Persbericht

Literaire avond bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde

Op zaterdag 20 maart presenteert eetcafé Moeke Vaatstra te Zuidwolde de literaire avond 2004. Sprankelend zal deze avond zeker worden met een zeer gevarieerd gezelschap van maar liefst zeven sprekers. Men draagt afwisselend selecties uit eigen werk voor onder het thema 'tijdgeest'. Dit jaarlijks terugkerend evenement is georganiseerd door het literair comité, geformeerd vanaf de stamtafel. Aan de avond is een publieksprijs verbonden in de vorm van een ongewoon ontwerp van Frans Le Roux voor de beste schrijver. De presentatie is in handen van acteur Pieter de Jager, o.a. bekend van Radio 3FM, 'Het zonnetje in huis', 'Sam Sam'. Er is gelegenheid (gesigneerde) bundels te kopen. Aan het einde van de avond is er een surprise-act.

Datum: 20 maart

Aanvang: 20.30 uur

Plaats: Eetcafe Moeke Vaatstra

Adres: Boterdiep WZ 45, Zuidwolde (Gn)

Toegang: gratis.

Meer informatie onderstaand. Contactpersoon: Annette Toren, tel 06 15 297 829 a.toren@planet.nl

Tsead Bruinja publiceerde drie Friestalige bundels en debuteerde in het Nederlands met de bundel 'Dat het zo hoorde' (Contact). Samen met het inmiddels ter ziele gegane collectief Gewassen (live muziek, rap, poëzie en beeld) won hij het Hendrik de Vries-stipendium 2002. 'Dat het zo hoorde' werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs.

Dichteres Ina Sousa draagt voor over zeer diverse thema's, waarvan de liefde tussen vrouwen, mens, maatschappij en verschillende culturen haar momenteel het meest bezighouden. Zij was o.a. te horen bij "Dichters in de Prinsentuin"en in "Het Prinsentheater" te Groningen.

Ruud Muschter, woonachtig in Groningen is naast zijn dagelijks werk dichter, korte verhalenschrijver en vertaler. Zijn werk richt zich op de onderwerpen mystiek en symboliek.

Muschter rekent zichzelf tot de romantici. De klassieke dichtvorm heeft hem altijd het meest aangesproken, hoewel hij ook met andere vormen heeft geëxperimenteerd. Sinds een paar jaar maakt hij sonnetten. Hij heeft gepubliceerd in het literaire tijdschrift De Revisor en is mede-eindredacteur geweest van het literaire tijdschrift Opus 0 (nul).

Reinder Willem Hiemstra
Volgens de Groningstalige schrijver Hiemstra zijn gedichten 'het kortst mogelijke verhaal'. Zijn werk beslaat deels een persoonlijke reis langs de bekende Groninger symbolen als Stad, Ommelanden en het hogeland. In eenvoudige, maar krachtige taal schetst hij zijn omgeving in een reeks persoonlijke observaties, bedachtzaam over het verleden, uitbundig over nu. In 2000 ontving hij voor zijn werk de prijs van ST. Groninger bouk, welke eens per drie jaar wordt uitgereikt.

Petra Else Jekel, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2000/2001 won op zestienjarige leeftijd de tweede prijs in de categorie taal bij de Kunstbende, een jaar later kreeg ze de eerste prijs in dezelfde categorie bij Doe Maar Dicht Maar. Ze studeert kunstgeschiedenis en werkt als freelance website-ontwerper, fotograaf en journalist in Groningen. Zij publiceerde enkele dichtbundels in eigen beheer. Petra draagt regelmatig voor uit eigen werk op literaire festivals zoals in het verleden Winterschrift te Groningen, De Wintertuin in Arnhem/Nijmegen en Poetry Internationaal te Rotterdam, en andere gelegenheden zoals literaire avonden en scholen.

Maria van Daalen behoort al sinds haar debuut Raveslag uit 1989 niet tot de grauwe middelmaat. De gedichten boomerangen door je eigen verleden, ze ontregelen je. De gedichten gaan over liefde en de oneindigheid van de materie. Alhoewel de poëzie van Van Daalen veel emoties oproept, krijg je als lezer niet direct houvast. Van Daalen is er als dichter dan ook niet op uit om de lezer te plezieren met troost, nostalgie of een fijne anekdote. Hier is geen dichter aan het woord die je sentimenten kietelt. Ook in de syntaxis, de regelbouw en het rijm stelt Van Daalen je voor het blok. Ga je mee in haar keuzes, dan beleef je prachtige poëzie; doe je het niet, dan blijf je verdwaasd achter, zeurend en emmerend over woordjes waar je de betekenis niet van kunt vinden. Maria vertaalt ook veel in het Engels en dat is soms erg grappig. 'The Serpent Sonnet' vertaal je met 'Het sonnet dat telkens opnieuw toehapt'.

Jan-Jaap Reinders
Woonachtig in Groningen, is naast dichter ook toneeldocent en sinds 2000 als psycholoog werkzaam bij de universiteit. De geboren Rotterdammer heeft vanaf zijn 15e levensjaar een afwisselend repertoire van klassieke en moderne poëzie opgebouwd. Hij laat zich leiden door verwondering. Enerzijds vertaalt hij zijn inspiratie op een humoristische wijze. Anderzijds heeft hij een voorliefde voor het overdenken van zowel kleine observaties als grote aspecten van onze immense realiteit. Als nachtwandelaar vindt hij zijn inspiratie tussen de sterren. Het Groningse platteland vormt daarbij regelmatig het decor van zijn gedachten, nadat hij vier jaar in Friesland heeft gewoond. Daar heeft hij in Leeuwarden het dichtersgenootschap Nocturnus opgericht en is hij in 1994 en 1995 medeorganisator geweest van de Poëzie Nacht Leeuwarden. In 1996 is hij tijdelijk verbonden geweest aan de beroemde Dartington College of Arts, alwaar hij ondermeer voordrachtslessen gaf. Zijn werk is gepubliceerd in tijdschriften als Schoon Schip en Writers Block Magazine.