Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 11 maart 2004

GeWoon Architectuur
Woonomgevingen uit de Collectie NAi

De nieuwe permanente tentoonstelling vanaf 20 maart 2004 in Zaal 2

Wonen en de directe omgeving staat centraal in de nieuwe permanente tentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Na zeven jaar 'Twee Eeuwen Architectuur in Nederland' draait het de komende jaren in Zaal 2 om de geschiedenis van het wonen vanaf 1850. Iedereen die 'GeWoon Architectuur' gaat zien, zou daarna wel eens een andere visie op het straatbeeld kunnen hebben.
Naast een vaste opstelling die bestaat uit tekeningen, maquettes, films en foto's uit de collectie van het NAi, wordt de tentoonstelling verrijkt met het 'Object van de maand'. Het getoonde object is ofwel een bijzonder stuk uit de collectie of een nieuwe aanwinst.

Verleden en Heden
Voor het eerst wordt een ruime selectie schatten uit de collectie van het NAi onthuld. Zo zijn de ontwerptekeningen van de nabijgelegen museumwoning Huis Sonneveld permanent te zien in de tentoonstelling. 'GeWoon Architectuur' is samengesteld uit materiaal van beroemde architecten als P.J.H. Cuypers, H.P. Berlage, Lotte Stam-Beese, Van den Broek en Bakema en Rem Koolhaas/OMA. Deze collectiestukken lichten op in een verduisterde ruimte. Een film van Jord den Hollander geeft een beeld van de oorspronkelijke idealen van de ontwerpers en de tijd waarin ze tot stand kwamen. Een actuele fotoreportage van Ralph Kämena laat zien wat er van deze idealen geworden is.

Van Vondelstraat tot Pendrecht
Vier onderdelen van de nieuwe tentoonstelling gaan over woonomgevingen die daadwerkelijk zijn gebouwd. Bekende projecten passeren de revue: de Amsterdamse Vondelstraat, Amsterdam-Zuid, de Rotterdamse wijken Pendrecht en Alexanderpolder en Almere - het laboratorium op het gebied van woonarchitectuur.

Het laatste deel is gewijd aan niet gerealiseerde plannen. Dit zijn toekomstscenario's waarin de verbeelding van de architect vorm krijgt. Een voorbeeld hiervan is het plan voor de uitbreiding van het Amsterdamse Vondelpark tot aan de kust van architect H.Th. Wijdeveld.

Ook voor kinderen en scholieren
Voor kinderen is er op ooghoogte een route uitgestippeld langs de schatten uit de Collectie. Kinderen ontdekken wat er achter een gevel schuilgaat en hoe een architect speelt met ruimte. Het Stedenspel, een programma voor het basisonderwijs, wordt gespeeld in de tentoonstelling. Voor het vak CKV in het voortgezet onderwijs is er een routekaart, die een verband legt tussen het collectiemateriaal en wat je buiten in werkelijkheid ziet.

51N4E Space Producers
Het ontwerp voor de tentoonstelling wordt gemaakt door het jonge Belgische bureau 51N4E Space Producers, recent winnaar van de Rotterdam Maaskant prijs. Met hun ontwerp voegen de jonge architecten een nieuwe dimensie toe aan het gebouw van Jo Coenen. De vier tentoonstellingszalen op de tweede verdieping van het NAi-gebouw zijn voor deze vaste tentoonstelling tot een nieuwe ruimte getransformeerd. De open ruimte tussen de eerste en tweede verdieping, waardoor het mogelijk was van Zaal 2 op Zaal 1 te kijken, wordt gesloten. Hierdoor ontstaat een doorlopende tentoonstellingswand. Tevens is er plaats gecreëerd voor een tribune en een leeslounge.

Rondleidingen
Groepen kunnen samen met een deskundige een architectuurwandeling door de tentoonstelling maken. In de rondleiding wordt een verband gelegd tussen de tentoongestelde werken en de actualiteit.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, uitgegeven door NAi Uitgevers i.s.m. het NAi.
De nieuwe tentoonstelling 'GeWoon Architectuur. Woonomgevingen uit de Collectie NAi' is te zien vanaf 20 maart 2004.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden