Ingezonden persbericht


Uitnodiging Seminar
Het Politieke conflict in Baskenland
20 maart 2004 19:00, De Balie, Amsterdam.
Gratis toegang

Amsterdam, 1 maart 2004

Geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen we u uit voor een avond over het conflict rondom de politieke status van Baskenland. Doel van de avond is enerzijds uitleg te geven over de politieke vervolging van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging en uitingen van Baskische cultuur en anderzijds inzicht te bieden in de standpunten van de diverse partijen die bij het conflict betrokken zijn om zodoende te bezien in welke richting een mogelijke oplossing van het conflict te vinden kan zijn. Bijgaand treft u een korte uitleg over wie wij zijn en waarom we deze avond organiseren.

Het eerste deel van de avond zal de documentaire 'La Pelota Vasca, la piel contra la piedra' van de Baskische filmmaker Julio Medem vertoond worden. De documentaire die onlangs werd genomineerd voor een Goya - het Spaanse equivalent van de oscar - wordt voor het eerst in Nederland vertoond. In de documentaire komen de diverse zienswijzen op het conflict aan bod waarbij met name veel aandacht wordt besteed aan de meningen van slachtoffers van aanslagen. De documentaire is Spaans/Baskisch/Engelstalig en is Engelstalig ondertiteld.

Na een korte pauze gaan we verder met twee sprekers (zie ook bijgevoegde CV).

Julen Arzuaga is een Baskische mensenrechtenactivist en lobbyist bij de Verenigde Naties in Genéve. Hij zal uitleg geven over de wijze waarop de onafhankelijkheidsbeweging en de Baskische taal en cultuur wordt vervolgd.

Joseba Alvarez is namens de inmiddels verboden partij Batasuna, lid van het parlement van de Baskische autonome regio. Hij zal een inleiding geven over de zienswijze van deze partij op een vreedzame oplossing van het politieke conflict.

Ten slotte nodigen wij de zaal uit vragen te stellen aan beide sprekers en met hen in discussie te treden. Een interruptiemicrofoon zal in de zaal aanwezig zijn.

Programma 20 maart

19.00 Vertoning van de documentaire La Pelota Vasca, la piel contra la piedra. 21.00 Pauze
21.30 Inleidingen door Julen Arzuaga en Joseba Alvarez 22.15 Vragen en discussie
23.00 Einde

Wij hopen u te kunnen ontmoeten op 20 maart aanstaande. De avond vindt plaats in de salon van politiek cultureel centrum De Balie aan het Kleine Gartmanplantsoen te Amsterdam. Een routebeschrijving voegen we bij. Toegang tot de zaal is beperkt tot 80 mensen. Teneinde verzekerd te zijn van een plaatsje kunt u reserveren via e-mail adres info@baskinfo.org.

Mocht u op een of andere manier verhinderd zijn het seminar bij te wonen, dan kunt u op hetzelfde emailadres een uitgebreid verslag opvragen.

Met vriendelijke groet,
Baskenland Informatie Centrum,

Wie zijn wij en waarom organiseren wij dit seminar?

Het Baskenland Informatie Centrum vraagt sinds enkele jaren aandacht voor het politieke conflict over Baskenland. Het centrum doet dit door het verspreiden van informatie in de vorm van een nieuwsbrief en het organiseren van informatieavonden. Daarnaast voert het centrum campagnes om aandacht te vragen voor het conflict over Baskenland. Ons uitgangspunt is daarbij dat het conflict een politieke oorsprong heeft en ook op politieke wijze - dus niet enkel op repressieve wijze -opgelost moet en kan worden. Hiertoe dient het zelfbeschikkingsrecht van Baskenland - de op democratische wijze totstandgekomen keuzen van de Baskische bevolking - door alle partijen gerespecteerd te worden.

De laatste jaren is de politieke situatie in Baskenland dramatisch verslechterd. Het aantal aanslagen neemt weliswaar af maar dit geldt helaas ook voorhet aantaldemocratische vrijheden. Het aantal gevallen van marteling door de diverse politiekorpsen neemt volgensdiverse rapporten van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en het CPT snel toe. Vele Baskische organisaties - van mensenrechtenorganisaties tot politieke partijen en kiezersplatforms, van kranten tot jongerenorganisaties - zijn de afgelopen jaren verboden. Veel van deze organisaties worden bovendien zonder veel omhaal van woorden op de Europese lijst van terroristische organisaties geplaatst. Geen van deze organisaties zijn strafrechtelijk veroordeeld. De diverse verboden zijn allen voorlopige maatregelen in afwachting van een strafproces. Zo werd de krant Egin - met een oplage van 50.000 exemplaren - in 1998 gesloten terwijl het strafproces dat zou moeten volgen anno 2004 nog niet is gestart. Grote gemene deler bij de diverse verboden is dat de verboden organisatiesde onafhankelijkheid van Baskenland nastreven of daarvan althans beschuldigd worden. Volgens de Spaanse justitie ondersteunen ze daarmee de ETA en is er dus voldoende reden voor een verbod. De vervolging is, met andere woorden, niet gegrond op strafbare feiten maar op het nastreven van op zichzelf legitieme politieke doelstellingen.

