Ministerie van Algemene Zaken


1red14099
2004-03-19, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER INTERNATIONAAL TERRORISME EN DE

INTERNATIONALE AANWEZIGHEID IN IRAK


CARASSO:
Had u een cadeautje voor Bush meegenomen?


BALKENENDE:
Nee hoor. We hadden deze keer geen tijd voor cadeautjes.


CARASSO:
Geen relatiegeschenk?


BALKENENDE:
Nee. Dat gebeurt wel eens bij sommige staatsbezoeken en dan wordt dat van te voren keurig allemaal geregeld. Daar was nu geen sprake van.


CARASSO:
Morgen is het een jaar geleden dat de inval van Irak begon. Bush koppelde vorig jaar de inval van Irak aan de strijd tegen het terrorisme. Is de wereld sinds vorig jaar veiliger geworden?


BALKENENDE:
Het is altijd moeilijk om dat te zeggen in de term `veiliger'. We zien wel een aantal hoopgevende ontwikkelingen. Laat ik dat eerst maar eens noemen. We zien bijvoorbeeld in Libië dat er toch echt sprake is van een andere wind die daar waait, waarin er veel meer met andere landen wordt samengewerkt. Een ander voorbeeld, Turkije zet zich in dat de betrekkingen tussen Syrië en Israël verbeteren. Er wordt gewerkt aan de oplossing van het moeilijke vraagstuk van Cyprus. In Irak zelf weten we dat er hard wordt gewerkt aan de verbetering van het lot van de Irakezen die jarenlang hebben gezucht onder de dictatuur van Saddam. Dat zijn zaken waarvan je zegt dat het de goede kant uitgaat. Maar ben je er daarmee? Nee, dat ben je niet, want we hebben 11 september meegemaakt. We hebben aanvallen gezien in Bali, in Cassablanca, in Istanbul. Dat is allemaal tamelijk recent. In Madrid, dat is natuurlijk het meest recent. Als je dat allemaal op je laat inwerken dan zijn er natuurlijk de nodige ernstige situaties geweest met verschrikkelijke effecten, heel veel menselijk leed. Dat zul je onder ogen moeten zien. In die zin kun je niet zomaar zeggen `de wereld is veiliger geworden', want elke aanslag is er een teveel. Die in Madrid was natuurlijk een buitengewoon ernstige, want die raakte nu voor het eerst in deze omvang West-Europa.


CARASSO:
Je kunt het ook omdraaien. Is de wereld sinds Irak onveiliger geworden? Critici zeggen dat het alleen maar meer terrorisme gaat opleveren. Is Spanje daar een voorbeeld van?


BALKENENDE:
Het is misschien nog wat al te vroeg om daar definitief conclusies aan te verbinden. Er zijn indicaties. Er wordt gesproken over het Al Qaida-netwerk. Dat zullen we eerst moeten afwachten.


CARASSO:
De verklaring die ze hebben uitgegeven is direct gelinkt aan de oorlog in Irak.


BALKENENDE:

Er zijn destijds heel veel speculaties geweest. Als er een militaire interventie en een aanval zou komen in Irak, zou dat kunnen leiden tot een hele hoop toestanden. We zullen dus natuurlijk moeten kijken naar wat er achter zit, wat zijn de achtergronden.


CARASSO:
Is dat niet het belangrijkste? Moet er niet een ander antwoord op het terrorisme gevonden worden dan de doctrine van Bush? Moet er niet meer gekeken worden naar de voedingsbodem?


BALKENENDE:
Ik heb eerder deze week een inleiding gegeven in Princeton. Toen heb ik benadrukt dat het voor een deel een kwestie is van natuurlijk militaire capaciteiten, maar voor een ander deel ook maatschappij opbouwen, maatschappijontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking. Dat is natuurlijk niet een nieuw geluid. Vorig jaar heeft premier Bondevik van Noorwegen een conferentie georganiseerd. Dat ging ook over de oorzaken van terrorisme. Dan kom je een heleboel dingen tegen. Is het armoede? Dat is maar de vraag want de terroristen die de wereld op het ogenblik zo gevaarlijk maken hebben vaak niet te maken met een tekort aan financiële middelen. Sterker, ze hebben genoeg geld. Fundamentalisme, waar zit dat in? U heeft gewoon gelijk. Wil je het fenomeen terrorisme goed duiden, dan moet je kijken naar repressie in de zin van je moet militair en politioneel ingrijpen, maar tegelijkertijd wel kijken wat er achter zit.


