet THC? Is het roken van joints schadelijk? Wat doet blowen met je hersenen? Die vragen en antwoorden komen terug op affiches, free cards, stickers en bekertjes die onder meer in scholen maar ook daarbuiten zullen worden verspreid. Aanvullend worden lokaal en regionaal in scholen en jongerencentra activiteiten georganiseerd door instellingen voor verslavingszorg en de GGD. Ook rijdt er tijdens de campagneperiode een speciale Drugs Infobus door het land, die onder andere scholen aandoet. Achtergrondinformatie over blowen is te vinden op de speciale website die via een banner op de website www.drugsinfo.nl is aan te klikken. Via de speciale site is het onder meer mogelijk om de eigen kennis over softdrugs te testen of via e-mail vragen te stellen aan medewerkers van de Drugs Infolijn (0900-1995).

In totaal werken zo'n zeventig GGD's en instellingen voor verslavingszorg actief mee aan de campagne. In ruim zeventig plaatsen en op ruim vijftig stations in Nederland hangen deze en komende maand affiches met vragen en antwoorden over blowen. Op circa 380 middelbare scholen worden tussen nu en midden april ruim 750.000 bekertjes met dezelfde vragen en antwoorden uit de campagne verspreid, terwijl op een kleine zevenhonderd scholen daarnaast ook zg. free cards worden gedistribueerd. De Drugs Infobus doet in de campagneperiode zo'n twintig plaatsen in Nederland aan en stopt vooral bij scholen. In ruim veertig plaatsen worden verder magneetstickers met teksten geplaatst en worden de vragen en antwoorden uit de campagne via sjabloneren op straat aangebracht. Voorts organiseren diverse GGD's en instellingen voor verslavingszorg de komende weken voorlichtingsactiviteiten op scholen en in jongerencentra.

Ter ondersteuning van deze activiteiten worden 40.000 free cards, 60.000 flyers, 15.000 posters en 15.000 stickers ingezet.

Jaarbericht 2003 NDM

Meer informatie over cannabis is ook te vinden in het Jaarbericht 2003 van de Nationale Drug Monitor (NDM) dat binnenkort verschijnt. Hierin worden 26 pagina's gewijd aan cannabis. Met de laatste feiten en trends. Met informatie over cannabisgebruik in het algemeen en het gebruik van jongeren in het bijzonder. Ook worden internationale vergelijkingen gemaakt en is er aandacht voor problematisch gebruik, de hulpvraag en gezondheidsproblemen door cannabis. Tenslotte is er aandacht voor het aanbod en de markt.

In het Jaarbericht van de NDM komen naast cannabis ook andere middelen ter sprake, zoals cocaïne, opiaten, XTC en amfetamine, alcohol en tabak. Per middel worden kort en bondig de meest recente cijfers over het gebruik en de gevolgen daarvan gepresenteerd. Een apart hoofdstuk is gewijd aan drugscriminaliteit en de strafrechtelijke reactie hierop. Het Jaarbericht 2003 van de Nationale Drug Monitor is binnenkort te vinden op de website van het Trimbos-instituut www.trimbos.nl

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11