Doel van de informatieavond is dan ook onder andere informatie te bieden over de politieke situatie in Baskenland met de nadruk op de zojuist omschreven politieke vervolging. Het feit dat binnen de Europese Unie, partijen, kranten en demonstraties op systematische wijze verboden worden is iets waarvan wij hopen dat het u zal interesseren. Bovendien willen wij op deze wijze protesteren tegen de wijze waarop politieke organisaties zonder enige vorm van onafhankelijke toetsing op een terroristenlijst geplaatst kunnen worden. Deze organisaties, waaronder Batasuna, zouden minstens het recht moeten hebben zich in het openbaar te verdedigen. Daarnaast zouden we de tegenstanders van Batasuna niet het recht willen onthouden met de partij in discussie te gaan.

Daarmee komen we bij het tweede doel van de avond. Graag lokken wij een discussie uit over de mogelijke oplossingen voor het conflict over de politieke status van Baskenland. Dat is de voornaamste reden dat wij een vertegenwoordiger van Batasuna als spreker uitnodigden. Het Spaanse standpunt is genoegzaam bekend. Spanje en ook Frankrijk wensen de huidige status quo waarbij Baskenland onderdeel vormt van de Spaanse en Franse staat behouden. Batasuna, maar ook gematigder nationalistische partijen willen deze status quo veranderen. Graag vernemen wij van hen hoe zij een oplossing voor zich zien en welke obstakels zij zien voor het bereiken van een dergelijke oplossing. U hoeft het met de ideeën van Batasuna uiteraard niet eens te zijn. Wij nodigen u uit om ook in dat geval de interruptiemicrofoon niet ongebruikt te laten.

CV's sprekers:

Joseba Alvarez studeerde sociologische taalkunde aan de Universiteit van Baskenland en De Laval Universiteit in Quebec. Joseba was gemeenteraadslid van Donostia/San Sebastian van 1987 tot 1997. Vanaf 1997 tot en met 1999 was Joseba verantwoordelijke voor Taal en Onderwijs binnen het landelijk bestuur van Herri Batasuna (de voorloper van Batasuna). In die hoedanigheid werd hij samen met de rest van het bestuur tot zeven jaar cel veroordeeld wegens samenwerking met.(1) Na anderhalf jaar werd het bestuur in hoger beroep vrijgesproken en werd Joseba weer vrijgelaten. Vanaf 2000 is Joseba verantwoordelijk voor internationale relaties binnen het landelijk bestuur van Batasuna. Sinds 2001 zit Joseba namens Batasuna in het parlement van de Baskische autonome regio. De fractie gaat sinds het verbod op Batasuna als Socialista Abertzaleak patriottische socialisten door het leven.

Julen Arzuaga studeerde rechten aan de universiteit van Baskenland. Julen werd in 1995 in elkaar geslagen door de Baskische politie bij de protesten naar aanleiding van de vondst van de lichamen van de doodgemartelde Joxi Lasa en Joxean Zabala. Julen staat sinds 1999 ingeschreven als advocaat bij de Spaanse Balie. Julen werkt sinds 2001 als lobbyist bij de Baskische mensenrechtenorganisatie Behatokia. Julen wordt in het macroproces 18/98 (2) vervolgd wegens lidmaatschap van de inmiddels verboden gevangenenhulporganisatie Gestoras Pro- Amnistia.

(1) Batasuna had tijdens de verkiezingscampagne een video vertoond waarop gemaskerde ETA-leden een onderhandelingsvoorstel deden. (2) Waarover u ongetwijfeld meer zult horen tijdens het seminar.

Routebeschrijving naar politiek cultureel centrum De Balie

De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, op een steenworp afstand van het Leidseplein, Amsterdam. De Balie is bereikbaar met tram 1, 2, 5, 6, 7 en 10 (halte Leidseplein). De Balie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is voorzien van een ringleiding voor slechthorenden.

Op http://www.debalie.nl/serviceartikel.jsp?articleid=5024# vindt u een interactieve kaart van het centrum van Amsterdam, waarop de routes per auto of tram staan aangegeven.

Baskenland Informatie Centrum (BIC)
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
http://www.baskinfo.org
baskinfo@xs4all.nl