CARASSO:
Gebeurt dat genoeg wat u betreft?


BALKENENDE:
Ik noem niet voor niets die conferentie die vorig jaar heeft plaatsgevonden. Wanneer veel regeringsleiders bij zo'n conferentie hun visie geven op achtergronden van terrorisme is dat wel een signaal waar de mensen die politiek actief zijn in tal van landen, zich wel rekenschap willen geven van wat zit er achter en wat kun je er aan doen.


CARASSO:
In Brussel wordt nu gepleit voor het meer uitwisselen van informatie. Denkt u niet: hadden we dat na 11 september maar goed met elkaar geregeld?


BALKENENDE:
Er is natuurlijk, dat moet ik ook zeggen, na 11 september al heel veel gebeurd. Financieel rechercheren, coördinatie en noem maar op.


CARASSO:
Maar het voorkomt geen aanslagen.


BALKENENDE:
Nee. Terrorisme is een internationaal fenomeen. Je hebt wereldwijde netwerken. Dat betekent dat je die strijd tegen het terrorisme internationaal moet voeren. Dat betekent ook dat je in de sfeer van het delen van informatie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten die met elkaar contacten hebben, die inlichtingen en informatie uitwisselen...


CARASSO:
Dat had toch al lang moeten gebeuren?


BALKENENDE:
Dat gebeurt wel, maar wat je nu in toenemende mate ziet is dat het intensiever zal gaan worden, meer verplicht en sneller. Wat we nu zien rondom Madrid is ook dat nu blijkt dat bepaalde personen al eerder in beeld zijn geweest.


CARASSO:
En soms in Amsterdam.


BALKENENDE:
Dat zal verder bekeken moeten worden.


CARASSO:
Weet u daar iets van? Één van de videobanden waarop de aanslag is opgeëist zou in Amsterdam zijn gemaakt.


BALKENENDE:
Ik heb daar nog geen concrete indicaties van. Ik heb ook nog geen bewijs daarvan gezien. Je moet op het ogenblik alles in kaart brengen. Ik heb dus geen indicatie op grond van de vraag die u nu noemt. Het betekent dus wel dat de veiligheidsdiensten zeker nu een proces ingaan waarin die samenwerking toeneemt.


CARASSO:
De Poolse president voelde zich misleid door Engeland en Amerika omdat er nooit massavernietigingswapens zijn gevonden en overweegt de Poolse troepen terug te trekken of het niet te verlengen. Spanje houdt ermee op. In Nederland zegt Bos: `Het is mooi geweest. Missie in Irak niet verlengen.' Is steun van de PvdA doorslaggevend bij uw besluit om wel of niet daar te blijven?


BALKENENDE:
Bos heeft gezegd: het is mooi geweest. Ik heb toen daarover gezegd: ik vind dat je met zo'n uitlating teveel vooruit loopt op een discussie die we nog moeten voeren. Die discussie zullen we waardig en goed beargumenteerd moeten voeren met elkaar. Ik heb begrepen dat het tweede signaal van Bos meer er een was: van belang is de rol van de VN. Ik wacht het dus verder af. Ik heb bij zowel Bush als Kofi Annan krachtig gepleit voor betrokkenheid van de VN, het werken aan een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad, juist om de internationale betrokkenheid bij Irak te versterken.


CARASSO:
En de betrokkenheid van de heer Bos?


BALKENENDE:
Dat is een afweging die de heer Bos zelf moet maken. Daar hoef ik niet over te spreken. Dat kan hij zelf doen. Wij zijn als kabinet nu aan zet om de komende tijd te gaan zien of het mandaat kan worden verlengd. Daar zullen we zeer zorgvuldig mee omgaan en dan gaan we met de Tweede Kamer in discussie. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)