Stichting Weten


Nieuws

Gymnasiasten onderzoeken in Japan ongrijpbare neutrino

Stefan Wissing en twee schoolgenoten van het Candea College Duiven gaan in Japan onderzoek doen bij het Superkamiokande-project, een onderzoek naar neutrino-oscillaties. Zij doen dit in het kader van hun eindexamenprogramma vwo waarvoor leerlingen een profielwerkstuk moeten maken. Zij hebben bij het Japanse project een onderzoeksvoorstel ingediend dat door de wetenschappers gehonoreerd is. Stichting Weten ondersteunt de onderzoeksreis naar Japan, die plaatsvindt van 14 tot en met 22 maart 2004. Stefan maakt elke dag een reisverslag dat via internet te lezen is.

Onderzoek in Japan
Het Superkamiokande project is op dit moment het enige lopende neutrino onderzoek op de wereld. Neutrinos zijn de fundamentele bouwstenen van het heelal en zijn ontstaan bij de Big Bang. Neutrinos laten, door het ontbreken van lading en massa, zelden een spoor van hun bestaan achter. Het neutrino-onderzoek is van belang voor verder inzicht in de bouw van het heelal.

Uitverkoren helden
Het is bijzonder dat de drie toekomstige onderzoekers erin zijn geslaagd wetenschappers op het Superkamiokande project in Japan voor hun onderzoek te interesseren. Ze zijn uitgenodigd hun profielwerkstuk deels in Japan uit te voeren. Het profielwerkstuk voor een leerling met een exact profiel omvat een onderzoek met een theoretische en praktische onderzoeksopdracht.

Eén van de leerlingen, Stefan Wissing nam vorig jaar deel aan de Chemie Olympiade en was daar de beste van de vwo 5 deelnemers. Op grond van dit resultaat nam hij voor Nederland deel aan de European Union Science Olympiad, waar hij zilver won. Naast Stefan zal zijn broer Michel Wissing, Ronald Meijers en natuurkundedocent Sjef van Groningen vertrekken naar Japan.

Reisverslag
Via de website van de Stichting Weten en de website van het Candea College, www.candea.nl zal dagelijks een reisverslag worden gepubliceerd.

Sponsoring
Voor de dekking van het onderzoek is door de leerlingen een aantal sponsoren gezocht. Stichting Weten ondersteunt de reis. Daarnaast wordt bijgedragen door energiebedrijf Essent, het Europees Platform, Stichting Physica en Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie.

Lees meer over neutrino's
Lees het reisverslag