Ingezonden persbericht
Persbericht
Amersfoort, 4 maart 2004
Tournee met passiemuziek en teksten van Nederlandse bodem
Hemony Ensemble en Max van Egmond brengen 'De Kruisbergh'
AMERSFOORT - In samenwerking met muziekcoryfee en oude-muziekzanger Max van Egmond presenteert het Hemony Ensemble onder leiding van Simon Groot het nieuwe passieproject 'De Kruisbergh'. Centraal daarin staan composities van Jan Pzn. Sweelinck, Cornelis Padbrué, Jacob Obrecht en teksten van Joost van den Vondel. Het project is genoemd naar Vondels tekst 'De Kruisbergh', een rond 1638 geschreven bespiegeling op het lijden van Christus.
Er staan vier concerten op het programma. 'De Kruisbergh' wordt zaterdag 20 maart om 20.15 uur uitgevoerd in de Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerkplein 32) te Haarlem; zondag 21 maart om 15.15 uur in de Engelse Kerk (Begijnhof 48) te Amsterdam; vrijdag 2 april om 20.15 uur in de Gertrudiskapel (Willemsplantsoen 1/C) te Utrecht en vrijdag 9 april om 20.15 uur in de St. Aegtenkapel ('t Zand 37) te Amersfoort. De toegangsprijs bedraagt ¤ 10 / 8,50 (CJP/Pas65).
"De concerten tijdens dit project zijn bedoeld om moment van bezinning te creëren, een bezinning die is ontdaan van een specifieke religieuze signatuur", zegt dirigent en artistiek leider Simon Groot. "Voor zowel de tekst als de muziek zijn werken van de grootste Nederlandse kunstenaars van hun tijd gekozen. Liefhebbers van renaissancemuziek, Nederlandse literatuur en middeleeuwse mystiek zullen in deze uitvoeringen zeker iets van hun gading vinden. Daarnaast hopen we dat mensen die zich willen bezinnen op de lijdenstijd, maar die om wat voor reden ook niet naar de kerk willen, hun weg naar deze concerten zullen vinden."
Simon Groot studeerde compositie en muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Als koordirigent is hij een privé-leerling van Jan Eelkema. In 1997 slaagde hij cum laude voor het Staatsexamen koordirectie. Na het conservatorium zette hij zijn studie voort aan de Universiteit Utrecht, met het vak muziekwetenschap. De doctoraalscriptie over de liederen, de luit- en de citerzettingen in de 'Nederlandtsche Gedenck-clanck' van Adriaen Valerius (Haarlem, 1626) werd beloond met een eervolle vermelding door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis en de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.
Simon Groot was als musicoloog verbonden aan het Meertens Instituut te Amsterdam, waar hij onderzoek deed naar de relatie tussen het eenstemmige Nederlandse lied uit de 16e eeuw en de meerstemmige instrumentale en vocale muziek uit diezelfde tijd. Als koordirigent is hij naast het Hemony Ensemble verbonden aan het Collegium Amisfurtense en het Veluws Vocaal Ensemble. Bovendien dirigeert hij regelmatig projectkoren.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht